BAŞVURULAR NASIL YAPILIYOR? İstanbullular oturduğu binanın riskli olup olmadığını öğrenmek için binatespiti.ibb.istanbul internet adresinden başvuru yapabiliyor. İBB, Bina Tespiti testlerini tamamen ücretsiz yapıyor.
Hızlı Tarama yöntemiyle tespit yaptırmak için herhangi bir kat malikinin müracaat etmesi yeterlidir. Yapılan bina inceleme çalışması ücretli midir? Belediyemizce yürütülmekte olan bina inceleme çalışması ücretsiz olarak gerçekleştirilmektedir.
Depreme dayanıklılık testi ücretleri, binanın yüksekliği ve özelliğine göre 20 bin TL'den başlayıp 100 bin TL'ye kadar çıkıyor.
Bina hasar tespit işlemi ücretli bir hizmettir. Hasar tespiti işlemi, konusunda uzman ve lisanslı bir mimar veya inşaat mühendisi tarafından gerçekleştirilir.
Deprem testi yaptırmak gibi giderler mülk sahipleri tarafından karşılanması gerekir. Kiracı böyle bir talepte bulunur ve ev sahibinden bu konuda olumlu bir dönüş olmazsa ev sahibine rücu edebilir.
İlgili 15 soru bulundu
Depreme dayanıklılık testi fiyatı, binanın yüksekliği ve özelliğine göre 20 bin TL'den başlayıp 100 bin TL'ye kadar çıkıyor. Bina dayanıklılık testi özellikle deprem riski taşıyan şehirlerde tercih edilirken, diğer şehirlerde de eski yapı olması ya da kolonlarda oluşabilecek hasar nedeniyle yaptırılabiliyor.
Tespit başvurusundan sonra lisanslı kurum ve kuruluşlar, belli bir ücret karşılığında bina risk raporu hazırlıyor. Bu rapor, 7 gün içinde belediyeye gönderiliyor.
Yapı malikleri kendilerine ait yapıların risk tespitini Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca lisanslandırılmış kuruluşlara başvurarak yaptırabilirler. Tespite ilişkin masraflar malikler tarafından karşılanır.
"MALİYETİ 20 BİN LİRADAN BAŞLIYOR"
Ücret binanın büyüklüğü ve işlemlerin kapsamına bağlı olmak kaydıyla değişebilir. Bina başına test maliyeti 20 bin liradan başlıyor." açıklamasında bulundu.
T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı; gerekli gördüğü binalarda taraflardan ücret talep etmeden riskli yapı tespitinde bulunabilir. Kahramanmaraş Depremi Hasar Tespit çalışmaları kapsamında yapınızın hasarlı olup olmadığını görmek için adrese dayalı sorgulama yapabilirsiniz.
Depreme dayanıklılık testi fiyatı, binanın yüksekliği ve özelliğine göre 20 bin TL'den başlayıp 100 bin TL'ye kadar çıkıyor.
Binaların sağlamlığını kontrol ettirmek için bir diğer ve güvenilir seçenek ise deprem testi yaptırmak. Belediye ve diğer kuruluşlara başvurarak bina deprem testi yaptırılabilir. Başvuru sonrası yetkililer binayı kontrol ediyor ve detaylı inceleme sonrası uzman şirketlere yönlendiriyor.
Depreme dayanıklılık testleri, bağımsız araştırma şirketleri ya da belediye ekipleri tarafından gerçekleştiriliyor.
ALO 181 (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı) üzerinden başvuru yapılabilir. Doğal afetin meydana geldiği ilin belediye telefonu üzerinden başvuru yapılabilir. Doğal afetin meydana geldiği ilin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü telefonu üzerinden başvuru yapılabilir. İlçe kaymakamlıkları üzerinden başvuru yapılabilir.
1-https://tdth.afad.gov.tr üzerinden E-Devlet kimlik bilgilerinizle giriş yapın. 2-Karşınıza “Türkiye Deprem Tehlike Haritası” açıldıktan sonra sol üst köşede yer alan “Adres Sorgulama" linkine tıklayarak adres bilgilerinizi seçiniz. 3- İl, ilçe, köy ve mahalle bilgilerinizi giriniz.
Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ya da belediyeler karot testlerini ücretsiz olarak yapmaktadır. Özel şirketlere ya da Kaymakamlık Kurumu'na başvurularak karot testi yaptırılabilir.
Bina Hasar Tespiti Kimler Tarafından Yapılır? Deprem sebebiyle yapılarda meydana gelen hasar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Belediyeler tarafından gerçekleştirilir. Kişiler dilerlerse deprem öncesi ve sonrası yapılarının hasar riskini veya mevcut hasarını özel hasar tespit şirketlerine de yaptırabilir.
Bunun için bizzat Belediye'ye başvuru yapabilirsiniz. Diğer bir rapor tamamlama işini ise Kaymakamlık Kurumuna başvurarak da gerçekleştirebilirsiniz. Bir diğer bina sağlamlık testi yapan kurumlar ise bu alanda çalışmalar yapan özel şirketlerdir. Bu aşamada tercih tamamen sizindir.
Tespit çalışmaları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na resmi başvurular yapılırken, sigortası olanların zararlarının tazmini için ise Doğal Afet Sigortaları Kurumu'na (DASK) başvurmaları gerekiyor.
Riskli yapı tespit raporu riskli çıkarsa, taşınmazınız yıkılmak ya da güçlendirilmek zorunda. Tapunuzun kaydına riskli yapı şerhi işleniyor.
Deprem bölgesinde ikamet eden vatandaşlar, adres ve TC kimlik numaralarını girerek, e-Devlet üzerinden ya da hasartespit.csb.gov.tr adresinden evlerinin hasar durumlarını öğrenebilecekler.
Öncelikle belirtmeliyiz ki, yapı malikleri (sahipleri) veya bunların (avukat, vasi v.b.) kanuni temsilcileri masrafları kendilerine ait olmak üzere riskli yapı başvurusunda bulunabilir. Dolayısıyla bir apartmandaki daire sahiplerinden herhangi birinin başvurusu yeterli olup, çoğunluk kararına ihtiyaç yoktur.
Yaşadığınız binanın depreme dayanıklılığını test ettirmek için önünüzde iki yol var: Belediye, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Kaymakamlık gibi resmi kurumlara başvurmak veya özel bir şirketle anlaşmak. Birçok belediyenin deprem laboratuvarı yok ve zaten nihai denetim yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda.
Bina ömrü ekonomik açıdan sürdürülebilirlikle ilgilidir ve bir binanın ekonomik ömrü, yapım tekniğine göre değişir. Ülkemizde en çok kullanılan betonarme binaların ömrü yaklaşık 50-60 yıl civarındadır. Bakımlı olursa, betonarme binaların ömrü en fazla 80-100 yıl kadar olabilir.
Yüksek katlı binaların depreme karşı güvensiz olduğu düşünülebilirken, uzmanlar ise 1 ve 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzerindeki binaların depreme karşı daha güvenli olduğunu belirtti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri