Sürrealizm ya da gerçeküstücülük; 20. yüzyılın başında Fransa'da ortaya çıkan ve bilinçaltının, bilince olan üstünlüğünü savunan bir sanat ve edebiyat akımıdır.
Sigmund Freud'un çalışmaları, Sürrealizmin temellerinde önemli bir yer tutar. Resim, mimari, söz ya da şiirle bilinçaltının serbest bırakılmasının örnekleri. Büyük Savaş sonrası insanlar ruhlarını besleyecek yeni edebi ve sanatsal akımlar yaratma ihtiyacı hissettiler.
Sürrealizm akımının ortaya çıkmasında Dadaizm akımı büyük rol oynadı. Temelini, akılcılığı yadsıyan ve karşı-sanat için çalışan ilk dadaistlerin eserlerinde görülmektedir. Bu akımın düşüncesinde yasa, ahlak ve din gibi konular yer almaktadır. Sürrealistlere göre rüyalar bilinçaltının eseridir.
Temelini, akılcılığı yadsıyan ve karşı-sanat için çalışan ilk dadaistlerin eserlerinden alır. Sürrealizm, aklın kontrolünden kaçan şuur akışının, rastlantıya bağlı ruh durumlarının, düzensiz hayallerin ve rüyaların sanata aktarılmaya çalışıldığı bir edebiyat akımıdır.
Sürrealizm. 1920-1930 yılları arasında egemen olmuş bir edebiyat akımıdır. Türkçede «Gerçeküstücülük» sözcüğüyle de adlandırılır. Sürrealizmin türediği «sürreel» sözcüğü; gerçek ötesi, gerçeküstü, gerçek dışı anlamlarına gelmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Sürrealizm ya da bir diğer adıyla gerçeküstücülük; aklın, her türlü gelenek ve alışkanlıkların denetiminden sıyrılarak, kabul gören gerçekle bağın kesilmesini ve bu gerçek yerine kişinin, kendince bir gerçek yaratma amacı gütmesini savunan bir sanat ve edebiyat akımıdır.
Realist düşünce, 19. yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkan ve romantizm akımına bir tepki olarak geliştirilen bir edebiyat akımıdır. Realizm adı verilen bu akım, gerçekçilik anlamına gelmekte olup, sanatta ve özellikle roman ve hikaye türlerinde etkili olmuştur.
Otomatizm bir soyutlama şeklidir. Savaştan sonra eleştirmenler tarafından kabul edilen baskın Gerçeküstücülük türü haline gelmiştir. Gerçeküstücü akımda, temel olarak, Freud ve Jung'un çalışmalarının iki farklı yorumu iki grup meydana getiriyordu.
Fakat Sürrealizm akımının kuramsallaşması ilk kez 1924 yılında Fransız yazar, şair ve kuramcı André Breton'un yazdığı “Gerçeküstücü Manifesto” ile Fransa'da başladı ve akım çığ gibi büyüdü.
Sürrealizm (gerçeküstücülük), sanat ve edebiyatta geleneksel normları reddederek bilinçaltının ve hayal gücünün keşfine odaklanan bir akımdır. Bu akım; gerçeküstü imgeler, absürt durumlar ve mantıksal çelişkiler kullanarak izleyicileri ve okuyucuları etkilemeyi hedefler.
Bilinç akışı karakterin düşünme eylemini olduğu gibi aktarmaya çalışan bir edebi tekniktir. Yapıtlarda iç diyalog şeklinde göze çarpar. Bilinç akışı tekniğini kullanan yazarlara örnek olarak James Joyce, William Faulkner ve Virginia Woolf gösterilebilir. Bilinç akışsal edebiyat modernist akımla yakından ilişkilidir.
Sürrealizm'in (gerçeküstücülüğün) ortaya çıkışı böyle başlar. Sigmund Freud'un bilimsel çalışmaları onları etkiler. Psikoloji ve bilinçaltı ile ilgilenirler, resimlerine yansıtırlar. Bilinçaltının ve rüyaların gizemli dünyası onları çeker Picasso” sürrealizm bir rüyalar iklimidir ” der.
Sürealizm sanat akımı Realizm, Natüralizm ve Parnasizm akımlarına tepki olarak doğmuştur. Gerçek üstücülük, 1924 yılında şair ANDRE BRETON tarafından Sürrealist Manifestosu ile ortaya atılmış, tüm sanat dallarını kapsamıştır.
Freud'un orijinal görüşleri klasik psikanalitik kuramı oluşturur. Kuramda zihnin yapısı, psişik öğeleri, kişiliğin gelişimi ve değişimi dinamik bir bakış açısından anlatılır.
Bilinçaltı zihin Freud'la birlikte kavramsal bir yapı içinde ele alındı. Fakat Freud'dan önce felsefe tarihinde bilincin dışında bir alandan söz eden filozoflar olmuştur. Bu yapının beyinde anatomik bir karşılığı yoktur. C. G. Jung'un bir tanımlamasıyla bilinçaltı, bilinçli düşüncelerimizin görünmeyen kökleridir.
Sürrealizm, 1920'lerin ortalarından itibaren ortaya çıkan bir sanat akımıdır. Bu akımın temelinde, insanın bilinçaltındaki düşüncelerin ve hayallerinin gerçek dünyaya yansıtılması yer alır.
Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech veya kısaca Salvador Dalí (11 Mayıs 1904 - 23 Ocak 1989), Katalan sürrealist ressam.
3.Sürrealizm ve Sürrealist Mobilya
"Sürrealizm" terimini ilk kez 1917 yılında şair, yazar ve sanat eleştirmeni Guillaume Apollinaire'in kullanmasına rağmen Sürrealist hareket, Fransız şair ve eleştirmen André Breton'un Paris'te Sürrealist Manifestosu'nu yayınladığı 15 Ekim 1924'e kadar resmiyet kazanmamıştır.
Bu akım ilk defa Fransa'da ortaya çıkmıştır. Bu akımın ortaya çıkmasında Dadaizm akımının etkisi büyüktür. Akımın kuruculuğunu ise Andre Breton yapmıştır. Andrea Breton 1924 yılında bir manifesto yayınlamış ve bu manifesto ile Sürrealizm ilkelerini tüm insanlığa anlatmıştır.
. yüzyılın ikinci yarısında Fransa'da ortaya çıkan natüralizm, kendisinden önce cereyan eden realizm akımı ile ilgili olan, bir yandan da hayat, insan ve tabiata yönelik katı gerçekçiliği ile realizmin üzerine çıkan bir edebiyat akımıdır.
İlk kez Dada tarafından tohumları atılmış olan sürrealizm ise, 1924 yılında André Breton'un Birinci Sürrealist Manifesto'yu kaleme almasıyla birlikte bir akım halini almıştır. Breton, bu manifestoda sürrealizm akımı- nı 'katıksız ruhsal otomatizm' olarak tanımlamıştır.
"1660 ekolü" olarak da bilinir. Klasisizm kelimesinin kökeni Fransızca olan "klasik" kelimesidir, bu da "seçme" demektir. Klasisizm'in temel ögeleri kendi içinde soyluluk, sağ duyu ve akılcılık, uyum, açıklık, sınırlılık, evrensellik, idealizm, denge, ölçülülük, güzellik ve görkemliliktir.
Realizm, yaşanan hayatı, muhayyel unsurlarla süslemeden nesnel bir biçimde anlatmayı amaç edinen bir sanat akımıdır.
Edebiyatta ve sanatta natüralizm, doğayı detayları ile olduğu gibi yansıtmayı öngören akımların genel adıdır. Felsefede natüralizm, her şeyin doğal varlıklardan, doğal nedenlerle oluştuğunu, doğaüstü varlıklara ve açıklamalara itibar edilmemesi gerektiğini savunan düşüncedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri