Doktorunuz karaciğer veya safra kesesi sorunları olduğundan şüphelendiğinde bilirubin testi isteyebilir.
Karaciğer bozukluklarını taramak ve izlemek için kullanılır. Hastada karaciğer hasarı, karaciğer hastalığı, safra yolu tıkanıklığı, hemolitik anemi veya karaciğerle ilişkili metabolik sorunlara ait belirti ve bulguların olduğu düşünülüyorsa bu test istenir ve yaptırılır.
Bilirubin testi, yeni doğan bebeklerde topuktan kan alınması ile uygulanır. Yetişkinlerde ise kolda bulunan damarlardan numune alınarak test uygulanır.
Taburcu öncesinde bebeklerin kan sayımları ve sarılık düzeylerine bakılıyor. Sarılık şüphesinde Kandaki bilirübin düzeyi topuktan alınan birkaç damla kanla kısa sürede ölçülebiliyor.
Karaciğer hasarı, karaciğer hastalığı, safra kesesi fonksiyonlarının değerlendirilmesi, hemolitik anemi, yenidoğan fizyolojik sarılığı, veya karaciğerle ilişkili metabolik hastalıklarda direk bilirubin seviyesinde artış görülebileceğinden genellikle diğer karaciğer fonksiyon testleri ile birlikte bu test istenir.
İlgili 39 soru bulundu
Safra Taşları ve safra yolu iltihabı: Safra yollarında oluşan iltihaplanma ve benzeri durumlar safra taşı oluşumuna neden olabilir. Bu durumda da bağırsağa doğru yaşanan madde geçişinde aksama olur ve safra içeriği ile bilirubin vücutta atılamaz, yükselme yaşanır.
Maydanoz diüretik bir bitkidir. Bilirubin yüksekliğinde sık sık idrar çıkışını sağlayarak kanı temizler. Maydanozu her haliyle tüketebilirsiniz. Maydanoz suyu, maydanoz salatası ya da çiğ şekilde tüketildiğinde bilirubin yüksekliğine iyi gelecektir.
Genellikle fizyolojik sarılık olarak adlandırılan ve sık görülen yenidoğan sarılığı, doğumdan 2-3 gün sonra başlar. Patolojik sarılık olan daha nadir görülen çeşidi ise doğumdan hemen sonra ortaya çıkar.
Bununla birlikte, genel kural olarak, sarılık olan bir bebeğin her 2-3 saatte bir emzirilmesi önerilir.
Yeni doğmuş bir bebeğin kanında bulunması gereken bilirubin miktarı 1-2 mg/dl kadardır. Bu miktar 5 mg/dl'yi aştığında sarılık fark edilir ve ilk olarak göz akları sararmaya başlar.
Bebeklerde sarılığın geçmesi veya önlemek için annelerin mutlaka protein ağırlıklı beslenmesi ve günde 3 litre su tüketmesi gerekir. Bunun yanında mevsim sebzelerinin tüketilmesi ve balık (derin su balığı olmamak kaydıyla) tüketiminin de haftada en az bir kere olması gerekir.
Gözün beyaz kısmında sararma olur. Bebeğin yüzünde başlayan ve vücuda yayılan soluk renk, sararmış görünüm gözlenir.
Sağlık bir kişide kanda karaciğer tarafından işlenmiş bilirubin değeri 0-0.3 mg/dl iken; toplam bilirubin değeri 0,3-1,2 mg/dl arasında olmalıdır. Bilirubin değeri, 3 mg/dl değerini aştığında, sarılık göz aklarında fark edilmeye başlar.
Bilirubin direkt testi, kişilerin vücudunda bulunan kırmızı kan hücrelerinin yıkımı sonucunda bilirubin ortaya çıkar ve kan hücre yıkımı sonucunda ortaya çıkan bu test sayesinde miktar ölçümü yapılır. Bilirubin genel olarak kişilerde bulunan safra sıvısını oluşturur.
Bilirubin, kanda bulunan sarımsı bir pigmenttir. Safra, karaciğer tarafından üretilen bir sıvı. Bilirubin idrar testi idrardaki bilirubin miktarını ölçmek için yapılan bir laboratuvar testidir.
Kanda yükselen bilirubin bebekte uyku yapar. Sarılığı olan bebek emmek istemez, uyumak ister. Bu durumda beslenmenin azalmasına bağlı olarak atılım azaldığı için bilirubin daha da yükselir ve kısır döngü başlar.
Mavi-yeşil spektrumda ışık kaynağı kullanılır. Bu ışık bilirubinin idrar ve dışkı yoluyla vücuttan atılmasını sağlar. Fototerapi bebeğe herhangi bir şekilde zarar vermez. Bebeğin gözleri ışıktan zarar görmemesi için kapatılır.
2 aylık bebeklerin beslenme sıklığı ortalama 2-3 saatte birdir. 3 aylık bebeklerin emzirme sıklığı yaklaşık 3-4 saatte birdir. 4 aylık bebekler 3-4 saatte bir emzirilme ihtiyacı duyabilir. 5 aylık bebekler de 3-4 saatte bir beslenebilir.
Yenidoğan bebeklerde sarılık genellikle 2 veya 3'üncü günde başlar, birinci haftaya doğru azalır. Zamanında doğan sağlıklı bir bebeğin ikinci haftadan sonra artık sarı görünmemesi gerekir. Eğer görülürse bu duruma uzamış sarılık adı verilir.
Bilirubin sınır değerleri doğum kilosuna göre ve bebeğimizin kaç günlük olduğuna göre değişir. Kabaca aklınızda 5 günlük bebekte sınır 17 mg/dl aşmamalı şeklinde kalsa olur. %1-2 bebekte tehlikeli sınır olan 20mg/dl değerini aşabilir.
Karaciğerin tam olarak olgunlaşmamasına bağlı olarak oluşan fizyolojik sarılık, genellikle doğumdan sonra bebeğin yaşamının ikinci günü başlar, üç ve dördüncü günlerde maksimum seviyeye ulaşır, giderek azalır ve biter. Bir hafta içinde bebekte kalıcı bir etki görülmeden normale döner.
Kandaki bilirubin molekülleri karaciğer dokularınca yakalanır ve işlenip dönüştürülerek safra ve idrar yoluyla vücuttan atılır. Hemoglobinin kana kırmızı rengini veren madde olduğu gibi; vücuttan atılan bilirubin türevleri de idrar ve dışkıya rengini veren maddedir.
Oluşan bilirubin kana geçer ve sonrasında karaciğere gider. Karaciğerdeki bilirubin işlenerek safraya eklenir. Safra kanalları aracılığıyla safra kesesine geçen bilirubin, buradan da ince bağırsağa ilerler. Bilirubinin vücuttan atılması ise gaita (dışkı) aracılığıyla gerçekleşir.
Serum total bilirubin düzeyi kan değişim sınırına ≤3 mg/dl yakın veya bilirubin artış hızı saatte 0,5 mg/dl'yi geçiyor ise yoğun fototerapi başlanılması, fototerapi eşik değerinde ise standart fototerapi ile tedavi edilmesi uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri