Sadece bilişim ortamında işlenebilen, bilgisayar ve internete özgü suçlar dar anlamda bilişim suçlarıdır. Bilişim sistemine hukuka aykırı şekilde girme veya bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçları bu suçlara örnek olarak gösterilebilir.
Bilişim suçları; TCK M. 243, Bilişim Sistemine Girme Suçu, TCK M. 244, Sistemi Engelleme, Bozma, Erişilmez Kılma, Verileri Yok Etme veya Değiştirme Suçu, TCK M. 245, Banka veya Kredi Kartının Kötüye Kullanılması Suçu, TCK M. 245/A, Yasak Cihaz veya Program Kullanma Suçudur. Bilişim Suçları Cezası Nedir?
Ancak, Türk Ceza Kanununda düzenlenen kimi klasik suçların, bilişim sistemlerinden yararlanarak işlenmesi de mümkündür. Bu suçlara en yaygın örnekler olarak, haberleşmenin ihlal suçu, hakaret suçu, özel hayatın gizliliğini ihlal suçu, dolandırıcılık suçu, hırsızlık suçu gibi suçlar verilebilir.
Bilişim suçları terimi, finansal şantaj, veri hırsızlığı, kimlik hırsızlığı, casusluk ve daha fazlası amacıyla internette gerçekleştirilen yasa dışı faaliyetleri ifade eder.
Örneğin, bir sisteme girerek, zarar verme, verileri silme, şifreleme, ele geçirme, veri ekleme, sistemin kullanımını engelleme, özel hayatın gizliliğine müdahale etme, iletişimi engelleme, iletişimi izinsiz izleme ve kayıt etme gibi eylemler siber suç kategorisinde değerlendirilir.
İlgili 25 soru bulundu
Bilişim suçunun cezası 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası veya bununla beraber adli para cezası bulunmaktadır. Bu durumda fail hem hapis cezasıyla hem de adli para cezasıyla birlikte aynı anda cezalandırılmaktadır. Bilişim suçları işlendiğinde genellikle maddi zararlar ortaya çıkmaktadır.
Bilişim suçlarında davanın sonuçlanması Adalet Bakanlığının belirlediği süreye göre değişse de genel olarak 300 veya 390 gün aralığında sonuçlanmaktadır.
Söz konusu suçları şikayet ve ihbar etmek için Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüklerine başvuru yapmak mümkündür. Telefon ve mail yoluyla, internette tanık olunan ya da doğrudan doğruya maruz kalınan suçları yetkililere bildirmek de mümkündür.
Bilişim suçları mahkemesi veya kısaca bilişim mahkemesi terimi, 5237 sayılı TCK'da veya özel bazı kanunlarda yer alan bilişim suçlarına bakmakla görevlendirilen suç vasfına göre uzman asliye ceza veya ağır ceza mahkemelerini ifade etmek üzere kullanılmaktadır.
Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı
Bilişim suçları hazırlanacak bir siber suçlar şikayet dilekçesi ile bulunduğunuz yer Cumhuriyet Başsavcılığına veya bulunduğunuz yerdeki Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüklerine yapılabilir.
Bir bilişim sistemindeki verileri bozmak, yok etmek, değiştirmek veya erişilmez kılmak, sisteme veri yerleştirmek, var olan verileri başka bir yere göndermek suretiyle işlenmiş olan bilişim suçunun faili, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Bilişim Suçları Nereye Şikayet Edilir? Tüm siber suçlar şikayete tabi değildir. Bazı suçlar şikayete bakılmaksızın ihbar üzerine savcılık tarafından otomatik olarak soruşturulur. Soruşturma ve kovuşturmaya tabi suçlar, Türk Ceza Kanunu'nun ilgili suçun düzenlendiği maddesinde belirtilmiştir.
İnternet üzerinden veya bilişim araçları vasıtası ile dolandırıcılık veya kimlik hırsızlığı yapmak. Bilgi hırsızlığı yapmak. Kullanıcıların kişisel bilgilerini ele geçirmek. Kullanıcılara hakaret, küfür içerikli ya da müstehcen içerikli veriler göndermek.
Ancak Facebook; insan hayatının korunması için önemli olan intihara teşebbüs, öldürmeye teşebbüs, kayıp bir şahsın bulunması veya çocukların cinsel istismarı gibi suçları acil husus kabul ederek adli makamlarımız tarafından doğrudan başvurulduğunda trafik veya IP bilgilerini vermektedir.
Bilişim Suçlarına Karşı Alınacak Bireysel Önlemler
Güçlü parola kullanılmalı ve belirli aralıklarla bu parola değiştirilmelidir ve bu parolalar kimse ile paylaşılmamalıdır. Mobil cihaz ve bilgisayarlarınıza kuracağınız uygulama ve yazılımlar güvenilir web sitelerinden indirilmelidir.
Bilişim suçlarının sonuçlanması Adalet bakanlığının belirlemiş olduğu hedef süre ile alakalıdır. Ceza davalarının sonuçlanması yargıda hedef süresi 300 gün ile 390 gün arasında değişmektedir.
HTS kayıtlarının destekleyici delil/Belirti Delili niteliğinde olduğu kabul edilmektedir. Yüksek mahkeme içtihatlarında, söz konusu delillere dayanılarak mahkûmiyet kararı verilemeyeceği, sadece başkaca delilleri desteklemek amacıyla kullanılabilecekleri belirtilmektedir.
Bilişim avukatı, internet ortamında işlenen suçlar ile bilişim sistemlerinin kullanıldığı özel hukuk (boşanma, tazminat vb.) uyuşmazlıklara bakan avukatları ifade etmek üzere kullanılır. Bilişim avukatları, internet avukatı, bilişim suçları avukatı vb. isimlerle de anılmaktadır.
Bilişim suçu; İnternet üzerinde başka kullanıcıların yetkisi olmadan bilgilerini almak, videolarını kullanmak vb. şeyleri yapmak; veya bir içeriğin altına hakaretler yazmak, argolu bir dille ičeriği eleştirmek.
Bilişim Suçları ise bilgileri otomatik işleme tabi tutan veya verilerin nakline yarayan bir sistemde gayri kanuni, gayri ahlaki veya yetki dışı gerçekleştirilen her türlü davranış olarak tanımlanabilir. Ya da, bilgisayar ve iletişim teknolojileri kullanılarak işlenen suçlar şekliyle de tanımlanabilir.
Bilişim suçları, siber suçlar olarak da adlandırılmaktadır. Tablet, bilgisayar, cep telefonu gibi iletişim araçları ve elektronik ortamda işlenen suçlara bilişim suçu denir.
Yasak cihaz ve programlar suçunun kanuni düzenlemesinde kanun koyucu hapis cezası ve adli para cezası birlikte öngörüldüğü için adli para cezasına çevrilmesi mümkün değildir.
Siber suçlarda hem hapis hem de para cezası uygulanıyor. İşlenen suça göre 3 aydan 7 yıla kadar hapis cezası veriliyor. Bu cezanın yararı veya indirimi hakimin takdir yetkisine bağlıdır. Madde 243'te 6 aydan 2 yıla kadar, madde 244'te 1 yıldan 5 yıla kadar, madde 245'te ise 3 yıldan 7 yıla kadar yatar oluyor.
Mobil cihazlar üzerinde yapılan adli inceleme ve analiz normal şartlar altında 2 ile 15 gün arasında sonuçlanır. Ancak acil durumlarda savcıların özel istek ve beyanıyla bu süre kısalabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri