Bilimsel bir makalede, bir araştırma sonucu anlatılıyorsa, ona araştırma makalesi veya özgün makale denir.
Makalenin bir diğer adı düşünce yazısıdır. Bir ya da birden fazla düşüncenin kanıtlanması adına, konunun uzmanları tarafından kaleme alınır.
Bilimsel makale “özgün araştırma sonuçlarını tanımlayan, yazılmış ve basılmış rapordur.” Büyük çabalar ve emekler sonucu gerçekleştirilen bir araştırmanın da temel amacı, bu çalışmanın yayınlanmasıdır.
Akademik bir makale, kanıt, analiz ve yorumlamayı kullanarak bir fikir veya argüman geliştiren odaklanmış bir yazı parçasıdır. Yazabileceğiniz birçok makale türü vardır. Bir makalenin içeriği ve uzunluğu, onu yazan kişinin seviyesine, çalışma konunuza ve dergi gereksinimlerinize bağlıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Bilimsel makale, orijinal araştırma/deneme/analiz sonuçlarını o konuda uzman bir hakemlerin değerlendirmesinden sonra ortaya çıkan bir rapordur. Bir makale; konu çalışanlarına, gözlem ve araştırma bulgularını değerlendirme ve gerektiğinde çalışmayı tekrarlama imkanı vermelidir.
Yazarın belirli bir konuyu araştırmasını gerektiren herhangi bir makale bir araştırma makalesidir. Büyük çoğunluğu; görüşe dayanan ve yazarın bakış açısıyla yazılmış olan denemelerin aksine, araştırma makaleleri gerçeklere dayanır.
Makaleler genellikle bilimsel veya gazete makaleleri olmak üzere iki türdür. Bilimsel makaleler genellikle uzmanlar tarafından, gazete makaleleri ise genel bilgiye sahip kişiler tarafından yazılır. Makaleler genellikle toplumu bilgilendirmek, aydınlatmak ve yönlendirmek amacıyla yazılır.
Bilimsel makale, bilimsel yazım kuralları temel alınarak, özgün araştırma sonuçlarının açıklandığı, yazılmış ve basılmış bir rapordur. Giriş, yöntemler, sonuç ve tartışma bölümlerini içerir. Bilimsel makale akademik konuları içerir. Kullanılan kaynakların gösterilmesi zorunludur.
Farklı bilimsel makale türleri bulunmaktadır. Olgu sunumu, özgün araştırma veya orjinal makale ya da araştırma makalesi, Clinical trials, derleme, meta-analiz derleme, editöre mektup şeklinde olabilir.
Bu yüzden bilimsel makalenin belirtilen formatta olması tercih edilir: Başlık, özet, giriş ve amaçlar, gereç ve yöntem, bulgular, tartışma, sonuç ve öneriler, kaynaklar, tablo ve şekiller (Duruma göre bulgular bölümünde de verilebilir).
Araştırma makalelerini tespit etmek için Google Scholar, Science Direct ve Pubmed (yaşam bilimlerine özel), IEEE (Elektronik, Elektrik Mühendisliği, bilgisayar bilimleri) ve Tarım için Agricola gibi akademik arama motorlarında bile arama yapabilirsiniz.
Detaylı olarak tanımlamak gerekirse bilimsel yayın; özgün araştırma sonuçlarının ilk yayını olan yazarın meslektaşlarının deneyleri tekrarlayabilecekleri ve sonuçları irdeleyebilecekleri forma sahip ve dergide veya başka bir kaynak belgesinde bilimsel toplum içinde hemen ulaşılabilir olan yayındır.
Tanım nedir? Eğer uygunsa değişimin uygulanması amacıyla bir şeyin kapsamlı bir şekilde incelenmesi. Örneğin bir makalenin veya yayınlanmış başka bir çalışmanın gözden geçirilmesi. Gerçekleri ortaya koymak ve yeni bulgular üretmek için materyallerin ve kaynakların metodik olarak incelenmesi ve analiz edilmesi.
Makale, herhangi bir konuda, bir görüşü, bir düşünceyi savunmak ve kanıtlamak için yazılan yazılara denir. Gazete ve dergilerde yayımlanır. Bir gerçeği açıklamak, bir konuda görüş ve düşünceler öne sürmek ya da bir tezi savunmak, desteklemek için yazılan yazılara da "makale" denir.
Bilimsel makalenin materyal ve metod (araç ve yöntemler) bölümü ça- lışmaya alınan örneklerin/deneklerin özellikleri, çalışmanın hangi yöntemle yapıldığı ve verilerin nasıl analiz edildiğini anlatan bölümüdür (1, 2).
Makaleler tezlerden daha kısa ve daha odaklanmıştır. Tezden hazırlanan makalelerde ise tezin bir bölümünü veya tezden bağımsız olarak yapılan bir araştırmayı özetleyen, daha kısa ve daha odaklı bir metindir.
Giriş ve sonuç bölümleri makalelerde yer almalıdır. Giriş bölümü araştırmanın amaç ve kapsamına en uygun şekilde yazılmalı, sonuç bölümü ise yapılan araştırmalar doğrultusunda gerçekleşen makale yazarının en genel anlamıyla neyi kanıtlamak istediğini vurgulayıcı nitelik sergilemelidir.
Yöntemsel makaleler, yeni yöntemsel yaklaşımları, mevcut yöntemlerdeki değişiklikleri, nicel ve veri analitik yaklaşımlarının tartışılmasını sunan yazılardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri