Bilinç kaybının birçok nedeni ve belirtisi vardır. Bu amaçla bilinç kaybının nedenleri ve belirtilerini şöyle sıralayabiliriz; beyin kanamaları, isteri nöbetleri, bayılma, zehirlenmeler, alkol koması, şeker koması, yüksek ateş, baş travmaları, epilepsi (sara) ve sinir sistemini bozan hastalıklardır.
-Kişinin aşırı başının dönmesi, baygınlık geçirmesi, aniden düşmesi veya ani uyuşukluk hissetmesi. -Bacakta veya bilinçte oluşan bulanıklık. -Kişinin hızlı bir şekilde terlemesi, yorulması, solgunluk belirtileri göstermesi ve üşümesi.
Komadaki kişiler dış uyaranlara karşı tamamen cevapsızdır. Hareket etmezler, ışığa ve sese tepki vermezler, ağrı hissetmezler.
Koma tipleri hastanın uzun ya da kısa kalma zamanına göre değişir. Komada kalmış olan çoğu kişinin 3 ya da 4 hafta arasında çıktığı bilinir. Ancak bu süreden daha uzun süre kalan kişilerin iyileşmesi, komadan çıkması pek mümkün değildir.
Bilinci yerinde olmayan ve ölmek üzere olan bir hasta, kendisine söylenenleri "duyuyor" mu? Bu araştırmaya göre evet.
İlgili 24 soru bulundu
3. Basamak Yoğum Bakım
3. Basamak yoğun bakım hastaları en ağır hasta grubunu temsil eder. Bu gruptaki hastaların tedavisini gerçekleştirebilmek için hastanenin yeterli donanıma sahip olması gerekir.
Entübe hasta iyileşir mi? Entübasyon koronavirüs sürecinde pek çok kişi tarafından olumsuz düşünülse de, entübasyon hastaların nefes alıp vermesini kolaylaştıran, tedaviye yardımcı bir işlemdir. Entübe hasta iyileşir.
Beyin ölümü geri dönüşsüzdür…
Beyin hasarı almış hasta, hastanenin yoğun bakım merkezine yatırılır. Ciddi kazaların, ağır felçlerin ya da beyin kanamasının neden olduğu beyin ölümünde hastanın bilinci kapalıdır ve acı hissetmez.
Bu süre maksimum 72 saattir. Bu nedenle bugün artık kesin olarak biliyoruz ki beyin ölümü tam anlamıyla ölümü ifade eder. Bu 72 saatlik süre içinde organların canlılığını koruyabilmesi için çok yoğun bir tıbbi bakımın yanında bedenin solunum cihazına da bağlı olması gerekir.
Hasta/yaralıya koma pozisyonu verilir , Yardım çağrılır (112), Sık sık solunum ve nabız kontrol edilir, Yardım gelinceye kadar yanında beklenir.
Hastanın uyutulması ise beynin farklı bölgeleri tarafından ihtiyaç duyulan enerji miktarını azaltarak iyileşme sürecine yardımcı olur. Suni olarak gerçekleştirilen koma ile doğal olarak meydana gelen koma arasındaki temel fark suni komanın tamamen geri dönüştürülebilir olmasıdır.
Avrasya Hospital Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Uz. Dr. Kadir Doğruer, yoğun bakımda komada olan veya uyutulan kişinin algılarının açık olduğunu, hasta yakınlarının bu duruma uygun şekilde davranmaları gerektiği hakkında bilgi veriyor.
Bilinçsizlik: Komanın en önemli belirtilerinden bir tanesi bilinç kaybıdır. Bilinç kaybı yaşayan hasta ısı, ışık, ses gibi çevresel uyaranların yanı sıra ağrılı uyaranlara da tepki veremez. Motor hareketlerde bozulma: Komanın şiddetine bağlı olarak hastalarda refleksler az da olsa çalışabilir.
Bilinç kaybının birçok nedeni ve belirtisi vardır. Bu amaçla bilinç kaybının nedenleri ve belirtilerini şöyle sıralayabiliriz; beyin kanamaları, isteri nöbetleri, bayılma, zehirlenmeler, alkol koması, şeker koması, yüksek ateş, baş travmaları, epilepsi (sara) ve sinir sistemini bozan hastalıklardır.
Kişiye koma pozisyonu verilir. 112 Acil Servis aranarak yardım istenir. Hastanın sık sık solunumu ve nabzı kontrol edilir. Sağlık ekibi gelinceye kadar hastanın yanında beklenir.
Senkop, beyin kanlanmasının bozulmasına bağlı olarak bilincin ani ve geçici olarak kaybıdır. Bilinç kaybı genellikle 1 dakikadan kısa sürelidir ve yüzde solma, terleme, soğuk bir cilt eşlik eder.
Evet, günümüzde cerrahi ve acil yardım yöntemlerinin ileri düzeye erişmesi ile travmatik beyin hasarı kaynaklı ölümler azalırken; beyin hasarının sebep olduğu bilişsel ve fiziksel fonksiyon kayıpları Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Robotik Rehabilitasyon ve Nöro – Rehabilitasyon yöntemleriyle tedavi edilebilmektedir.
Tıbbi bir durum olan bilincin kapalılık hali; beynin normal faaliyetlerinde bir aksaklık olduğunu ve uyku halinden başlayıp hiçbir uyarıya yanıt vermeyecek kadar ilerleyen bir durumdur.
Bunun için öncelikle hastanın durumunun stabil olması yani hastalığının ani ve yoğun tıbbi müdahalelere gerek duymaması gerekiyor. Hastanın durumuna göre doktorlar tarafından evde tedavisine devam edilebilir olup olmamasının kararı verilmesi gerekiyor. Sonrasında bu durum hastanın ailesiyle paylaşılıyor.
Hasta / yaralının hava yolu açıldıktan sonra, solunum Bak-Dinle-Hisset yöntemi ile değerlendirilir, Normal solunum yoksa (solunum yoksa veya yetersiz ve düzensiz ise) hemen yapay solunuma başlanır.
Bilinç düzeyleri; ➢ Kişinin bilinci yerinde/açık ise; tüm uyarılara cevap verir. ➢ 1.derece bilinç kaybı; sözlü ve gürültülü uyaranlara cevap verir. ➢ 2.derece bilinç kaybı; ağrılı uyaranlara cevap verir. ➢ 3.derece bilinç kaybı; tüm uyaranlara tepkisizdir, cevap vermez.
Uykuda ise kuruma olmaması için kapalı olması gerekiyor. Özellikle bilinci kapalı hastalarda göz kapakları tam kapanamadığı ve göz kırpma refleksi olmadığı için gözler açık kalabiliyor. Bu durum kornea da denilen saydam bölgede kuruma, ülser, hatta opaklaşma ve körlüğe neden olabiliyor.
Entübasyon işlemi öncesi hasta anestezi veya sedasyon altındadır veya ağır hastalığından dolayı bilinci tam olarak yerinde değildir. Bu sebepler hastanın ağız ve solunum yolunun daha rahat açılmasına olanak tanır.
Beslenme; yoğun bakım hastalarının çoğu ağız yoluyla beslenemedikleri için, burunlarına bir boru takılır ve özel zenginleştirilmiş gıdalar verilerek beslenir. Bu beslenme yolunu da kabul edemeyen hastalara damardan serum verilerek beslenmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri