Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Bilirkişi raporuna itiraz edince ne olur?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Bilirkişi raporuna itiraz edince ne olur?

Bunun sesli olarak söylenmesini dinleyin
Duraklat
Taraflar da bilirkişi raporuna itirazda bulunarak mahkemeden yeniden bilirkişi incelemesi yapılması talebinde bulunabilir. Bu durumda hakim tarafların talebini değerlendirerek yeniden bilirkişi incelemesi yapılmasının gerekliliği hususunda bir inceleme yapar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Bilirkişi raporuna itiraz kaç defa yapılır?

Bilirkişi Raporuna Kaç Kez İtiraz Edilebilir? Taraflara tebliğ edilen bilirkişi raporuna yasal süresi içerisinde ancak bir kere itiraz edilebilmektedir. Tarafların itirazları doğrultusunda alınan her rapora karşı ayrı bir itiraz hakkı doğmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ayboga.av.tr

Bilirkişi raporu davayı nasıl etkiler?

İlk olarak, rapor, mahkemeye bilimsel veya teknik bir konuda uzman bir görüş sunar. Mahkeme, davayı çözmek için bu uzmanlığa ihtiyaç duyar ve bilirkişi raporu, doğru karar verilmesine yardımcı olur. İkinci olarak, bilirkişi raporu, adil bir yargılama sürecine katkıda bulunur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vuralaltun.com

Bilirkişi raporundan sonra mahkeme biter mi?

Bilirkişi Raporunun Teslimi ve Taraflara Tebliği

HMK m. 280 hükmü raporun mahkemeye, CMK m. 67, f. 1 hükmü ise ilgili mercie (Cumhuriyet savcılığına, hâkime veya mahkemeye) teslim edileceğini öngörmektedir. Özellikle burada mahkemeden anlaşılması gereken, yazı işleri müdürlüğüdür[22].

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilirkisiyiz.biz

Bilirkişi raporuna itirazda delil sunulur mu?

Karşı taraf, delil tespiti yolu ile alınmış olan bilirkişi raporuna itiraz ederse, delil tespitini yapmış olan mahkemenin, aynı bilirkişiden ek rapor istemesi gerekir. Aksi hâlde, itiraza uğramış olan bilirkişi raporu, davada delil olarak kullanılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Bilirkişi Raporu Nedir? İtirazı Mümkün Müdür?

İlgili 39 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Bilirkişi raporuna itiraz edilmezse ne olur?

Bir tarafın bilirkişi raporuna itiraz etmemesi ile, diğer (bilirkişi raporuna itiraz eden) taraf lehine usuli kazanılmış hak doğar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Bilirkişi kararından sonra ne olur?

Hakim bilirkişi raporu alınmasına karar verdikten sonra dosya bilirkişiye teslim edilir. Bilirkişi hakim tarafından kendisine verilen sürede raporunu düzenleyip mahkemeye sunar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulahukuk.com

Davanın bilirkişiye gitmesi ne anlama gelir?

Bilirkişilik kavram olarak bir davanın çözüme kavuşturulması bakımından önem taşıyan, açıklığa kavuşturulması ya da tespiti özel veya teknik bilgiyi gerektiren hususlarda, mahkeme yahut diğer bir adli organ tarafından oy ve görüşüne başvurulan, bağımsız ve tarafsız, uzman üçüncü kişi veya kişilerdir .

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aydinakaoglu.com

Bilirkişi taraflarla görüşebilir mi?

(2) Bilirkişi taraflarla görüşemez; taraflardan ihtiyaç duyduğu bilgiyi hâkim veya Cumhuriyet savcısı vasıtasıyla temin edebilir; zorunluluk bulunması halinde hâkim veya Cumhuriyet savcısının uygun görmesi şartıyla ve iki tarafın da hazır olduğu bir ortamda taraflarla görüşebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: baro.izmirbarosu.org.tr

Davada bilirkişi ücretini kim öder?

Bilirkişi Ücreti Kimden Alınır? 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu uyarınca taraflardan her biri ikamesini talep ettiği delil için mahkemece belirlenen avansı, verilen kesin süre içinde yatırmak zorundadır. Taraflar birlikte aynı delilin ikamesini talep etmişlerse, gereken gideri yarı yarıya avans olarak öderler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: huseyinkusku.av.tr

Hakim bilirkişi raporuna uymak zorunda mı?

Bilirkişi, soruşturma aşamasında Cumhuriyet savcısı, kovuşturma aşamasında ise hakim veya mahkeme tarafından görevlendirilir. Bilirkişi raporu, hakim veya mahkeme için bağlayıcı nitelikte bir delil mahiyetinde değildir. Hakim, karar verirken bilirkişi raporunu delillerle birlikte serbestçe değerlendirecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Bilirkişiye giden dava ne zaman sonuçlanır?

(1) Bilirkişi raporunun hazırlanması için verilecek süre üç ayı geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine, kendisini görevlendiren mahkeme gerekçesini göstererek, süreyi üç ayı geçmemek üzere uzatabilir. Ancak basit yargılama usulüne tabi dava ve işlerde bu süreler iki ay olarak uygulanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: app.e-uyar.com

Bilirkişi raporu Uyapta görünür mü?

İlgilisi UYAP, E-DEVLET, SMS sistemi üzerinden sorgulayıp içeriği dahil görebilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilirkisiraporlari.com

Bilirkişi raporu kesin midir?

Bilirkişi raporu kesin delil hükmünde olmayıp takdiri delil niteliğindedir. Yani bilirkişi raporunun hakimi bağlamayacağı anlaşılmalıdır. hakimin bilirkişi raporunu serbestçe takdir edeceği, raporu yeter derecede kanaat verici bulmaz ise ek rapor ister.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilirkisiraporlari.com

Bilirkişi tarafından yapılan incelemeye ne ad verilir?

Bu çerçevede bilirkişi incelemesi, Kanunlarda takdiri bir delil, yani ispat aracı olarak düzenlenen bir inceleme yöntemidir. Bu inceleme yöntemi tarafların üzerinde uyuşmazlık yaşadığı, fakat hukukun dışında kalan, özel veya teknik bilgiyi yani uzmanlık bilgisini gerektiren bir meseleyi konu edinebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilirkisiyiz.biz

Bilirkişi raporu ne kadar önemli?

Bilirkişi raporu, mahkeme kararının verilmesinde önemli bir rol oynayabilir ve mahkemece kabul edilirse, dava sonucuna etki edebilir. Bilirkişi, bağımsız ve tarafsız olmalıdır. Bilirkişi, kendi uzmanlık alanındaki bilgisi ve deneyimleri doğrultusunda, davayla ilgili konularda objektif bir şekilde görüş belirtmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avukatzanasahin.com

Bilirkişi hakimin kararini etkiler mi?

Bilirkişi raporu, HUMK' nun 236. (ikrar), 237. (kesin hüküm), 288 vd. (senet) ve 344. (yemin) maddelerinde sayılan kesin delillerden olmadığından bir takdiri delil olup 240. madde uyarınca hakim tarafından serbestçe değerlendirilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuatdergisi.com

Bilirkişi incelemesi kaç gün sürer?

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun m. 274(1) hükmü "Bilirkişi raporunun hazırlanması için verilecek süre üç ayı geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine, kendisini görevlendiren mahkeme gerekçesini göstererek, süreyi üç ayı geçmemek üzere uzatabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilirkisilik.adalet.gov.tr

Bilirkişiyi nereye şikayet edebilirim?

Bilirkişiler hakkında bizzat mahkemece ya da taraflarca suç duyurusunda bulunulabilir. Bilirkişilerin şahsi yönden görevlerine ilişkin denetim mekanizmalarından bir diğeri de bilirkişiyi bağlı olduğun adalet komisyonuna şikayet etmektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aylinbelizyildirim.av.tr

Bilirkişi raporunda nelere dikkat edilmeli?

Bilirkişi, raporunu özellikle mahkemece belirlenen sınırlar dahilinde, tümüylü maddi vakıalara hasretmeli; cevaplaması istenen somut soruları tek tek sorulma sırasına göre, bilimsel dayanaklarını da açık ve anlaşılır biçimde göstermek ve eksiksiz olarak cevaplamak suretiyle hazırlamalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: rayp.adalet.gov.tr

Bilirkişi nasıl karar verir?

MADDE 279- (1) Mahkeme, bilirkişinin oy ve görüşünü yazılı veya sözlü olarak bildirmesine karar verir. (2) Raporda, tarafların ad ve soyadları, bilirkişinin görevlendirildiği hususlar, gözlem ve inceleme konusu yapılan maddi vakıalar, gerekçe ve varılan sonuçlarla, bilirkişiler arasında görüş ayrılığı varsa, bunun ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: rayp.adalet.gov.tr

Bilirkişi raporu kaç defa alınır?

Bu yükümlülük, bilirkişilik görevi sona erdikten sonra da devam eder. (6) Çözümü uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektiren sorun açıkça belirtilmeden ve inceleme yaptırılacak konunun kapsamı ile sınırları açıkça gösterilmeden bilirkişi görevlendirilemez. (7) Aynı konuda bir kez rapor alınması esastır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resmigazete.gov.tr

Bilirkişi raporu taraflara ne zaman tebliğ edilir?

HMK MADDE 280- (1) Bilirkişi, raporunu, varsa kendisine incelenmek üzere teslim edilen şeylerle birlikte bir dizi pusulasına bağlı olarak mahkemeye verir; verildiği tarih rapora yazılır ve duruşma gününden önce birer örneği taraflara tebliğ edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: halildemir.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT