Bilimsel Muhakeme Becerileri, öğrencilerde düşünme kapasitesini geliştiren zihinsel becerilerdir. Bu becerileri etkin bir şekilde kullanabilen öğrenciler fen ve matematik alanlarında daha başarılı olabilmektedir.
Bilimsel düşünme veya eleştirel düşünme bir düşünme şeklidir. Bilim insanları bilimsel bilgiye ulaşırken çoğunlukla bilimsel yöntemleri kullanır. Bilimsel düşünme becerileri ise bilim insanlarının bilgiye ulaşırken kullandığı düşünme becerileridir.
Bilimsel süreç becerileri, Fen bilimlerinde öğrenmeyi kolaylaştıran, öğrencilerin aktif olmasını sağlayan, kendi öğrenimlerinde sorumluluk alma duygusunu geliştiren, öğrenmenin kalıcılığını arttıran, ayrıca araştırma yol ve yöntemleri kazandıran temel becerilerdir.
Açıklama. Aklın bir yetisi olarak muhakeme, dış dünyayı algılayıp çıkarımlarda bulunma ve aklın kendi kendini denetlemesi anlamına gelmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Muhakeme sürecinde; şikayet, kovuşturmaya yer olmadığı kararı, iddianame düzenlenmesi, iddianamenin kabulü, duruşmanın açılması, hükmün verilmesi, kanun yollarına başvurulması vb. muhakemenin ilerlemesini sağlayan irade açıklamaları ve icra edilen faaliyetlerin tümü «muhakeme işlemi» olarak adlandırılır.
Muhakeme etmek, bir konu hakkında iyice düşünerek ve detaylı bir inceleme yaparak karar verme olarak ifade edilmektedir. Bir durumun zihinde incelenip değerlendirilmesi olmaktadır.
Sorusu kısaca şöyle cevaplanabilir: Sorunun belirlenmesi, veri toplama, hipotez kurma, deney yapma, teori, yasa.
Problem karşılaşılan bir olayın mevcut bilgi birikimiyle o anda açıklanamaması olarak tanımlanabilir. Problem çözme sürecinde öğrenci bir güçlüğün farkına varır, tanımlar, çözüm için öneriler geliştirir, bunları sınar ve sonuçlara ulaşır.
Doğa bilimlerinde, bilimsel yöntem yeni bir bilgi edinmek için kullanılan deneyci yaklaşıma sahip bir yöntemdir. Bilim insanları bu yöntemle, zaman içinde bilgilerin üst üste binmesiyle evrendeki olayların doğru ve güvenilir bir şekilde betimlemesini amaçlar.
Bu temeller şunlardır; Bilgiyi Edinebilme, Akıl Yürütme, Eleştirel ve Yaratıcı Düşünme, Düşündüğünü İfade etme'dir.
Analitik düşünme becerisi, bir problemi ya da hedefte belirlenen bir konuyu tümdengelim yöntemi ile küçük parçalara ayırarak çözmek anlamına geliyor. Bu sayede karmaşık problemlere küçük parçalardan yola çıkarak pratik çözümler üretmek mümkün oluyor.
Muhakeme: Yargılama; bir hukuksal uyuşmazlığı çözmek üzere yargı organlarının ve taraflar tarafından yapılan işlemlerin tümü.
Buna karşılık, “muhakeme” terimi, “yargılama” terimine göre daha kap- samlıdır. Muhakeme, yargı organlarının yaptıkları işlemlerin, hukuki processus'ün (Kunter'in çevirisiyle oluş) bütününü anlatır ve “oluş hukuku” anlamına gelir.
Yargılama hukuku ve yargı kararı anlamında fıkıh terimi. Yargılama hukuku ve duruşma anlamında hukuk terimi.
Genel anlamda temel beceriler, gözlem yapma, ölçme, sınıflandırma, çıkarım yapma, tahmin ve paylaşma becerileridir.
Günümüzün ön plana çıkan en önemli becerilerden biri olan araştırma becerisi, bireylerin ihtiyaç duyduğu bilgi kaynaklarına erişmesini, bunları analiz etmesini ve ihtiyaç duyduğu bilgiyi işleyerek kullanılabilir hâle getirmesini içermektedir.
Birleştirilmiş bilimsel süreç becerileri ise genel olarak şu başlıklar altında toplanmıştır; değişkenleri belirleme ve kontrol etme, hipotez kurma, verileri yorumlama, deney yapma, model oluşturma (Kaptan, 1999; Rezba ve diğerleri, 2007; Duran, 2008). dersini sevmeme bir tutum göstergesidir.
Bu çalışmada bilişsel süreç becerileri; gözlem yapabilme, açıklama yapabilme, tahmin yapabilme, denece kurabilme, soru sorabilme, araştırma yapabilme, planlayarak üretebilme ve iletişim kurabilme başlıkları altında ele alınmıştır.
1) Sözel olmayan testler ile ölçülmelidir. 2) Farklı yaş, eğitim düzeyleri için norm grupları oluşturularak bilgisayar tarafından otomatik karşılaştırması yapılabilmelidir. 3) Sorular muhakeme yeteneğini ölçebilecek kadar istatistiki açıdan yeterli sayıya sahip olmalıdır.
Mantıkta akıl yürütme, muhakeme ya da uslamlama bilinen olgular ve kurallar kullanılarak yeni bilgiye ulaşılmasıdır.
Muhâkemât (muhâkemeler), doğru hüküm verme ,akıl yürütme,yargılama,sorgulama demektir. Muhakemat kitabı, Said Nursî'nin 1911 yılında kaleme aldığı eserlerinden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri