Bilimsel Kaynaklar Nelerdir? Bunlar akademik kaynaklar veya hakemli kaynaklar, makaleler, kitaplar veya belirli bir alan veya disiplindeki uzmanlar tarafından yazılmış ve gözden geçirilmiş diğer yazılı eserler olarak bilinir.
Akademik araştırma kaynakları, akademisyenlerin, öğrencilerin ve araştırmacıların belirli bir konuda kapsamlı ve doğru araştırma yapmak için kullandıkları araçlar, materyaller ve bilgi kaynaklarıdır.
Eğer kaynakları Türkçe arıyorsan Yöktez, DergiPark gibi açık erişim ve Türkçe bilimsel kaynaklara, çoğunlukla araştırma makalelerine , derlemelere ulaşabilirsin. Bunun yanında Ankara Ünivesitesinin tüm kitap kolleksiyonu ve Ders eğitimleri için kullanılan ders notları da yayında.
İlgili 30 soru bulundu
Kaynakçalar oluşturulurken, önce yazar adı, sonra eserin adı, daha sonra eserin yayınlandığı yayınevi ya da kitabevi, en sonunda da eserin basıldığı şehir, son olarak da eserin basıldığı yıl yazılır. Bu bilgiler yazılırken, aralarına virgül (,) işareti konulur. Örnek: Orhan Pamuk, Kar, OP Basımevi, Antalya, 2010.
Bilimsel Araştırma Nedir? Bilimsel araştırma, sistematik veri toplama ve analiz etme sürecidir. Bazı bilimsel araştırmalar, kuram (teori) üretmeyi ya da var olan kuramları sınamayı amaçlamaktadır. Kuram, bir olguyu açıklamaya, kestirmeye ve/veya kontrol etmeye yarayan ilişkili ilkeler bütünüdür.
Kaynak belirtme, araştırmacının görüşlerinin doğruluğunu destekleyen başka kaynaklar olduğunu ve/veya karşıt görüşleri de göz önüne aldığını gösterir. Böylece yapılan çalışmanın güvenirliği artar, ayrıca bilginin doğruluğu ve tarafsızlığı açısından okuyucuya denetim olanağı sağlanmış olur.
Kullanılan tüm kaynakların tam referansı tezinin sonunda verilir. Kullanılan her ifadeye, fikre veya veriye atıf yapılmalı ve doğrudan alıntılar tırnak işareti içine alınmalıdır. Yazarın soyadı, adının baş harfi, yayın yılı, makale adı, dergi adı, cilt numarası ve sayfa numaraları belirtilmelidir.
Akademik ve hakemli yayınlar genellikle en güvenilir kaynaklardır. Diğer güvenilir kaynaklar arasında üniversite ders kitapları, saygın yayınevleri tarafından yayınlanan kitaplar, dergiler, dergiler ve ana akım gazeteler bulunmaktadır.
Kaynak göstermenin önemi
- Bilginin asıl sahibini belirtir. - Araştırmacının katkısını açıkça ortaya koyar. ➢ Çalışmanın güvenirliğini artırır. - Çalışmanın derinliği konusunda fikir verir. - Sunulan bilgiyi veya görüşü belgeler. - Denetim olanağı sağlar. ➢ Kullanılan kaynaklara erişim olanağı sağlar.
Bilimsel bilgiye örnek vermek gerekirse; Suyun kaynama sıcaklığı 100 santigrat derecedir. Maddenin halleri katı, sıvı ve gaz olarak bilinmektedir. Sigara sağlığa zararlıdır.
Bilim, en küçük atomaltı parçacıklardan en büyük galaksi kümelerine kadar, fiziksel ve doğal dünyanın yapısını ve davranışlarını gözlem ve deney yoluyla, sistematik bir şekilde inceleyen, entelektüel ve pratik bir faaliyet olarak tanımlanabilir.
Bilimsel bilgi
Bilimler üç gruba ayrılır: Formal bilimler: mantık, matematik,bilişim, geometri. Doğa bilimleri: fizik, kimya, biyoloji, coğrafya, jeoloji, astronomi,materyal bilimi, yer bilimleri... İnsan bilimleri: psikoloji, sosyoloji, antropoloji, iktisat...
1- Problemin / Konunun saptanması: Her bilimsel araştırma, mevcut bir problemin tanımlanması ya da bilim bir konunun belirlenmesi ile başlar. Ya güncel bir soruna çözüm getirmek ya da belli bir konu hakkında sonuca ulaşmak için yapılır.
Bilimsel araştırma sürecinin aşamalarını sıralayacak olursak: Araştırma yapılacak konu hakkında problemin belirlenmesi. Belirlenen problem hakkında gözlemler yapılarak bilgiler elde edilmesi. Yapılan gözlemler ve deneyler sonucunda verilerin toplanması
Bilimsel makalelerin asıl amacı yayımlanması ve araştırmacılar arasında akademik ve uygulamaya yönelik bilgi alışverişini sağlamasıdır. Bilimsel yazı, özgün araştırma sonuçlarını açıklayan yazılmış ve basılmış bir rapordur [1]. Bilimsel yazım, hem araştırmanın ve hem de üretilen bilginin kendisi kadar önemlidir.
Yazarın Soyadı, Adının Baş Harfi., (Yayın Yılı), Kitabın Adı, (varsa Baskı Sayısı), Yayın Evi, Basım Yeri. Dönem Türkiye'de Son Avcı-Toplayıcılar, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul. Harfi., (Yayın Yılı), Kitabın Adı, (varsa Baskı Sayısı), Yayın Evi, Basım Yeri.
Metin İçinde Kaynak Gösterme Örnekleri
İlk seçenek, yazarın soyadına ve araştır- manın yayın tarihine metin içerisinde yer verilmesidir (metin içinde kaynak gösterme); ikinci seçenek ise, metin içinde cümlenin tamamlanıp ardından ilgili bulguya ait kaynağın gösterilmesidir (parantez içinde kaynak göster- me).
Bu kurallar: İlk olarak yazar adı, sonra eserin adı, daha sonra eserin yayınlandığı yayın evi ya da kitabevi, en sonunda da eserin basıldığı şehir, son olarak da eserin basıldığı yıl yazılır. Bu bilgiler yazılırken, aralarına virgül “,” işareti konulur.
Bilimsel araştırma, bir sorununun çözümünde söz konusu olan bilgi eksikliğini gidermek amacıyla yapılmaktadır. Ancak araştırma sonucunda elde edilen bilgiler genellenebildiğinde araştırma etkili olabilmektedir.
Mümkün: Araştırma sorusu ampirik olarak uygulanabilir olmalıdır. Bu, sorunun veri toplama ve analiz etme, nicel ve/veya nitel verileri kullanma veya bilimsel literatürü okuma yoluyla yanıtlanabilir olması gerektiği anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri