Bilişsel Beceriler Nedir? Bilişsel beceriler beyne duyular aracılığıyla gelen bilgileri işlemleyip basit veya karmaşık tüm tepkileri verebilmesine olanak sağlayan sistemin çarklarıdır denebilir. Beyinde prefrontal kortekste yer alan bu çarklardan başlıcaları; dikkat, bellek, mantık – muhakeme (akıl yürütme)'dir.
Bilişsel Becerileri Geliştirme. Bilişsel yetenek, kişinin zihinsel becerilerini ifade eder. Bilişsel yetenekler, bilgiyi anlama, işleme, hatırlama, problem çözme, yargılama, dil kullanımı ve yaratıcılık gibi zihinsel faaliyetlerin gerçekleştirilmesinde kullanılır.
Araştırmacılar, bilişsel olmayan becerilerin temel olarak motivasyonu, konsantrasyonu, iş hayatını, akademik başarı ve gelişimi, sosyo-duygusal refahı ve iyi davranış yoluyla öğrenmeyi desteklediğini belirtmişlerdir (Heckman vd., 2006; Skopek ve Passaretta, 2021).
Bilişsel Beceri(BB) çalışması, beyni yoğun egzersizlerle uyararak var olan sinir bağlarını güçlendirir ve yeni bağlar oluşmasını sağlar. Böylelikle; dikkat, hafıza, konsantrasyon ve işleme hızı artar. Düşük akademik performans, öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği gibi problemlerde gelişme sağlar.
İlgili 43 soru bulundu
Bilişsel beceriler; dikkati, belleği, alınan bilginin işlenmesini, yürütücü işlevleri, sezgiyi ve diğer birçok yetiyi içerir. Bilişsel gelişim, zekânın temelini oluşturur. Zekânın sözlük anlamı, yeni durumları öğrenebilme anlayabilme ve yeni durumlarla baş etme becerisini tanımlar.
Bilişsel gelişim, çocuğun görme, işitme, tat ve koku alma, dokunma duyularıyla çevresini keşfetmesi, dil gelişimi, etrafın farkına varma ve problem çözme becerisi geliştirmesi gibi alanları kapsamaktadır. Çocuğun duyuları yoluyla dünyayı kavraması zihinsel gelişimi için önemlidir.
Örneğin, fizikte bir tanımı ya da kuramı hatırlamaya çalışmak, bir elektrik devre problemini çözme becerisini kazanmak bilişsel öğrenme alanına girmektedir.
Bu temeller şunlardır; Bilgiyi Edinebilme, Akıl Yürütme, Eleştirel ve Yaratıcı Düşünme, Düşündüğünü İfade etme'dir.
Beceri; eğitim veya tecrübe yolu ile elde ettiğimiz maharettir. Becerili olduğumuz işi ustaca yapabileceğimizi söyleyebiliriz. Mesela etkili sunum yapma örneğinden devam edecek olursak, herhangi bir eğitimi tasarlamak için 'etkili sunum yapma' ile ilgili becerimi sergileyebilirim.
Üst düzey düşünme becerileri (entelektüel yetenekler) eleştirel, mantıksal, yansıtıcı, üstbilişsel ve yaratıcı düşünmeyi içerir. Bireyler aşina olmadıkları sorunlarla, belirsizliklerle, sorularla veya ikilemlerle karşılaştıklarında aktif hale gelirler.
Bilişsel gelişim öğrenme, anlama, dikkatini verme, algılama, bellek, problem çözme, mantık yürütme ve yaratıcılık becerilerini kapsar. Bilişsel gelişim dil ve iletişim, motor, sosyal-duygusal uyum becerilerini içine alan gelişimin diğer alanlarıyla da yakından ilişkilidir (Dunlap, 2009).
BİLİŞSEL GELİŞİM. Biliş, ileri zihinsel süreçleri içerir. Zihinsel süreçler; dikkat, algı, bellek, dil gelişimi, okuma ve yazma, problem çözme, anımsama, düşünme, akıl, yaratıcılık vb. birçok özelliği içermektedir.
Bilişsel alan becerilerini kapsayan kazanımların “bilgi”, “kavrama”, “analiz”, “sentez” ve “değerlendirme” basamakla- rında yoğunlaştığı görülmektedir.
1.Zihinsel Beceriler: Düşünme, anlama, sorun çözme, sorgulama, eleştirme, ilişkilendirme, analiz-sentez yapma,değerlendirme vb. 2.Bireysel Beceriler: Dil becerileri, iletişim, bilgiyi alma, bilgi teknolojilerini kullanma,öğrenmeyi öğrenme vb.
Bilişsellik aralarında dikkat, bellek, dil kullanma ve anlama, öğrenme, değerlendirme, sorun çözme ve karar verme gibi zihinsel yetileri oluşturan bir kümeyi tanımlamada kullanılan bilimsel terimdir. Psikoloji, felsefe, dilbilim ve bilişim bilimi gibi çeşitli bilimsel disiplinler bilişselliği de inceler.
Bilişsel psikoloji, düşünme, hissetme, öğrenme, anımsama, karar verme, dil, problem çözme ve yargılama gibi zihinsel süreçlerin en geniş anlamda incelenmesidir. Yani bilişsel psikologlar insanların bilgiyi anlama, saklama ve bilincine geri getirmeleriyle ilgilenirler.
Kognitif (Bilişsel) fonksiyonlar farkına varma, algılama, mantıksal düşünme, lisan, hafıza ve muhakeme kurmayı içeren bilme yeteneği olarak tanımlanabilir.
Bilişsel öğrenme kuramına göre yeni bilgilerin anlamlı olması için bireye bir şeyleri açıklayabilme gücü vermesi ve önceki bilgilerini genişletebilme olanağı sunması gerekir. Dolayısıyla bir bilgiyi okuduğunuzda ya da dinlediğinizde o bilgiyi kullanamadığınız ve anlamlandıramadığınız sürece öğrenmiş olmazsınız.
Bilişselcilik (psikoloji), zihinsel işlevin sembollerin içsel manipülasyonu olarak anlaşılabileceğini savunan psikolojik bir yaklaşım. Bilişselcilik (estetik), bilişsel psikolojinin sanatı ve buna tepkiyi anlamaya yardımcı olabileceği görüşü
Bilişsel perspektif, insanların nasıl algıladıkları, düşündükleri, hatırladıkları ve öğrendikleri de dahil olmak üzere zihinsel süreçlerin incelenmesine odaklanan psikolojik bir yaklaşımdır.
BİLİŞSEL GELİŞİM. Bilişsel gelişim kimi kaynaklarda “zihinsel gelişim” olarak anılır. Biliş sözcüğü akıl, bilgi, bellek, akıl yürütme, anımsama, unutma, problem çözme, kavramlar ve düşünce gibi zihinsel işlevleri ifade eder (Yeşilyaprak, 2002).
Gerçek bilgiden ziyade, insanların nasıl öğrendiği, hatırladığı, problem çözdüğü ve dikkat ettiği mekanizmalarla daha çok ilgisi vardır. Bilişsel beceriler veya işlevler, algı, dikkat, hafıza, öğrenme, karar verme ve dil yeteneklerini kapsar.
Bilişsel süreçler, bir bilgi deposundan diğerine bilgi akışını sağlayan "zihinsel eylemlerdir. Her bir bilgi deposu arasındaki bilgi akışını düzenleyen bilişsel süreçler ve bunların işlevleri birbirinden farklıdır. Bu süreçler; dikkat, algılama, tekrar, kodlama ve geri getirme olarak sınıflandırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri