İşitme duyusu en son kaybedilen duyudur ve bilinci kapalı hastaların da işitme duyusu devam eder.
Avrasya Hospital Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Uz. Dr. Kadir Doğruer, yoğun bakımda komada olan veya uyutulan kişinin algılarının açık olduğunu, hasta yakınlarının bu duruma uygun şekilde davranmaları gerektiği hakkında bilgi veriyor.
Ciddi kazaların, ağır felçlerin ya da beyin kanamasının neden olduğu beyin ölümünde hastanın bilinci kapalıdır ve acı hissetmez.
Son olarak tüpün diğer ucu solunum cihazına bağlanır. Entübasyon tüpü hastanın ses tellerinin içinden geçtiği için entübe edilen hastalar konuşamaz ve yutkunamazlar. Dolayısı ile entübe edilen hastaların yemek yemesi veya bir şeyler içmesi de mümkün değildir.
Derin uyku olarak da adlandırılan koma tam ve kesin bir bilinçsizlik durumudur. Koma halinde olanlar dışarıdan gelen ses, ışık, ağrı gibi uyaranlara tepki vermezler.
İlgili 15 soru bulundu
Komadaki kişiler dış uyaranlara karşı tamamen cevapsızdır. Hareket etmezler, ışığa ve sese tepki vermezler, ağrı hissetmezler. Gözleri kapalıdır.
3. Basamak Yoğum Bakım
3. Basamak yoğun bakım hastaları en ağır hasta grubunu temsil eder. Bu gruptaki hastaların tedavisini gerçekleştirebilmek için hastanenin yeterli donanıma sahip olması gerekir.
Entübe hasta iyileşir mi? Entübasyon koronavirüs sürecinde pek çok kişi tarafından olumsuz düşünülse de, entübasyon hastaların nefes alıp vermesini kolaylaştıran, tedaviye yardımcı bir işlemdir. Entübe hasta iyileşir.
Entübasyon işlemi öncesi hasta anestezi veya sedasyon altındadır veya ağır hastalığından dolayı bilinci tam olarak yerinde değildir. Bu sebepler hastanın ağız ve solunum yolunun daha rahat açılmasına olanak tanır.
Bilinci kapalı ifadesi ile anlatılmak istenen kişinin beyninin normal faaliyetinin durması ve hiçbir uyarıya yanıt vermemesi halidir.
Hastanın uyutulması ise beynin farklı bölgeleri tarafından ihtiyaç duyulan enerji miktarını azaltarak iyileşme sürecine yardımcı olur. Suni olarak gerçekleştirilen koma ile doğal olarak meydana gelen koma arasındaki temel fark suni komanın tamamen geri dönüştürülebilir olmasıdır.
Bilinç kaybının birçok nedeni ve belirtisi vardır. Bu amaçla bilinç kaybının nedenleri ve belirtilerini şöyle sıralayabiliriz; beyin kanamaları, isteri nöbetleri, bayılma, zehirlenmeler, alkol koması, şeker koması, yüksek ateş, baş travmaları, epilepsi (sara) ve sinir sistemini bozan hastalıklardır.
Hastaya yarı oturur pozisyon verilir. Kullandığı ilaçları varsa almasına yardım edilir. 112 Acil Servis aranarak yardım istenip hastanın sağlık kuruluşuna gitmesi sağlanır. Yol boyunca yaşam bulguları izlenir.
ÖZET Yoğun bakım ünitelerinde son yıllarda modern teknolojik gelişmelerle, hastaların tedavi ve bakımı gerçekleştirilmesine karşın, hastaların deneyimlediği ağrı yeterince önemsenmemektedir. Buna karşın, yoğun bakım hastaları için ağrı ciddi bir sorun olup yüksek oranda görülmektedir.
Dolayısıyla hastalar ajitasyon, anksiyete, korku, panik, ağrıda artış, taşikardi, solunum sıkıntısı vb. belirtileri daha yoğun yaşamaya başlar.
Uykuda ise kuruma olmaması için kapalı olması gerekiyor. Özellikle bilinci kapalı hastalarda göz kapakları tam kapanamadığı ve göz kırpma refleksi olmadığı için gözler açık kalabiliyor. Bu durum kornea da denilen saydam bölgede kuruma, ülser, hatta opaklaşma ve körlüğe neden olabiliyor.
Komadaki bireye komatöz adı verilir ve bu kişi bilinç kaybının el ileri seviyesini yaşamaktadır. Ağrılı uyaran şeylere, ses ya da ışık gibi tepki verilmesi gereken olaylara herhangi bir tepki göstermezler.
Bilinç kaybı (senkop) nedenleri ve belirtileri
Beyne giden kan akışının azalması sonucu oluşur. Koma: Yutkunma ve öksürük gibi reflekslerin ve dışarıdan gelen uyarılara karşı tepkinin azalması ya da yok olması ile ortaya çıkan uzun süreli bilinç kaybıdır.
Beslenme; yoğun bakım hastalarının çoğu ağız yoluyla beslenemedikleri için, burunlarına bir boru takılır ve özel zenginleştirilmiş gıdalar verilerek beslenir. Bu beslenme yolunu da kabul edemeyen hastalara damardan serum verilerek beslenmesi gerekmektedir.
Hastanın entübe olarak kaldığı süreç ne kadar uzarsa komplikasyon gelişme olasılığı da o oranda artar. Uzun süre entübasyon altında kalan hastalarda hava yollarında daralma ve akciğerlerin solunum desteğine bağımlı hale gelmesi gibi riskler gelişir.
Koroner yoğun bakımda yatan hastalarda ortalama yatış süresi 1 ila 6 gün arasındadır.
Kritik hastalık, hayatı tehdit eden bir hastalık nedeniyle veya ameliyat sonrası kişinin özel takip, tedavi ve dikkat gerektirdiği durumu ifade eder. Kritik hastalık nedeniyle yoğun bakımdan sonra hayatta kalma oranlarındaki iyileşmeler araştırmaların bu hastaların uzun dönemdeki sağlıklarına odaklanmasını sağlamıştır.
Yoğun Bakım Hemşireliği Dergisi 2008;12(1-2):26-32
Kronik bir hastalığın ağrı ve kanama gibi dayanılmaz derecede acı veren, yaşamı tehdit eden fiziksel semptomlarının yanı sıra anksiyete, suçluluk, öfke, uyku yoksunluğu ve spiritüel dist- res gibi psikolojik yanıtlar da eklenmektedir.
Yoğun bakımda hastalar durumlarının ciddiyetine göre 3 basamağa ayrılmaktadır. Birinci basamak hastalar en hafif hasta grubunu oluştururken 3. basamak hastalar en ağır hasta grubunu temsil etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri