Merkezi ısıtma sisteminde tüketilen enerjiyi sınırlandırabilmek için merkezi ısıtma sistemi kullanılan binalarda TS EN 215'e uygun termostatik radyatör vanası kullanıldığından petekleri tamamen kapatmak mümkün değildir.
Kısaca, kat Malikleri Kanunu'nun 42'nci maddesinin dördüncü fıkrası diyor ki merkezi ısıtma sisteminden ferdi sisteme veya tersine dönüşüm, kat maliklerinin, sayı ve arsa payı çoğunluğuyla alacakları bir kararla mümkün.
Ayrıca E-Devlet, İGDAŞ Mobil Uygulaması, OİM ve Alo 153 Çağrı Merkezi aracılığı ile de Sözleşme Fesih İşleminizi yapabilirsiniz.
Merkezi sistemle ısınan binalarda Isı pay ölçer taktırmayan veya takılması için kat malikleri genel kurulunda konuyu gündeme almayan yöneticiyi sulh mahkemesine şikayet yolu açıktır. ısı pay ölçer taktırmayan yönetim kurulu 5627 sayılı kanunu gündeme almakla yükümlüdür.
Kalorimetre takılı dairelerin oda sıcaklıkları kanun gereği 15 c altına düşürülmesi yasaktır. Bu sebeple peteklere takılan Termostatik vanalar oda sıcaklığının 15 °C altına düşürülmeyecek şekilde kilitli olarak takılmaktadır veya vana üzerinden 15 °C altına düşürülmeyecek şekilde ayarlanması gerekmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Merkezi sistem ısıtma kullanılan yapılarda kazan sıcaklığı genel olarak 45-55 derece arasıdır. Eğer yapının ısınması seviyesi 55 derecenin üzerindeyse kazan ya da bina yalıtımı istenilen seviyede değildir. Aynı zamanda bölgeden bölgeye bu dereceler farklılık gösterir.
Yasa, merkezi sistemle ısınan binalara ısı pay ölçerlerin zorunlu olarak takılmasını içeriyor. Ancak, bu taktırmayanlar için ceza uygulanacak anlamı taşımıyor.
Amaçlarının cezai işlemden çok kurallara uygunluğu sağlamak olduğunu belirten yetkililer, kaloriferle ilgili şikayetlerin Alo 153 No'lu Mavi Masa hattına yapılabileceğini belirterek, kurallara uymayanlar hakkında yasal işlem yapılacağı uyarısında bulundular.
Yeterli miktarda radyatör döşendi ise kalorifer kazanı ortalama 40-55°aralığında çalışacaktır. 60° ve üzeri kazan sıcaklığı ihtiyaç oluyorsa yeterli miktarda radyatör döşenmemiş demektir.
Merkezi ısıtma sistemlerinde tüm binanın rejime girmesi ve dairelerdeki termostatik vanalar ile sıcaklıkların belli derecenin altına indirilememesi nedeniyle yakıt tasarrufu sağlanmaktadır. İlk yatırım maliyeti olarak ise merkezi sistem, bireysel ısıtma sistemlerine göre daha uygun çıkmaktadır.
Tesis Yöneticileri Federasyonu Başkanı Yahya Sağır da ısı pay ölçer kullanan konutlara ilişkin, "Merkezi ısıtma sistemli, ısı pay ölçerli konutlarda, kış sezonunda sıcaklığın 15 derecenin altına düşmesi halinde kaloriferlerin yakılması zorunlu. Bağımsız bölümler boş dahi olsa bu zorunluluk var.
Yönetim planı ve kat malikleri kurulunca bu yönde bir karar alınması gerekmektedir. Kesilcek hizmet doğalgaz değil merkezi sistemden ısınma ve sıcak sudur."
Isıölçer kullanılmayan sistemde ise boş daireler diğer daireler ne kadar ödeme yapıyorlarsa aynı tutarda yakın bedeli ödemesi yapmak durumundadırlar. Bunun herhangi bir istisnası bulunmamaktadır. O evin boş veya dolu olmasının apartman ve site yönetimi tarafından bir önemi yoktur.
MERKEZİ SİSTEM KALORİFER HANGİ SAATLERDE ÇALIŞIR? Kaloriferlerin hangi saatlerde yakılacağı kararı ise insanların biyolojik uyku saatlerine göre enerji tasarrufuna dayanır. Biyolojik uyku saatleri ele alınarak 22:00 – 06:00 arası kaloriferler kapatılabilmektedir.
Yerden ısıtmaya petek eklenir, ancak petekler verimli çalışmaz. Peteklerin ısıtması için ihtiyacı olan sıcaklık ile yerden ısıtmanın ihtiyacı olan sıcaklık farklı.
Merkezi sistemden kombiye geçilir mi? Evet, elbette geçilir ve bunun teknik olarak adı “merkezi sistemden bireysel ısınma sistemine geçiş”tir. Bunun için, kat malikleri kurulunun sayı ve arsa payı çoğunluğu ile karar alması gerekir.
Merkezi sistemler ısınma yönünden de avantaj sunar. Merkezi ısınma sistemleri ile özellikle yüksek katlı binalardaki bireysel ısınmadan daha fazla ısınma olanağı elde edersiniz. Merkezi ısıtma sisteminin kurulum maliyeti bireysel ısıtma sisteminden daha düşüktür.
(3) (Değişik:RG-1/4/2010-27539) Yeni binalarda; yapı ruhsatına esas olan toplam kullanım alanının 2.000 m2 ve üstünde olması halinde merkezi ısıtma sistemi yapılır.
Yani binanın çeşitli bölümlerinin bir merkezden borular vasıtası ile dağıtılan sıcak suyun ya da buharın ısınma sağlamasıdır. Merkezi ısıtmanın çalışma yöntemi ise tek bir merkezde yani kazandaki enerjinin dairelerde yer alan radyatörlere sıcak su vererek radyatörlerin ısınması ve haliyle bu ısının evi de ısıtmasıdır.
Bağımsız bölümler boş dahi olsa bu zorunluluk var. Sıcaklığın 15 derecenin üzerine çıkması halinde de ısıtma sistemlerinin kapatılması gerekiyor. Bu husus, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ısı pay ölçerlere ilişkin mevzuatıyla düzenleniyor." dedi.
Kat Mülkiyet Kanunu dışında Türk Medeni Kanununda da komşu hakkı düzenlenmiştir. Kaloriferlerin hiç veya gereği gibi yakılmaması durumunda komşuların katlanma sınırlarını aşan eylem bulunuyor ve Türk Medeni Kanunu gereğincede komşunun hakkı doğuyor." İfadelerini kullandı.
Hukuki düzenlemelere göre, kat maliklerinin kombisini yakmayan komşuya karşı dava açma hakkı bulunuyor. Doğalgaz faturasından tasarruf etmek isteyenler kombilerini açmıyor ya da belli odalarda petekleri açıyor. Fakat kombinin açılması ve belli bir derecenin altına düşürülmemesi gerekiyor.
Sayaçların periyodik muayene süresi beş yıldır. Bu süre tarih olarak değil yıl olarak izlenir. Periyodik muayene süresinin hesaplanmasında, damgalandığı yıl esas alınır ve yıl içerisinde hangi tarihte damgalanmış olursa olsun damgalandığı yıl birinci yıl olarak sayılır.
Doğalgaz pay ölçer sistemi , merkezi sistem ve bireysel sistemin avantajlarını kendinde toplamış yakıt tasarrufu olarak ikisindende üstündür.
Isı Sayacı Muayene Kanun
2018 Temmuz ayında çıkan yönetmelik ile Isı Sayaçları (Kalorimetre) da Elektrik, Doğalgaz ve Su sayaçları için uygulanan mevzuata dâhil edilmiş ve onlar gibi 5 yılda bir periyodik olarak muayene edilmesi zorunlu hale getirmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri