BAŞVURULAR NASIL YAPILIYOR? İstanbullular oturduğu binanın riskli olup olmadığını öğrenmek için binatespiti.ibb.istanbul internet adresinden başvuru yapabiliyor. İBB, Bina Tespiti testlerini tamamen ücretsiz yapıyor.
Belediyemizce yürütülmekte olan bina inceleme çalışması ücretsiz olarak gerçekleştirilmektedir.
RİSKLİ YAPI TESPİT ÜCRETLERİ 2021
Riskli yapı tespitinde fiyatları kat sayısına ve bina oturumuna göre değişiyor. 3 katlı ve 100 metrekare bir alana oturan binanın riskli yapı tespit ücreti fiyatı 3 bin TL ile 4.500 TL arasında değişiyor. Apartmanlarda riskli yapı tespit ücreti 6-7 bin TL'ye ulaşıyor.
Bina dayanıklılık testi özellikle deprem riski taşıyan şehirlerde eski yapı olması ya da kolonlarda oluşabilecek hasar nedeniyle yaptırılabiliyor. "Evim depreme dayanıklı mı?" sorusuna yanıt arayan vatandaşlar ister İBB tarafından ücretsiz olarak hızlı tarama testi isterse de ücretli olarak firmalara yaptırabiliyor.
Depreme dayanıklılık testi ücretleri, binanın yüksekliği ve özelliğine göre 20 bin TL'den başlayıp 100 bin TL'ye kadar çıkıyor.
İlgili 44 soru bulundu
Binaların sağlamlığını kontrol ettirmek için bir diğer ve güvenilir seçenek ise deprem testi yaptırmak. Belediye ve diğer kuruluşlara başvurarak bina deprem testi yaptırılabilir. Başvuru sonrası yetkililer binayı kontrol ediyor ve detaylı inceleme sonrası uzman şirketlere yönlendiriyor.
Bunun için bizzat Belediye'ye başvuru yapabilirsiniz. Diğer bir rapor tamamlama işini ise Kaymakamlık Kurumuna başvurarak da gerçekleştirebilirsiniz.
ALO 181 (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı) üzerinden başvuru yapılabilir. Doğal afetin meydana geldiği ilin belediye telefonu üzerinden başvuru yapılabilir. Doğal afetin meydana geldiği ilin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü telefonu üzerinden başvuru yapılabilir. İlçe kaymakamlıkları üzerinden başvuru yapılabilir.
TEST SONUCU NE ZAMAN GELİR? Çevre ve Şehircilik Bakanlığından lisans almış kuruluşlar tarafından taşınmaza gelinerek karot alınması ve test edilmesi ile süreç başlar. Karot alımı sonrasında tahmini 1-2 ay süre sonunda rapor İstanbul için ilçe belediyelerine bildirilir.
Risk tespiti için fiyatlar daire başı olarak belirlenirken, daire başı bin 500 - 2 bin liradan başlıyor. Riskli bina tespiti yaptırmak isteyen maliklerden biri tapu kaydı ve kimlikle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan lisanslı kuruluşlara başvurabiliyor.
Yapı malikleri kendilerine ait yapıların risk tespitini Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca lisanslandırılmış kuruluşlara başvurarak yaptırabilirler. Tespite ilişkin masraflar malikler tarafından karşılanır.
T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı; gerekli gördüğü binalarda taraflardan ücret talep etmeden riskli yapı tespitinde bulunabilir. Kahramanmaraş Depremi Hasar Tespit çalışmaları kapsamında yapınızın hasarlı olup olmadığını görmek için adrese dayalı sorgulama yapabilirsiniz.
Öncelikle belirtmeliyiz ki, yapı malikleri (sahipleri) veya bunların (avukat, vasi v.b.) kanuni temsilcileri masrafları kendilerine ait olmak üzere riskli yapı başvurusunda bulunabilir. Dolayısıyla bir apartmandaki daire sahiplerinden herhangi birinin başvurusu yeterli olup, çoğunluk kararına ihtiyaç yoktur.
Bina güvenliğiyle ilgili tarama işlemleri, 'binatespiti.ibb.istanbul' sitesine başvuru sonrası ücretsiz yapılıyor. Tut, hızlı tarama yöntemiyle 10 günde sonuç açıklarını söyledi.
Bina Hasar Tespiti Kimler Tarafından Yapılır? Deprem sebebiyle yapılarda meydana gelen hasar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Belediyeler tarafından gerçekleştirilir. Kişiler dilerlerse deprem öncesi ve sonrası yapılarının hasar riskini veya mevcut hasarını özel hasar tespit şirketlerine de yaptırabilir.
Depreme dayanıklılık testleri, bağımsız araştırma şirketleri ya da belediye ekipleri tarafından gerçekleştiriliyor.
Yaşadığınız binanın depreme dayanıklılığını test ettirmek için önünüzde iki yol var: Belediye, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Kaymakamlık gibi resmi kurumlara başvurmak veya özel bir şirketle anlaşmak. Birçok belediyenin deprem laboratuvarı yok ve zaten nihai denetim yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda.
Bir binanın ömrü ne kadardır? Bina ömrü ekonomik açıdan sürdürülebilirlikle ilgilidir ve bir binanın ekonomik ömrü, yapım tekniğine göre değişir. Ülkemizde en çok kullanılan betonarme binaların ömrü yaklaşık 50-60 yıl civarındadır. Bakımlı olursa, betonarme binaların ömrü en fazla 80-100 yıl kadar olabilir.
Oturduğunuz bina için önceden uzmanlar gelip deprem risk raporu oluşturmuş olabilir. İkamet ettiğiniz ilçenin belediyesinden bu bilgiyi öğrenebilirsiniz. Eğer binanızın deprem risk raporu kaydı bulunmuyorsa binanızın depreme dayanıklılığını öğrenmek için deprem testi yaptırmalısınız.
İBB, Bina Tespiti testlerini tamamen ücretsiz yapıyor.
Bu anlamda bakıldığında AFAD tarafından yapılıp, e – devlet üzerinde sorgulanabilir olan sağlamlık durumunu öğrenmek için sistem üzerinden deprem risk raporu yazılarak evin, arsanın veya taşınmazın depreme karşı dayanıklı olup olmadığını veya sağlam olup olmadığını tespit etmek mümkün olmaktadır.
Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ya da belediyeler karot testlerini ücretsiz olarak yapmaktadır. Özel şirketlere ya da Kaymakamlık Kurumu'na başvurularak karot testi yaptırılabilir.
3000 TL - 50000 TL
En uygun Karot Testi fiyatları Armut'ta seni bekliyor. Profesyonel ve güvenilir Karot Testi hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Karot Testi fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Öncelikle binanızın sağlamlık testini öğrenmek için, ilk yapmanız gereken, Yapı ve Bina Laboratuvar merkezine başvurmak olacaktır. Deprem araştırma uzmanları tarafından, binanızdan alınacak bir numune ile orada bulunan deprem dayanıklılık testi ölçer cihazlarına yerleştirilerek, test işlemi gerçekleştiriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri