Bilerek ya da bilmeden bir başkasının günahına girmek, Allah katındaki en büyük günahlardan sayılmaktadır.
Değerli kardeşimiz, Bilmediğimiz kul haklarından sorumlu olmayız. Ancak ihmalimiz nedeniyle birine zarar vermişsek, kul hakkı olur. Kişi işlediğini bilmediği günahlar hakkında vesvese yapmak yerine, kasıtlı olarak işlemiş olduğu günahlara odaklanmalı ve bunlardan tövbe etmelidir.
Bir kimse bir kimsenin hakkını yer, malını çalar, hırsızlık yapar ise büyük vebali olan kul hakkını işlemiş olur. Kul hakkı pek çok sebebe bağlı olarak işlenebilir. Dolayısıyla bir kişinin istenmediği bir şey yapması, onu alay etmek, küçük düşürmek, başkasının yanında aşağılamak, rencide etmekte bir kul hakkıdır.
1- Mali olan kul hakları:
Hırsızlık, gasp, aldatarak, yalan söyleyerek mal satmak, sahte para vermek, başkasının malına zarar vermek, yalancı şahitlik, rüşvet almak gibi. Bu haklar için sahibi ile helalleşmek gerekir. Dünyada helalleşmezse, ahirette sevapları ona verilerek helalleştirilecektir.
Dolayısıyla İslâm'da kul haklarına riâyet, İslâm'ı anlama ve özümseme göstergelerinden olup dünya ve ahiret saadetine ulaştıran temel vesilelerden birisidir. Kul hakkı ihlali durumunda; haksızlığın gecikmeden giderilmesi, hak sahibi ile helalleşilmesi ve bu günahtan tövbe istiğfar edilmesi gerekir.
İlgili 23 soru bulundu
Hak yiyenlerin günahı, akıbeti ne olur? 🔵 Yüce dinimiz İslam, bize hakkı gözetmeyi ve korumayı emretmiştir. Dinimizde kul hakkı büyük günahlardan sayılmaktadır ve ancak hakkını yediğimiz kişilerle helalleşerek bu günahımızın affedileceği buyurulmuştur.
Üzerinde kul hakkı bulunanların ruhları Cennete girmez.
el Cevab : Hak sahibi hakkını helal ederse ''hata yapanın yaptığı onun yanına kalır'' yani Ahirette cezalandırılmaz. Ama hata yapan kişi hem kul hakkını ihlal etti hem de Allahın hakkını ihlal ettiyse kul hakkını affettiği için ondan hesaba çekilmese de Allah hakkını ihlal ettiği için Ahirette hesaba çekilecektir.
mealindeki ayetin ifadesinden de kul hakkından ötürü meydana gelen günahların diğerlerinden daha farklı boyutta olduğuna göstermektedir. Ancak tekrar edelim ki, Allah dilerse, kul hakkını da affeder, mazlumu razı ederek hakkından vazgeçmesini sağlar ve hiç kimsenin buna itiraz hakkı da yoktur.
Evet, kıyamet günü kul hakları sevap ile ödenecek.
Üzerinde kul hakkı olanın sevapları yeterli gelmezse, alacaklının günahlarından alınıp ona verilecek, böylece kul hakları ödenmiş olacak.
Birisinin malına ya da canına zarar vermek, iftira atmak, şakasına bile olsa korkutmak ya da üzmek, aldatmak, rüşvet almak ya da vermek, borcu ödeme süresini uzatmak, lüzumsuzca vakit almak, bekletmek gibi ve benzeri davranışlar kul hakkına girmektedir.
Üzerinde kul hakkı olan kimsenin duası ve diğer ibadetlerinin kabul olmayacağına dair bilgi yanlıştır. - Dinî imtihan, günahlar ve sevapların oranlarına göre değerlendirilir ve sonuca bağlanır.
Müminlere karşı sadece düşünce şekilde kalan fikirlerde bir sorumluluk veya kul hakkı olmaz. Ama düşünce ve fikir aşamasını geçerek bir kanaat oluşursa, sonra da onun hakkında kötü söze, tavra veya harekete sebep olursa o zaman mesuliyet ve kul hakkı olur.
1. Helallik isterken eğer söyleyeceğimiz sözler o kişi ile aramızdaki beşeri münasebetlere zarar verecekse, işin detayını anlatmadan helallik dileyebiliriz. 2. Şayet anlatmamız beşeri münasebetlerimize zarar vermeyecekse, anlatmak daha doğrudur.
Kadın, açık saçık giyinmiş ve kendini gizlemiyorsa, bu kadına bakan erkekler haram işlemiş olsa da bakan ve bakılan arasında herhangi bir kul hakkı söz konusu olmaz.
Ayrıca günaha tekrar dönmeme ve varsa hakları hak sahiplerine iade etmektir. Yüce Allah; şirki, cana kıymayı ve zinayı zikrettikten sonra her kim tövbe eder, iman edip salih amel işlerse Allah onun tövbesini kabul eder ve günahlarını sevaplara dönüştürür.
Büyük günahlar işleyip tevbe etmeden ölen birisi şirk günahı işlemişse ve tevbe etmeden ölmüşse bunun affı söz konusu olmaz. Şirk dışındaki diğer bütün günahların sahipleri tevbe etmeden öldülerse Allah'ın onları affetmesi de ihtimal dahilindedir, affetmeyip cezalandırması da.
İrtidat; Fıkhî mezheplerin buluştuğu ortak noktaya göre, büyük günahlardan olan ve en büyük günah sayılan "şirk" koşmanın küfür olduğu ve bu nedenle de bu günahı işleyen kişilerin din'den çıkacakları yani kâfir olacakları yönündedir.
Bu konuyu şöyle özetlemek uygun olacaktır: Bir günah işlemişsek hemen tövbe etmemiz gerekir. Kul hakkını da ilgilendiren bir günahımız varsa, tövbe ettikten sonra kul ile de helalleşmek gerekir.
Doğru değildir. Çünkü bir kadının bütün amelleri erkeğin helalliği etrafında dönmemektedir. Ayette: “Kimin tartıları (sevap cihetiyle) ağır gelirse, o kişi cennete gider. Şayet hafif gelirse (Allah affetmezse) cehenneme gider.” (bk.
Kul hakkını ancak kul affeder.
Buna göre, daha dünyada iken bu hakkı telafi etmenin yolunu bulmak gerekir. Şayet bulamaz isek, ahirete kalmış olur ki, bu durum daha tehlikelidir. Bu dünyada bize hakkını helal etmeyen kişi, ahirette bu hakkını bizden talep edecektir.
Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Üç kimse cennete giremez ve Allah kıyamet günü onlara nazar etmez; Ana babasına isyan eden kimse, erkeklere benzeyen kadın ve karısına kötülük yapılmasına razı olan kimse.
Hak sahibi, hakkını almadıkça veya bu hakkından vazgeçmedikçe, Allah kul hakkı yiyenin bu günahını affetmemektedir. Çünkü ilâhî adalet, bunu gerektirir.
“Aman kul hakkına çok dikkat edelim. Mesela ben öyle çok ibadet falan edemem ama etrafımda, yanımda çalıştırdığım insanlar hususunda, iş münasebetlerimde ve toplumda buna çok dikkat ederim. Ne demiş Allah (CC)? Neyle gelirsen gel huzuruma, ama kul hakkıyla gelme!...”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri