6. e-Serbest Meslek Makbuzu (e-SMM) ne zaman düzenlenir? e-Serbest meslek makbuzunun tahsilat yapıldığı an düzenlenmesi gerekir. Ürün veya hizmetin sunulduğu, işin tamamlandığı veya verilen hizmetin karşılığının tahsil edildiği tarihte düzenlenmelidir.
1.Geriye dönük e-SMM kesilebilir mi? Mevzuata göre en geç kaç gün geriye e-SMM kesilmesi gerekir? VUK 231. maddesinde; "Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır." denilmektedir.
Vergi Usulleri Kanunu Genel Tebliği' ne göre E-SMM ile ilgili usuller yeniden düzenlendi ve bu Tebliğ' e göre serbest meslek mensubu kişiler, 1 Şubat 2020 tarih itibariyle faaliyetine devam edenler 1 Haziran 2020 tarihinde E-Serbest Meslek Makbuzu uygulamasına zorunlu geçişlerini tamamladılar.
Serbest meslek makbuzu geç kesilirse ne olur? Geç kesilmesi halinde, usulsüzlük yapılmış olur. Usulsüzlük ise para cezasına tabiidir.
Hükümlere göre avukatlar serbest meslek makbuzunu tahsilatın yapılması ile birlikte düzenlemelidir. Yani, makbuzun tahsilat tarihi itibarıyla düzenlenmesi gerekir. Ancak hizmet tamamlanmış ancak tahsilat yapılamamış ise yani sadece KDV için makbuz düzenlenecekse, hizmetin tamamlandığı tarih ile makbuz düzenlenmelidir.
İlgili 35 soru bulundu
Resmi Gazetede yayımlanan bu Tebliğe göre, e-Serbest Meslek Makbuzu uygulamasına zorunlu geçiş tarihi 01.06.2020 tarihi olarak belirlendi. Yani, tüm serbest meslek erbapları (avukatlar, mali müşavirler, serbest çalışan doktorlar, mimarlar, mühendisler vb.)
Serbest meslek ile iştigal edenler, mesleki faaliyetleriyle ilgili tahsilatlarda, tanzim etmek zorunda oldukları belgeye Serbest Meslek Makbuzu (SMM) denir. Serbest Meslek Makbuzu, iki sayfa olarak düzenlenir. Bir sayfası müşteriye verilir.
Geriye dönük kesilecek faturanın satış tarihinden sonraki 7 gün içerisinde kesilmesi zorunludur. Bu süre zarfını aşan geriye dönük elektronik faturalar geçersiz sayılır ve para cezasına konu olur. Aynı zamanda cari tarih ve fatura tarihi arasında başka bir faturanın kesilmemiş olması gerekir.
Vergi Usul Kanununa göre, geriye dönük e-fatura ve e-arşiv fatura, matbu faturada da olduğu gibi, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren en fazla 7 gün içinde düzenlenmelidir. Bir başka deyişle 7 gün öncesine kadar e-fatura ve e-arşiv düzenlenebilir.
Geriye dönük e-Fatura kesimi, 7 günlük süre kuralına uyulduğu takdirde mümkündür. Bu faturanın başka bir şartı da düzenlenmek istendiği tarih ile satış işleminin gerçekleştirildiği süre zarfında herhangi bir başka fatura kesilmemiş olması zorunluluğudur.
Dolayısıyla, noterler halihazırda e-SMM uygulaması kapsamında değiller. Bu nedenle, gerek noterlik makbuzu düzenleyen noterler adına e-SMM düzenlemedikleri gerekçesiyle gerekse bu makbuzları alan mükellefler adına e-SMM almamaları nedeniyle özel usulsüzlük cezası kesilmesi mümkün değil.
Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik (SMMM) meslek mensubu sayıları 2019 Yılı Ekim ayı itibariyle toplam 110.185 kişidir.
Gelir İdaresi Başkanlığının 2019 yılı sonunda yayınladığı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde yer alan düzenlemelerle, 30 Haziran 2020'den itibaren mesleki faaliyetlerine yeni başlayan ya da devam eden tüm vergi mükellefi serbest meslek mensupları için e-serbest meslek makbuzu zorunluluğu getirildi.
Verilen hizmet karşılığında serbest meslek makbuzunun düzenlenmemesi halinde veya eksik düzenlenmesi halinde hizmet bedelinin % 10 oranında özel usulsüzlük cezası kesilir. Kesilecek özel usulsüzlük cezası her bir belge için 290.- TL 'den az ve bir takvim yılında toplam 148.000.-TL den fazla olmaz.
Yürürlükte bulunan resmi vergi mevzuatında cumartesi, pazar ve diğer resmi tatil günlerinde fatura kesilmesine aykırı hiçbir hüküm yoktur.
Elbette geriye dönük fatura kesilebilir. Ancak bu fatura kesmenin belirlenen süre içerisinde olması gerekir. Azami sürenin yedi gün olarak belirlendiği geriye dönük fatura kesme işlemi elektronik ortamda da mümkün olmaktadır.
e-Arşiv Fatura iptali için 7 gün içerisinde işlem yapmak gerekir. Bu 7 günlük süre e-Arşiv Fatura gönderildikten sonra başlar. 7 günlük süre zarfı tamamlandıktan sonra iptal işlemleri başlatmak mümkün değildir. Bu durumda kalan kişi ya da kurumlar iade faturası düzenleyerek e-Arşiv Fatura'yı geçersiz kılabilir.
Bu süre aşıldığı takdirde hiç düzenlenmemiş sayılarak Vergi Usul Kanunu'nun 353. maddesine bağlı olarak Özel Usulsüzlük Cezası kesilir. 7 günlük süreden sonra düzenlenen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılarak 2021 yılında 380 TL'den az olmamak üzere fatura tutarının %10 oranında özel usulsüzlük cezası kesilir.
Bildiğim kadarıyla Vergi Usul Kanununa göre fatura (Ve makbuz) kesimi mal (irsaliye tanzimi) veya hizmetin sunulduğu (işin bittiği) ya da paranın tahsil edildiği tarihten itibaren 10 gün içinde tanzim edilmek zorundadır. Geç kesilmesi usulsüzlük para cezasını gerektiriyor.
Tahsilat makbuzu kaç liraya kadar kesilir? Tahsilat makbuzunun yasal geçerliliğinde, Maliye Bakanlığı'nın kayıt dışı işlemleri önlemek amacıyla belirlediği bir limit vardır. 7.000 TL'yi aşan ödemelerin banka, finans kuruluşları ve PTT aracılığıyla yapılması zorunludur.
e-defter beratı yükleme dönemi geçtikten sonra muhasebe kayıtlarında bir düzeltme yapılması ise mümkün bulunmamaktadır. Ayrıca, e-defter beratı yükleme tarihinden sonra geç gelen bir fatura daha sonraki bir ayda defter kayıtlarına işlenebilecektir ancak faturanın işlendiği tarih değil fatura tarihi geçerli olacaktır.
Serbest meslek kazancı elde eden mükelleflerde çalışan herkes gibi vergilendirilir. Serbest meslek erbabının, mesleki faaliyetlerine ilişkin her türlü tahsilatı için düzenlediği belge serbest meslek makbuzudur. Serbest Meslek Makbuzu, iki sayfa olarak düzenlenir ve bir sayfası müşteriye verilir.
KDV'yi ise serbest meslek makbuzunu kesen taraf öder.
Serbest meslek makbuzu, serbest meslek erbabının mesleki faaliyetleri karşılığında yaptığı tahsilatlar için düzenlediği değerli bir evraktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri