Sağ beyin yarı- sı, hayallerle ve duygularla ilgilenir. Konuya yazar açısından baktığımız- da durum tersine döner. Yazarın derin duygularını ve keskin hayal gücü- nü harekete geçiren sağ beyindir.
Sağ beynini aktif kullananlar daha güçlü hayal gücüne sahip, yaratıcı ve sezgisel olma eğilimindedirler. Düşünme süreçleri yapılandırılmamıştır, kalıplarla sınırlandırılmamıştır.
Sağ lobta ise, ritim, hayal kurma, renkler, resim, müzik, hacim, boyut algılama gibi fonksiyonlar gerçekleşmektedir. Yani kısaca beynin sol tarafı bilgiyi düz mantıkla işlemekte, sağ lob ise detaydan çok bilgiyi şekil ve hayalle işleyerek resmin artistik tarafıyla ilgilenmektedir.
Duyguların ve hayallerin etkisinin en fazla olduğu yer yine beynin sağ lobudur. Sol lob beynimizin mantıklı olan tarafıdır.
Hayal kurarken beynimizde varsayılan mod ağı (DMN) adı verilen bir bölüm aktif olur. Bu bölüm, geçmiş ve geleceği düşünürken, yaratıcı fikirler üretirken, kendimizle ilgili değerlendirmeler yaparken ve rutin işleri otomatik olarak yaparken çalışır.
İlgili 21 soru bulundu
Maladaptive daydreaming yaşayan ve sürekli hayal kuran bireylerde depresyon, anksiyete (kaygı) bozuklukları, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB-ADHD) ve obsesif kompülsif bozukluk (OKB) yüksek oranlarda görülmektedir6.
Zengin bir hayal gücüne sahip olmanın ilk şartı, zihninizi ve hayallerinizi bol bol beslemektir. Bunun içinde fırsatınız olduğu sürece okumak, gezmek, izlemek, dinlemek sizi besler ve daha serbest düşünmenize izin verir. Bir süre sonra biriktirdiğiniz her şeyin size yaratıcılık olarak geri döndüğünü görürsünüz.
Hayal kurma sağ beyinle ilişkilidir.
Hayal, merak ve beceri toplulukları kurarak, iş birliği içinde kültürel değişim yaratmak üzere yola çıkmış, çocukların ve yetişkinlerin birlikte kurduğu bir sosyal girişim ve sivil toplum kuruluşuyuz.
Sağ beyin baskın olursa kişide duygular ön planda olur. Ayrıca geniş bir hayal gücüne sahip olurlar ve sanat eserleri oluşturmada oldukça becerikli olurlar. Kimi zaman dalgın olsalar da empati, sempati, şefkat ve sezgileri diğer insanlara göre daha gelişkin olur.
Beyincik ve omurilik soğanı beynin bölümlerdir. Beynin Görevleri: 1- Düşünülerek yapılan istemli hareketleri gerçekleştirir. (Akıl, zeka, düşünme, öğrenme, hafıza, hayal kurma, değerlendirme, algılama, yazma, okuma, konuşma, müzik aleti çalmayı öğrenme.).
Frontal lob--Akıl yürütme, problem çözme, karar verme, plan yapma, davranış ketleme, dikkati yönlendirme, kendini izleme, duyguları kontrol etme, motor beceriler; zarar görmesi durumunda ruh hali, hissiyat değişikliği olabilir.
Bu nedenle sol beyni baskın olan kişilerin daha mantıksal ve objektif insanlar oldukları; sağ beyni baskın olan kişilerin ise daha düşünceli ve yaratıcı oldukları ifade edilir.
Sezgisel yetenekler beynin sağ lobunun ürünüdür. Mecaz anlamlar ile ilgilenir. Gidişat ve ilerleyiş yoluyla ilgilenir. His, şefkat, duygusallık, mutluluk gibi hislerin bütünü beynin sağ lobunun etkisiyle gerçekleşir.
Frontal lobun sol yanı “lisan ağırlıklı”dır. Sağ taraf ise daha ziyade lisan gerektirmeyen becerilerden sorumludur. Bu bölgedeki hasarlar, eleştirel düşşünce ve problem çözme yeteneklerinde bozukluklara yol açar.
Gerek deneyimlere anlam vermeye gerekse bilgiyi anlamaya katkıda bulunur; insanların dünyaya anlam verebilmelerine olanak sağlayan önemli bir yetenektir ve öğrenme sürecinde (işleminde) önemli bir rol oynar. Zihnin hayal yaratma yetisi, düş gücü, imgelem, muhayyile.
Hayal gücünü, çoğunlukla bir şey yaratmak ya da bir problemi çözmek üzere kullanırız. Sağlıklı hayal gücü sayesinde, bir problem karşısında zihnimiz problemi inceler ve mantıklı, işe yarar bir sonuca varır. Çocuklarımız da hayali oyunlar sırasında, hayal güçlerini bu şekilde kullanırlar.
Amigdala: Talamus gibi amigdala da beynin iki tarafında da bulunan bir yapıdır. Duygu ve içgüdülerimizi bunlara bağlı olarak da tepkilerimizi yöneten merkez amigdaladır. Korku, öfke, şiddet gibi ani gelişen duyguların yönetim merkezi olan amigdala aynı zamanda hayatta kalma dürtülerinin de temel merkezidir.
Alışkanlıkların ortaya çıkmasından beyindeki bazal ganglia olarak isimlendirilen bölgenin sorumlu olduğu düşünülüyor. Bu bölge alışkanlık haline gelmiş davranışların yanı sıra tekrar edilerek öğrenilen motor becerilerin de kontrol edilmesini sağlıyor.
2) Orta Beyin
Orta beyin beyin için ayrıca bir refleks merkezi olarak da bilinmektedir. Orta beynin en önemli görevleri arasında görme ve duymayı sağlamak gelmektedir. Aynı zamanda insanın istemsizce yapmış olduğu refleksler de yine orta beyin tarafından kontrol edilir. Orta beyin önemli bir refleks merkezidir.
Einstein verdiği röportajda, “Hayal gücü bilgiden daha önemlidir. Çünkü bilgi sınırlıyken, hayal gücü tüm dünyayı kapsar.” Einstein'ın bu sözleri, aslında gündelik hayatımızda da bize yol gösterici olacak niteliktedir.
Düşünmeyi, sorgulamayı, keşfetmeyi ve yaratıcılığı; kişinin dünyaya bakışını ve gelişimini birer evin odaları olarak düşünseydik; hayal gücü bu evin ne kadar ışık alacağını, hangi sarsıntılara dayanacağını ve nasıl bir manzarası olacağını yaratma ve tüm odaların kapılarının birbirine açılmasını sağlama gücümüz olacaktı ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri