Bilsem okullar Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Devlete ait okullardır. Bilsem Okulları Mezunu İstediği Liseye Gidebilir mi? Hayır. Bilsem okulları verdiği eğitim dışında fırsat eşitsizliğine sebep olacak herhangi bir avantaj sağlamaz.
Okulöncesi, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki tüm öğrenciler, Rehberlik ve Araştırma Merkezlerine başvurmaları ve özel yetenekli olarak tanılanmaları halinde, mevcut okullarında destek eğitim odası açılarak oraya yönlendirilebilirler.
BİLSEM sınavı için öğrenciler sınıf öğretmenleri tarafından aday gösterilir, sınav Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılır ve sınavda başarılı olan öğrenciler Bilim ve Sanat Merkezlerinde eğitim almaya hak kazanırlar.
BİLSEM'in avantajları arasında öğrencilere kendi yeteneklerinin farkına varma, kendini tanıma, potansiyelini en üst düzeye çıkarma, sosyal becerilere katkı sağlama sayılabilir. Bunun gibi öğrencilerin farklı gelişim alanlarına farklı olumlu etkileri vardır.
Uzaktan eğitim sürecine farklı illerde dahil olan öğrenciler yazılıya farklı illerde ve şehirlerde girilebilecek.
İlgili 41 soru bulundu
BİLSEM'e kayıtlı öğrencinin nakli velinin ikamet adresi veya öğrencinin devam ettiği/yeni kaydolduğu okuluna göre BİLSEM kayıt bölgesindeki BİLSEM'e yapılır. Veli, öğrencinin ikametgahını ya da öğrenci olduğu gösteren bir belge ile nakil yaptırmak istediği BİLSEM'e yazılı dilekçe ile başvuru yapabilir.
Eğitim süresi, hazırlık dahil, toplam 5 yıldır. Okulda, Milli Eğitim Bakanlığı Anadolu Lisesi programının yanı sıra, özel yetenekli öğrencilere yönelik farklılaştırılmış eğitim programları uygulanmaktadır.
Tabi ki faklı üniversitelerin, belediyelerin bünyelerinde açmış oldukları merkezler, kurslar, eğitimler ve/veya uygulamalar var ancak BİLSEM devlete bağlı üstün zekalı ve yetenekli öğrenciler için zenginleştirilmiş müfredat ile özel eğitim gerektiren çocukların ihtiyaçları üzerine kurulmuş tek kurum.
Açılımı, Bilim ve sanat merkezleri'dir. Bilim ve Sanat Merkezleri'nin örgün eğitime alternatif olması değil; destekleyici olması hedeflenmiştir. Bu yüzden Bilsem'e yerleştirilme hakkı kazanan öğrenciler, örgün eğitim saatleri (okul saatleri) dışında Bilim ve Sanat Merkezlerinde özel eğitimler almaktadırlar.
Bilim ve Sanat Merkezleri'ne devam eden öğrenciler herhangi bir ücret ödemezler. Ancak velilerimiz Kurumda öğrencilere sunulan imkânları geliştirmek adına bağışçı olabilirler. Burada da miktar “gönlünüzden ne koparsa” olarak belirlenmiştir. Herhangi bir zorunluluk yoktur.
2023 BURSLULUK ÜCRETİ NE KADAR OLDU? Geçtiğimiz Temmuz ayında burs ücretlerine yüzde 42 zam yapılarak 663 TL'ye çekilmişti. Asgari ücretin artmasının ardından üniversite KYK burs ücretleri ön lisans ve lisans düzeyinde 1.250 TL'ye yükseltilmişti.
BİLSEM sınavına öğrenciler bireysel olarak başvuru yapamıyor. Öğrencilerin sınava girebilmesi için sınıf öğretmenleri tarafından aday gösterilmiş olmaları gerekmektedir. Bilsem sınavına sadece birinci, ikinci ve üçüncü sınıf öğrencileri katılabilmektedir.
Bilim ve Sanat Eğitim Merkezlerine öğrenci seçimi Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından her yıl belirlenen tarihlerde yapılan sınav sonuçlarına göre yapılmaktadır. Bu sınav geçen yıla kadar ilkokul 1., 2. ve 3. sınıf düzeyindeki öğrencilere tablet üzerinde dijital olarak yapılmakta idi.
BİLSEM'E KAÇINCI SINIFTA BAŞLANIYOR? Bakanlıkça yayınlanan mevcut öğrenci tanılama ve yerleştirme sürecine göre yalnızca ilkokul 1., 2. ve 3. sınıf öğrencileri BİLSEM'e aday gösterilebilmektedir.
Evet BİLSEM'e devam zorunluluğu vardır.
Öğrencinin bir senede görmesi gereken toplam ders saatinin %30'u kadar özürsüz devamsızlık hakkı vardır. Takribi olarak 10 haftaya tekabül eder. Örneğin öğrenci haftada 4 saat ders görüyor ise 43 saat özürsüz devamsızlık hakkı vardır, 44 saat olursa dönem sonunda kaydı silinir.
BİLSEM okulları (Bilim ve Sanat Merkezi), Genel Yetenek, Müzik, Resim alanlarında üstün yetenekli olma potansiyelini taşıyan çocukların, yeteneklerine uygun içerik ve müfredatlar ile okullarının dışında ekstra eğitim aldıkları okullardır.
3. Burs veriliyor mu? ----- Hayır.
Türkiye genelinde 67 bini aşkın öğrenci BİLSEM'de eğitim alıyor. Sadece belirli alanlardaki üstün yetenekli öğrencilerin devam ettiği BİLSEM sayesinde gelecek nesiller potansiyellerinin farkına varıyor.
Değerlendirmeler bakanlıkça belirlenen ölçütler doğrultusunda iki oturumdan oluşacak ve her bir oturum 40 dakika sürecektir.
Standart zeka testlerinde, testin türüne göre yaklaşık olarak 130 veya 140 üzeri zeka bölümü (IQ) elde eden ya da görsel sanatlar, müzik gibi performans alanlarında aynı yaş, deneyim veya çevre şartlarına sahip akranlarına göre üstün performans gösteren çocuk/öğrenciler özel yetenekli olarak kabul edilmekte ve BİLSEM' ...
RAM ve psikologlar tarafından gerçekleştirilen tanılama işlemleri, aile ya da okulun talebi doğrultusunda başlatılmaktadır. Okullarda akranlarından farklı ve grup ortamlarına uyumu düşük çocuklar RAM'lara yönlendirilmektedir.
WİSC-R zeka testi Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde, Bilim ve Sanat Merkezlerinde ve bazı hastanelerde yapılmaktadır. Uzman olmayan hiçbir kişi ve kurum bu testi uygulayamaz. BİLSEM ZEKA uygulamasında zeka testlerine benzer içerikler bulunmaktadır.
BİLSEM'de haftada bir veya iki gün eğitim alınmaktadır ve hafta sonu, yarıyıl ve yaz tatillerinde de eğitime devam edilebilmektedirler.
Tüm sınıf düzeyleri için taban puan genel zihinsel yetenek alanında 130, resim yetenek alanında 85, müzik yetenek alanında ise 70 puan olarak belirlenmiştir.
Öğrenciyi tanımayı amaçlayan; kişisel, sosyal ve psikolojik gelişimlerine katkı sağlayan, bilimsel düşünceyi ve estetik duyguları geliştiren etkinlikler yapılır. BİLSEM imkânlarının, laboratuvarlarının, yetenek geliştirme atölyelerinin ve çalışanlarının tanıtılmasına yönelik etkinlikler gerçekleştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri