Bilirubin, kırmızı kan hücrelerinde (alyuvarlarda) bulunan hemoglobinin yıkımı sonucu ortaya çıkan bir maddedir. Kırmızı kan hücreleri, yaklaşık 120 gün süren ömürlerinin sonuna geldiğinde yıkılır ve vücudun ihtiyaç duyduğu alyuvarlar yeniden üretilir.
Bilirubin yüksekliğine ne iyi gelir diyenler için en kolay haliyle zerdeçallı yoğurt öneriliyor. Zerdeçal antibiyotik etki gösteren bir baharattır ve yoğurtla beraber tüketildiğinde kandaki fazla bilirubini temizler.
Bu yüzden çocuk doktorunuz şüpheli gördüğü durumlarda bebeğinize kan testi yapılmasını isteyecek ve kanındaki bilirubin düzeyini ölçecektir. Sarılık, genellikle doğumdan 2-3 gün sonra görülüp, 7-10 gün içinde kaybolur ve sarılığın kaybolması en son göz aklarında olur.
Bebeklerin karaciğeri, doğduktan sonra bilirubin yıkılması görevini plasentadan daha yeni devir aldığı için gelişmekte olan karaciğer, bilirubinin uzaklaştırılmasını ilk zamanlar etkin bir şekilde gerçekleştiremez. Zaman geçtikçe karaciğer bilirubini etkin bir şekilde uzaklaştırır ve belirtiler kendiliğinden kaybolur.
Kan tahlillerinde sık karşılaşılan değerlerden biri olan bilirubin, kırmızı kan hücrelerinin vücut tarafından parçalanması ile ortaya çıkan bir maddedir. Kırmızı kan hücreleri, 120 günlük sürenin sonuna geldiğinde yıkılır.
İlgili 18 soru bulundu
Karaciğerde çeşitli biyokimyasal işlemlere tabii tutularak çözünebilen forma dönüştürülür ve safra içine atılır. Safra kesesi yoluyla bağırsak sistemine aktarılan bilirubin, burada bulunan mikroorganizmalarca yıkılarak dışkıya rengini veren sterkobilin molekülüne dönüşür ve vücuttan atılır.
Aralıklarla bebeğin kanı alınarak bilirubin düzeyinin güvenli sınıra düşüp düşmediği kontrol edilir. Işık tedavi sonlandırıldıktan bir iki gün sonra bilirubin seviyesi genellikle tekrar yükselir.
Yeni Doğan Bebekte Sarılığın Geçtiğini Nasıl Anlarız
Bebeğin cildi ve göz beyazlarındaki sarılık giderek solmaya başlar ve doğal bir renge döner. Bebeğin enerji seviyeleri artar ve daha uyanık hallerde olur. Bebek daha iyi kilo almaya başlar ve beslenme düzeninde düzelme görülür. İdrar ve dışkı rengi normalleşir.
Yenidoğan Sarılığı
Yenidoğanda diğer antioksidan sistemler tam gelişmediği için sınırı aşmayan sarılıkaslında faydalı bile sayılabilir, oksijenin zararlı etkilerinden korur. Yenidoğan bebeklerin %8-10 u bilirubin değeri, belirlenen sınır değeri aşar ve sarılık nedeniyle yatış yapılıp tedavi edilmesi gerekir.
Fizyolojik sarılık doğumdan sonra 2.-4. günlerinde başlar ve genellikle herhangi bir tedaviye gerek kalmadan 7-10 günde kendiliğinden düzelir. Anne karnındaki bebeğin kanındaki bilirubin maddesi fetusa zarar vermez çünkü plasenta aracılığı ile annenin kanına geçer, karaciğerinde işlenerek vücuttan atılır.
Fizyolojik sarılık doğumdan sonra 2.-4. günlerinde başlıyor ve genellikle herhangi bir tedaviye gerek kalmadan 7-10 günde kendiliğinden düzeliyor.
Prematüre veya düşük kilolu doğan bebeklerde hastalığın belirtileri 4. ile 6. günler arasında meydana çıkabilir. Bilirubinin kandaki normal oranı yeni doğmuş bir bebekte 1-2 mg/dl'dir. Bu değer 5 mg/dl'yi geçtiğinde sarılık gözle farkedilebilir bir duruma gelir.
Fototerapinin klinik etkinliği tedavi başlandıktan 4-6 saat sonra bilirubin düzeyinin ölçümü ile değerlendirilir. Bilirubin düzeyinde 2 mg/dl'nin üzerinde düşüş beklenir.
Kafeinin karaciğere zarar verdiğine ait bilimsel veri yok. Hatta antioksidan ve antiinflamtuar etkileriyle AST, ALT, GGT, bilirubin düzeylerini düşürerek karaciğer hastalıklarına karşı koruyucu etkisi var. Sindirim sisteminin diğer organlarında ise olumsuz etkileri bilinmekte.
Bebeklerin %20-30'unda sarılık 2 haftadan uzun sürer ve 12. haftaya yani 3. aya kadar uzayabilir. Genel olarak masum kabul edilir.
Öncelikle fototerapi denilen ışık tedavisi yapılır. Işık tedavisi ile deri ve derialtı dokulara yerleşmiş olan bilirubin pigmentleri vücuttan uzaklaştırılır. Işık tedavisi sarılık değerine göre yoğun veya standart olarak yapılır. Genellikle 24 saatlik tedavi yeterli olur.
- 8 ile 10 mg/dl arasında ise vücudun üst bölümünde saramalar görülür. - 10 ile 13 mg/dl arasında ise vücudun alt kısmında sararmalar görülür. - 13 ile 16 mg/dl arasında ise kol ve bacaklarda sarılıklar görülür. - 20 mg/dl ise eller ve ayaklarda sarılık görülmektedir.
Bilirubin miktarı 10 ile 13 mg/dl arasında ise gövdenin alt kısmı sararır. Bilirubin miktarı 13 ile 16 mg/dl arasında ise kol ve bacaklar sararır. Bilirubin miktarı 20 mg/dl civarında ise eller ve ayaklar sararır.
Anne sütünün içinde bulunan bazı maddeler, β-glukunoridaz isimli, bağırsaklarda bulunan ve bilirubinin geri emilimine neden olan bu enzimin hareketini arttırır.
Bu tip sarılık doğumdan sonra 3-5 gün içerisinde başlayarak genellikle 3-12 hafta aralığında kendiliğinden iyileşir. Kan Uyuşmazlığı (Rh veya AB0 sorunları): Kan grubu 0 olan bir annenin bebeği, A veya B kan grubuna sahip olduğunda bebekte sarılık oluşması halinde AB0 uyuşmazlığı söz konusu olabilir.
Bilirubin yükseldikçe bebekte ne gibi belirtiler oluşur? Kanda yükselen bilirubin bebekte uyku yapar. Sarılığı olan bebek emmek istemez, uyumak ister.
Fizyolojik olarak nitelendirilen yenidoğan sarılığı genellikle 1-2 hafta içinde kendiliğinden geçer. Bu süre içinde doktor bebeğin sık sık beslenmesini önerir. Anne sütü ya da formül mamayla yeterince beslenen bebek idrar ve dışkı yoluyla bilirubini vücudundan atar.
Serum total bilirubin düzeyi kan değişim sınırına ≤3 mg/dl yakın veya bilirubin artış hızı saatte 0,5 mg/dl'yi geçiyor ise yoğun fototerapi başlanılması, fototerapi eşik değerinde ise standart fototerapi ile tedavi edilmesi uygundur.
Birçok yenidoğanda sarılığa rastlamak mümkündür. Prematüre bebeklerin %80'inde, 37. haftadan sonra doğan bebeklerin ise %80'inde sarılık gözlenebilir.
Bebeklerde oluşabilen sarılığın tedavisinde en etkili yöntem bebeğin sıklıkla emzirilmesidir. Yenidoğan bir bebek günde 10 ile 12 defa emzirilmesi önerilmektedir. Bebek, vücutta bulunan bilirubin maddesini idrar ile dışarı atacağından dolayı bol bol emzirilmesi oldukça önemli bir durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri