İkinci Yeni Akımı 1950 yılında Ülkü Tamer, Edip Cansever, Cemal Süreya, Turgut Uyar, İlhan Berk, Ece Ayhan ve Sezai Karakoç gibi ünlü şairlerin temsilcisi olduğu, Garipçilere ve 1940 öncesi toplumcu gerçekçi kuşağına tepki olarak doğmuş bir akımdır.
Cemal Süreya, İkinci Yeni hareketinin şairlerinden biridir.
İkinci Yeni, Türk şiirinde Garipçiler ve 1940 toplumcu gerçekçi kuşağının etkilerinin yoğun olarak hissedildiği bir dönemde ortaya çıktı. İkinci Yeni'nin doğuşunda dünyadaki mevcut şiir anlayışının büyük etkisi oldu. İkinci Yeni temsilcileri Dadaizm ve Letrizm gibi akımların dünyadaki yansımalarından etkilendiler.
İKİNCİ YENİ ŞAİRLERİ
Bu şairler İlhan Berk, Cemal Süreya, Ece Ayhan, Edip Cansever, Turgut Uyar ve Sezai Karakoç'tur.
İkinci Yeni akımı Birinci Yeni akımı ile zıt bir anlayışa sahiptir. Bu edebi bakış açısına sahip olanlar, şiirin her zaman üstün bir sanat olduğunu düşünerek, karmaşık ve süslü bir dil kullanmışlardır. Onların derdi toplumsal meselelere hitap etmekten çok, sanat icra etmek olmuştur.
İlgili 43 soru bulundu
Garip hareketi, garip akımı ya da birinci yeni olarak bilinen; Orhan Veli Kanık, Oktay Rifat ve Melih Cevdet Anday'ın öncülüğünü yaptığı şiir hareketidir. Türk şiirinde o güne kadar yer etmiş kalıp ve anlayışlardan kurtulmak gerektiğini savunur ve biçimciliğe, duygusallığa karşı çıkıp söyleyiş güzelliğini esas alır.
Ece Ayhan Çağlar (10 Eylül 1931, Datça - 12 Temmuz 2002, İzmir), Türk şair, etikçi. İkinci Yeni şiir akımının öncülerindendir.
Cemal Süreya, İkinci Yeni hareketinin önde gelen şairlerindendir. Şiirlerinde dilin etkili kullanımına özel bir önem verir, şiirde sık sık sürprizli ifadelere başvurur. Onun şiirlerinde sürprizli ifadeler dile, imgeye veya özel adlara bağlı olarak gelişir.
En Güzel Sevilen Kadın Tomris Uyar'a Göre Aşık Olunacak Erkeğin 16 Özelliği. Üç yakın arkadaş, üç büyük şair ve aynı kadına aşık üç adam... Cemal Süreya, Turgut Uyar ve Edip Cansever... Ve onların aşık olduğu, uğruna en güzel şiirlerini yazdıkları dupduru bir kadın... Tomris Uyar.
Ama bu aşk Cemal Süreya'da çok büyük ve derin olsa da, şairin zihninde hep “Tomris'e asla tamamen sahip olamayacağı” fikri dolaşıp durur. Siz deyin terk edilme korkusu, biz diyelim aşk zehirlenmesi, işte bu karmaşık duygular sonucu Cemal Süreya çok sevdiği Tomris Uyar'dan ayrılır.
İkinci Yeni, Garipçilerin tersine birbirinden farklı olan şairlerin arayış ve sezgileri ile dağınık uçlar vererek oluşturduğu bir şiir akımıdır.
İkinci Yeni Akımı, 1954 yılında Cemal Süreya ve Ülkü Tamer öncülüğünde kuruldu. Garip Akımının benimsediği sanat anlayışına tepki olarak doğan bu akıma daha sonra Edip Cansever, Ece Ayhan ve Turgut Uyar gibi isimler de katıldı.
Cemal Süreya, Ece Ayhan gibi isimlerin yer aldığı İkinci Yeni şiir akımının "üç atlısı"ndan biri olan şair Turgut Uyar, vefatının 31. yılında anılıyor. İkinci Yeni şiir akımının üç atlısından biri olan şair Turgut Uyar, vefatının 31. yılında anılıyor.
Ortaya çıkış sıralarına göre bilinen başlıca edebiyat akımları şunlardır: Hümanizm, Klasisizm, Romantizm, Realizm, Natüralizm, Parnasizm, Sembolizm, Empresyonizm, Fütürizm, Dadaizm, Sürrealizm, Ekspresyonizm ve Egzistansiyalizm.
Mısraların ilhamını aşktan alan şairler, Türk edebiyatına damgalarını vururlar. İkinci Yeni Kuşağı, şiirin en önemli damarlarından birini oluşturur. Turgut Uyar, Edip Cansever, Cemal Süreya ve nice şairler…
Üvercinka'yla bir telefon numarasını hatırlama üzerine girdiği iddiayı kaybetmesi üzerine ismindeki “Y” harfinden vazgeçmiş. Ben en çok üçüncü tevatüre tutuldum. Cemal Süreyya ve Sezai Karakoç 1950-1954 yılları arasında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden sınıf arkadaşıdırlar.
Edip Cansever'i severim, Turgut Uyar'ı severim ama Edip Cansever'i daha çok severim. Mesela Cemal Süreya'yı şair olarak çok fazla sevmem.
Cemal Süreya şiirlerinde hareket halindeki her şeyi anlatmış, yaşayan insanın her yönüne değinmiştir. İlk şiirlerinde biçime önem verdiğini, sonraları ise insanî bir öze yöneldiğini söyleyen şair, eserlerinde aşk ve cinselliği de kendine özgü bir anlatımla dışavurmuştur.
Hayat Kısa Kuşlar Uçuyor-Cemal Süreya - YouTube.
Tam adı Abdurrahman Cahit Zarifoğlu olan şair, saf şiir akımının temsilcileri arasında yer alır.
Türk şiirinin en büyük isimlerinden birisi kabul edilir. Orhan Veli ve Melih Cevdet'le birlikte Garip Akımı'nın kurucularındandır.
Sembolizm akımının savunucularından biri olan Ahmet Haşim, edebiyat dünyasında şiirleri ile ön plana çıkmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri