Genel bir fikir vermesi açısından, daire başı bina güçlendirme maliyeti 2023 yılı için, 5 katlı ve 250 metrekare oturum alanına sahip bir bina için, yaklaşık 500.000 ile 750.000 TL arasında olacaktır. Başka bir deyişle, her daire 500.000 ile 750.000 TL daire başı güçlendirme fiyatı ile karşılaşabilir.
- Kullanım biçimi, - Zemin analizi. Binanın mevcut durumunun tespit edilmesinin ardından ortaya çıkacak maliyet, daire başı 5.000 TL'den 900.000 TL'ye kadar değişebilmektedir. Deprem Güçlendirme Derneği(DEGÜDER), bina güçlendirme maliyetinin daire başı ortalama 250.000 TL civarında olduğunu belirtiyor.
Genel bir fikir vermesi açısından, daire başı bina güçlendirme maliyeti 2021 yılı için, 5 katlı ve 250 metrekare oturum alanına sahip bir bina için, yaklaşık 40.000 ile 60.000 TL arasında olacaktır. Başka bir deyişle, her daire 40.000 ile 60.000 TL daire başı güçlendirme fiyatı ile karşılaşacaktır.
Daire Başı Güçlendirme Maliyeti
Genel bir fikir vermesi açısından, daire başı bina güçlendirme maliyeti 2023 yılı için, 10 katlı ve 250 metrekare oturum alanına sahip bir bina için, DAİRE BAŞI GÜÇLENDİRME MALİYETİ yaklaşık 150.000 ile 250.000 TL arasında olacaktır.
Binayı yeniden inşa etmeye göre daha ucuz ve hızlı yapılan güçlendirme seçeneği göz ardı edilebiliyor. Binanın yeniden inşası en az bir senede gerçekleştirilirken, güçlendirme en fazla 4 ayda yapılıyor. Hem de güçlendirilen bina, yıkılıp yeniden yapılan yapı kadar sağlam hale geliyor.
İlgili 23 soru bulundu
Riskli bir bina için doğru güçlendirme çalışmaları yapılırsa yıkılıp yeniden yapılmış bir bina kadar sağlam olur. Ancak burada bir parantez açmakta da fayda vardır ki bu durumun her bina için ne yazık ki geçerli olmadığı.
Bu karar 2.02.2022 tarihinde resmî gazetede yayınlanmıştır. Ayrıca ilgili kararname kapsamında yapılan bir diğer değişiklik ile faiz destekli kredilerin kullandırılma süresi 1 yıldan 2 yıla çıkarılmıştır. 13 Nisan 2023 tarihli Resmi Gazete kararına göre güçlendirme kredisi en fazla 320.000 TL olmuştur.
DEVLET 50 bin liraya kadar bina güçlendirme kredisi sunuyor. Binadaki her bağımsız bölüm için ayrı ayrı en fazla 50 bin lira kredi kullandırılıyor. 120 ay vadeli yüzde 4 faizli krediye devlet destek sağlıyor. Kredinin 2 yıl ödemesiz dönemi de bulunuyor.
Güçlendirme işleri yapılırken binanın tamamen tahliyesi söz konusu değildir.Sadece güçlendirme yapılacak dairenin boşaltılması yeterlidir. Fakat bazı yüksek derecede deforme olmuş binalar insan sağlığını korumak ve kolonlardaki yükü azaltmak amacıyla tamamen boşaltılması gerekebilmektedir.
Orta hasarlı bina sahiplerine 7269 Sayılı Yasa kapsamında güçlendirme kredisi verilecek. Afetzedelerden binalarını 1 sene içerisinde güçlendirmeleri gerekiyor. Bu tür binalar güçlendirilmeleri halinde kullanılabilecek, ancak 1 sene içerisinde güçlendirme yapılmaması halinde ise ağır hasarlı kabul edilerek yıkılacak.
Genel bir fikir vermesi açısından, daire başı bina güçlendirme maliyeti 2023 yılı için, 5 katlı ve 250 metrekare oturum alanına sahip bir bina için, yaklaşık 500.000 ile 750.000 TL arasında olacaktır. Başka bir deyişle, her daire 500.000 ile 750.000 TL daire başı güçlendirme fiyatı ile karşılaşabilir.
Bina kolonlarının güçlendirilmesi için geçecek zaman kullanılan tekniğe ve yapılacak işin niteliğine göre farklılık göstermektedir. 5 katlı bir binanın kolon güçlendirme çalışmaları, yaklaşık 40 gün sürmektedir. Bu süre uygulanacak yöntem, kullanılacak malzeme ve işin genel durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir.
Orta hasarlı bina ne demektir? Deprem nedeniyle gördüğü hasar bakımından güçlendirme gerektirecek derecede hasar gören binadır. Bu tür binaların güçlendirme yapılmadan kullanılmasına izin verilmez.
Güçlendirme yapmak için binanın hasarlı olma şartı yoktur, eğer yapılan testlerde riskli çıkarsa hasarsız binaya da güçlendirme yapılabilir.
31)Orta hasarlı konutlar ve ahırlar için AFAD tarafından yapılan yardım ne kadardır? AFAD orta hasarlı olarak tespit edilmiş binadaki her bir konut için 180.000 TL, orta hasarlı ahır için 120.000 TL kredi vermektedir. Bu kredi ile binanın güçlendirmesi yaptırılmaktadır.
5- Bina güçlendirmesi ne kadar sürer? Binaların güçlendirilme işlemleri, her binada farklılık gösterir. Ancak genellikle güçlendirme işlemleri 4 ayda tamamlanıyor. Bina ne kadar yıpranmış olursa olsun maksimum 4 ay gibi bir sürede yepyeni ve çok daha dayanıklı bir hale getirilebiliyor.
Kolon güçlendirme işlemi, deprem esnasında kolonların kırılmasını önleyerek, yapıların yıkılmasını engeller. Bu sayede, insanların can ve mal güvenliği sağlanır. Kolon güçlendirme işlemi, deprem riski yüksek bölgelerde bulunan yapıların güçlendirilmesinde önemli bir rol oynar.
Binaların eski veya yeni olmasına bakılmaksızın güçlendirme işlemi yapılmaktadır. Yeni ve genç binalar da deprem sonrası büyük hasarlar alabilirler. Depreme dayanıklılık konusunda eksikliği olan binaların mutlaka depreme karşı güçlendirilmesi gerekir. Bu tarz ihtiyaçları olan binalar da güçlendirme hizmeti alabilirler.
Bina güçlendirme kredisi almak isteyen vatandaşlarımız, öncelikle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkili kılınan bir yapı denetim firmasından alacakları riskli yapı raporu akabinde bankaya başvurması gerekiyor.
İşte, o detaylar. Güçlendirme kredisi, 13 Nisan 2023 tarihli Resmi Gazete kararına göre daire başı en fazla 320 bin TL olarak kullanılabilecek.
Konutlarda kentsel dönüşüm için 10 yıl vade, yüzde 0,79 oranıyla faiz ve 1 milyon 250 bin liraya kadar, güçlendirme için yüzde 0,99 faizle 320 bin liraya kadar 120 ay vadeli kredi yürürlüğe giriyor.
Riskli alan ve rezerv yapı alanı dışında olup da bu Kanunun öngördüğü amaçlar bakımından güçlendirilebileceği teknik olarak tespit edilen yapılar için, Cumhurbaşkanınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde Bakanlıkça dönüşüm projeleri özel hesabından güçlendirme kredisi verilebilir.
Konutları yıkık/acil yıktırılacak/ağır/orta veya az hasarlı olarak tespit edilen afetzedelere, acil ihtiyaçlarını karşılamaları için hane başı 10.000₺ nakdi destek ödemesi yapılmaktadır. Herhangi bir başvuru gerektirmeyen ödemeler, Ziraat Bankası şubelerinden gerçekleşmektedir.
Genç Çiftçi Kredisi ile 1.000.000 TL'ye Kadar Kredi
Faizsiz ve 2 yıl anapara ödemesiz olan Genç Çiftçi Kredisi, gençlerin 1.000.000 TL'ye kadar kredi kullanabilmelerine olanak tanıyor. Bu çerçevede kredi için gerekli harcama kalemlerini de bilmek gerekiyor.
Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank deprem kredisi veriyor!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri