Görsel İletişim Araçları: Kısaca değinilecek olduğunda tarihin uzandığı ilk zamanlardan itibaren sırasıyla mağara resimleri, heykeller, çivi yazıları, yazılı basım araçları, faks, fotoğraf, televizyon bilgisayar, internet ve akıllı telefonlar görsel iletişim araçları olarak kullanılmıştır/kullanımaktadır.
En kısa ve öz anlatım, görsel anlatım dediğimiz bu iletişim dilinin ilk örnekleri mağara devrindeki resim veya şekillerle karşımıza çıkmış ve hem o zamanki insanlar arasında iletişim kurmayı sağlamış hem de o in- sanlardan günümüze bilgi niteliği taşıyan izler bırakmıştır.
İletişim sürecindeki mesajları etkili bir şekilde iletmek için görsel unsurların kullanıldığı bir disiplindir. Metin, renk, şekil, grafik, fotoğraf, illüstrasyon gibi görsel unsurları kullanarak bilgiyi organize eder ve izleyicilere aktarır.
Görsel İletişim Tasarımın amacı, dijital medyada ve birçok farklı medya ve özel kuruluşlarda görsel içerikler üreterek müşteri ve ürün arasında bir bağ oluşturmaktır.
Özetle, Görsel İletişim Tasarımı bölümü, öğrencilere grafik tasarım, reklamcılık, web tasarımı, animasyon, video prodüksiyonu ve interaktif medya üretimi gibi konularda beceriler kazandıran bir lisans programıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Görsel iletişim, görsel unsurların kullanılarak bilgi, duygu veya düşüncelerin iletilmesini sağlayan iletişim sürecidir. Görsel iletişimde kullanılan temel unsurlar arasında şekiller, renkler, yazılar, grafikler, fotoğraflar, videolar, semboller ve ikonlar bulunur.
Günümüzde kullanılan görsel iletişim araçlarına örnekler verecek olursak; kitaplar, süreli yayınlar, televizyon, afişler, broşürler, internet, cep telefonu en sık kullanılan araçlar olarak değerlendirilebilir.
Görüntülerin temel alındığı ve görsel öğeler ile görme duyusunun işitme duyusu yerine geçerek, duyguların, düşüncelerin, bilgi ve tecrübelerin karşılıklı olarak iletildiği görsel iletişim, yaratıcı, yenilikçi ve analiz temellerine dayanan bilgi formlarıdır.
Görsel iletişim, bilgiyi, duyguları ve düşünceleri görsel öğeler aracılığıyla ifade etme ve iletim sürecidir. Bu iletişim biçimi, resimler, grafikler, fotoğraflar, videolar, semboller, renkler, ve tipografi gibi görsel öğelerin kullanılması yoluyla gerçekleşir.
Görsel İletişim Tasarımı, teknoloji, yaratıcılık ve tasarımı birleştirerek iletişim kuran yaratıcı bir süreçtir.
Görsel iletişim kanalları ise; hem bireylere, hem toplumlara hem de profesyonel platformlara hitap edebilecek kadar geniş kapsamlıdır. Görsel iletişim kanallarından bazıları, kitaplar, dergiler, televizyonlar, reklam araçları gibi görme duyumuza hitap eden kanallardır.
Aristoteles İletişim Modeli
İletişim süresini ilk olarak Aristoteles'in modelleştirdiği kabul görmektedir. Bu model diğer iletişim modellerinin de çıkış kaynağıdır. Aristoteles'e göre iletişim doğrusal bir süreci takip eder, tek yönlüdür ve karşıdakini etkileyebilmeyi amaçlar. İletişimde 3 temel unsurdan söz edilir.
Etkili iletişim kurabilmek için atılacak ilk adım, iyi bir dinleyici olmaktır. Karşımızdaki kişiyi dikkatle dinlemek ve onun düşüncelerini anlamaya çalışmak, iletişimin temelini oluşturur. Empati yeteneğini kullanarak, karşımızdaki kişinin duygularını ve düşüncelerini hissetmeye çalışmalıyız.
İletişim süreci, vericinin bir mesaj oluşturması ve onu kelimelere veya sembollere kodlaması ile başlar. Kodlanmış mesaj, alıcıya bir kanal veya ortam aracılığıyla iletilir. Alıcı, gelen mesajı algılar ve mesajı anlamak için kodunu çözer. Son olarak gönderici, mesajın alıcıya ulaştığına dair onay almalıdır.
Görsel bilginin insanlar arasındaki akışını sağlayan iletişim grafik sanatının var olmasını sağlar. İyi bir tasarım geleceğe yönelik bir yatırım olarak görülebilir. Günümüzde yaşamı kolaylaştırma, grafik imgelerle iletişim kurabilme alışkanlığımıza koşut olduğu söylenebilir.
Optik iletişim ya da optik telekomünikasyon, bilginin iletilmesi için ışığın kullanıldığı iletişim türüdür. Görsel olarak ya da elektronik aletler kullanılarak gerçekleştirilebilir.
Günümüzde görsel-işitsel iletişim özgürlüğü, ifade özgürlüğünü kullanmanın en yaygın ve etkin yollarından biridir. Görsel-işitsel iletişim özgürlüğünün en etkin olarak kullanıldığı alan ise radyo ve televizyondur. Radyo ve televizyon yayıncılığı, kitle iletişim alanının en önemli ve en yaygın aracı konumundadır.
Hedef: Görsel iletişim tasarımı, mesajların etkili bir şekilde iletilmesini ister. İletişim amaçlarına göre tasarım yapar ve hedef kitlenin anlamasını sağlamak için görsel unsurları kullanır. Grafik tasarım ise daha spesifik olarak görsel mesajların yaratılması ve düzenlenmesiyle ilgilenir.
Bilinen başlıca üç iletişim yöntemi vardır ve bunlar yazılı, sözlü ve sözsüz iletişimdir.
İletişim Tasarımı, üniversitelerde; Güzel Sanatlar, Sanat ve Tasarım, İletişim ya da Mimarlık ve Tasarım gibi birbirinden farklı fakültelerin bünyesinde eğitimi verilmekte olan ve Sözel puan türünden öğrenci kabul eden bir lisans bölümüdür.
Mezuniyet Koşulları Görsel İletişim Tasarımı Lisans Programında 240 AKTS kredilik ders alıp, tüm dersleri başarı ile tamamlayan FF, YZ, DZ notu olmayan, Genel Not Ortalaması (GNO) en az 2,00 olan ve diğer yükümlülükleri yerine getiren öğrenciler mezun olabilirler.
Görsel Sanatlar ve İletişim Tasarımı bölümünün amacı, gelecek meslek hayatlarında çalışacakları kurumlarda iletişim ve tasarım görevlerini en iyi şekilde tamamlayacak, sektöre ve çalıştığı kuruma katkı sağlayacak kişileri yetiştirerek sektöre kazandırmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri