2. Alt Beyin Düzeyi: Beyin korteksi ile omurilik arasında yer alan yapılardır. Bilinçaltı fonksiyonları kontrol eder. nitelikli fonksiyonların oluşması ve entegrasyonundan sorumludur.
Bilinç sol beynin bilinçaltı ise sağ beynin kontrolü altındadır. Sağ beyin özellikleri baskın olanlar, bilinçaltının engin zenginliklerinden daha çok yararlanırlar.
Frontal lob, frontal korteks ya da Ön Lob veya lobus frontalis beynin ön tarafında yerleşimli, bilinçli düşünmeden sorumlu olan beyin bölgesi.
Konuşma ve dil merkezi sol yarım kürededir. Dili doğru kullanma, mantık yürütme, matematiksel işlemler, analiz etme ve sıralama beynin bu bölümünün fonksiyonlarıdır. İşitsel ve görsel öğrenmenin gerçekleştiği sol lop aynı zamanda vücudun sağ tarafını da kontrol etmektedir.
Temporal lob: Duyma, bellek, anlamlandırma fonksiyonlarını yerini getirir.
İlgili 45 soru bulundu
Cinsiyet ve yaş ayrımına göre de beynin hangi kortikal bölümünün zekâ le ilişkili olduğunu ortaya koyan çalışma sonuçlarına ulaşılmışken erkeklerde akıl zekâsı denilen IQ nün paryetal ve frontal bölgelerle kadınların frontal loblarının zekâ ile ilintili olduğu belirlenmiştir.
Sol beyin, genellikle dil, mantık, matematik, analitik düşünme, sözel bellek, sıralama ve planlama gibi görevleri yerine getirmekle ilişkilendirilir. Ayrıca sol beyin, bedenin sağ tarafını kontrol eder.
Beynin sol yarımküresi konuşma ve dil açısından daha baskın. Bu nedenle, beyninin sol yarısını kullananlar kelimeleri etkin kullanmada, mantıksal düşünmede, matematikte, gerçekçi yaklaşımda daha iyidir.
Hipokampus beynin hafıza merkezi olarak bilinir. Kısa süreli hafızaya alınan bilgilerin uzun süreli hafızaya aktarılmasında görev alır. Hipokampus, yaşanılan anıların olaylarla ilişkilendirilmesinde ve kişinin yön bulma duyusunu kontrol etmede de önemli bir rol oynar.
Beynin sağ bölümü yaratıcılık kısmını oluşturur. Görsel ve duyusal algıları ile öğrenir. Gerçeküstü hayaller ve olguları kapsar. Sezgisel yetenekler beynin sağ lobunun ürünüdür.
Neokorteks: Düşüncenin merkezidir. Görme, işitme, konuşma, yaratma, düşünme gibi üst düzey zihinsel işlevleri yönetir. Duyular aracılığı ile algıladıklarımızı bir araya getirip anlam ürettiğimiz merkezdir. Neokortekste duyuların saklandığı ayrı bölümler yani loplar vardır.
Amigdala, duygusal olaylarla ilgili hafızanın oluşumunda ve depolanmasında önemli rol oynar. Ayrıca koku hafızasının oluşmasında da rol oynar.
Frontal lob--Akıl yürütme, problem çözme, karar verme, plan yapma, davranış ketleme, dikkati yönlendirme, kendini izleme, duyguları kontrol etme, motor beceriler; zarar görmesi durumunda ruh hali, hissiyat değişikliği olabilir.
Ruh sağlığı alanında çalışan terapistler, Bilişsel Davranışçı Terapi, Psikanalitik/Psikodinamik Terapi, Çözüm Odaklı Terapi, Gestalt Terapi, Varoluşçu Terapi gibi çeşitli terapi ekollerinde uzmanlaşmayı tercih edebilirler.
Bilinçaltı, bireyin farkında olmadan beyninin çalıştığı ve istemsiz kaslarını yöneten bir sistemdir. Bu sistem, bilinç dışı çalışarak uyaranları ve duyularımızla algıladığımız her şeyi kaydeder ve gerektiğinde bilince verir.
Bilinçaltı duyguların serbest kalması için bazı hatıraları hatırlatır. Eğer bastırılan duygular varsa bunlar koruma amaçlı zihinde tutulmaya devam eder. Ancak bastırılmış duygular beden sağlığı için pek de önemli değildir. Etki alanını yalnızca olumlu yönde olması için pozitif telkinlerde bulunmak işe yarayacaktır.
Anterograd amnezide beynin hipokampüs adı verilen bölgesi etkilenmiştir. Hipokampüs, bellek oluşturmada önemli rol oynayan bir yapıdır. Geçici global amnezi: Ani olarak başlayan, ataklar halinde gelen ve kısa süren hafıza kaybıdır. Atak sırasında, son yaşanan olaylar zihinden kaybolmaya başlar.
Amigdala çalışmazsa korkmamıza neden olacak uyaranlar belleğe kaydedilmez. Amigdalanın çalışmaması halinde kişi hiçbir şeyden korkmaz. Bu durum hayatı büyük tehlikeye atabilir.
Yaşanılan deneyimlerin hafızaya geri getirilmesinde bir kaç beyin bölgesi birlikte çalışır. Bu beyin bölgelerinin birbirlerine karşı bağımlılığı henüz belirsizdir, fakat anılar öncelikle serebral korteks ve bellek için içerik üreten merkezde yer alır. Bunlar hipokampüste ve bitişiğindeki entorinal kortekste olur.
Sol beyin daha baskındır. Konuşma merkezi ve duygudurum merkezi soldadır. Sağ beyin özellikle boyut ve hacim değerlendirmelerinde ön plana çıkar, bilgiyi şekil ve hayal gücü ile işlemede önemli görevler üstlenir.
Sağ Beyin Meslekleri
Beynin sağ yarımküresi baskın olan kişilerin şekil ve hayal gücü becerisi gelişmiştir. Yani kişinin estetik zekâsı gelişmiştir. Sağ beyni güçlü olan kişiler mühendislik, mimarlık, müzisyenlik ve yazarlık gibi mesleklere yönlenebilirler.
Beyinlerinin sol tarafını daha baskın kullananlar daha detaycı, analitik ve eleştiril düşünme kadar mantıksal düşünmede de daha iyidirler. Dil genelde sol bölgenin bir fonksiyonudur dolayısıyla kişilik olarak sol beyinli insanlar konuşma ve kelime dağarcığının yanı sıra dil becerilerinde de daha iyidirler.
Sadece sol lobu gelişmiş olan ve bu lobu iyi kullanan insanların üretken düşünebilmeleri için sağ beyni geliştirmeleri gerekir; çünkü insanın mucitlik ve üretkenlik kısmını sağ beyin sağlar. Sağ ve sol beyin birbirini tamamlayan fonksiyonlara sahiptir.
Farklı zamanlarda yapılan çalışmalar, müzik algısı ve performansının beynimizin sağ şakak bölgesinde, fakat ritim duygusunun ise beynin sol tarafında (girus insula) gerçekleşen bir süreç olduğunu göstermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri