Konut sigortası zorunlu mu sorusunun cevabı olarak bu sigorta türünün isteğe bağlı olduğu verilebilir. Ancak yasal bir zorunluluğu olmasa dahi konut sigortası geniş kapsamlı güvenceler sunar. Poliçe kapsamındaki durumlarda yapılan konut sigortası hasar ödemesi ile karşılaşacağınız finansal zorlukların önüne geçilir.
Konut sigortası yaptırmak isteğe bağlı olmakla birlikte büyük güvence sağlıyor. Deprem, su baskını, yangın, hırsızlık, vb. olayların herkesin başına gelmesi mümkün.
Bu 3 sigortaya sahip olan kat maliki en fazla korumaya sahip olur, ama unutulmamalıdır ki bunun bir bedeli vardır. KMK ya göre anagayrimenkulün ( ortak alanların ) sigorta ettirilmesi zorunluluğu yoktur.
Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 20. maddesinin b bendi uyarınca ise, kat maliklerinden her biri, aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça; anagayrimenkulün sigorta primlerine, arsa payı oranında katılmakla yükümlüdür.
DASK Yaptırılmazsa Ne Olur? Kanunlarla zorunlu tutulan DASK, kapsam dahilindeki binalara yapılmadığı durumlarda bu binalar kamu tarafından sağlanan elektrik, su, doğal gaz gibi hizmetlerden faydalanamıyor. Bu hizmetlerden yararlanamadığı gibi DASK poliçesi olmayan binaların satış ve kiralama işlemleri de yapılamıyor.
İlgili 38 soru bulundu
Konut sigortası evinizi ve evinizin içindeki eşyaları; deprem, yangın, hırsızlık ve su baskını gibi çeşitli doğal ve yapay afetler karşısında belli bir ücret karşılığında garanti altına alan bir sigorta türüdür. Konut sigortasının hiçbir zorunluluğu bulunmamakta ve isteğe bağlı olarak yapılan bir sigorta türüdür.
Kelime anlamı olarak da zorunluluk taşımayan sigorta türü, yaptırılmadığı zaman maddi olarak bir ceza yaptırımı uygulamıyor. Fakat mülk sahibi olarak alım satım işlemi ya da doğalgaz, elektrik ve su gibi aboneliklerin başvurusunda bulunulamıyor.
Afet Sigortaları Kanunu'na göre DASK sigortası yaptırmayanlar devletin sunduğu konut kredisi ve depremde binanın zarar görmesi durumunda yapılan yardımdan yararlanamaz. Ayrıca evine elektrik, su ve doğal gaz da bağlatamaz.
Şöyle ki; DASK, oluşabilecek deprem ve depreme bağlı olarak gerçekleşen yangın ve tsunami gibi olaylardan dolayı binada oluşan zararları karşılamaktadır. Konut Sigortası ise sadece evi değil, evin içerisinde yer alan eşyaları da teminat altına almaktadır.
Eviniz için yaptırdığınız Zorunlu Deprem Sigortası ortak olanları teminat altına almaz. Binalardaki ortak alanların maddi hasarında deprem sigortasından yararlanmak için apartman veya site yönetiminin DASK yaptırması gerekiyor.
DASK, Zorunlu Deprem Sigortası ile depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararları, poliçenizde belirtilmiş limitler dahilinde nakit olarak karşılar. Binanız tamamen ya da kısmi olarak zarar görmüş olsa da teminat altındadır.
Ortak alan sigorta paketi; site, apartman ve iş merkezleri yönetimlerinin yanı sıra profesyonel apartman yönetim firmaları ve inşaat şirketleri tarafından da yaptırılabilir. Sigorta poliçesinde yer alan bütün ana teminatlar, ürünü sunan sigorta firmasına bağlı olarak değişebilir.
Su sızıntısı gibi durumlar konut sigortası teminatları kapsamındayken, üst kattan su akması konut sigortasının karşılamadığı durumlar arasındadır.
Online sorgulama işlemi ile trafik sigortaları, konut sigortaları, sağlık sigortaları gibi tüm sigorta poliçeleri görüntülenebilmekte, poliçelere ait detaylar öğrenilebilmektedir. Söz konusu işlem için e-devlet sistemine giriş yapılmaktadır. Arama kısmına “Sigorta Sorgulama” yazılmaktadır.
Konut Poliçesi İptal Edilebilir mi? Konut sigortası; konutun satılması, kentsel dönüşümden dolayı yıktırılması durumunda veya isteğe bağlı olarak iptal edilebilir ancak kredili konutlarda kredi ödemesi bitmemiş ise kredi kullanılan kurumun onayı olmadan konut sigortası iptal edilemez.
Zorunlu Deprem Sigortası, yaptırılması zorunlu tutulan bir sigorta türüdür. Konut sigortası ise isteğe bağlı olarak yaptırılır. Konut sigortası poliçesi, sigorta şirketlerinin şartlarına bağlı olarak iptal edilebilir. Zorunlu Deprem Sigortası ise iptal edilemez ve her yıl süresi dolduğunda yenilenmek zorundadır.
Deprem sigortası şart
İnşaat sürecinde de konutlar müteahhitler tarafından sigortalanıyor. TOKİ'den konut sahibi olanlar tapusunu alana kadar DASK sigortasını yaptırmış oluyor.
Konut sigortası zorunlu değil isteğe bağlı bir sigortadır. Zorunlu olmamasına karşın, ana ve ek teminatlarının çok geniş olması nedeniyle bu sigortanın ev sahipleri ve kiracılar tarafından yaptırılması tavsiye edilir.
Konut sigortaları isteğe bağlı olarak yaptırılabilirken DASK ise herkes için zorunlu. “DASK zorunlu mu, cezası var mı?” sorusunun yanıtı ise hem evet hem hayır. DASK yaptırmayanlara maddi bir yaptırım uygulanmıyor ancak geçerli bir DASK poliçesi bulunmayan evlere elektrik, su, doğalgaz gibi hizmetler verilmiyor.
Bu süreçte binlerce vatandaşın evleri ağır hasarlı veya acil yıkılacak olarak tespit edildi. Depremin ardından Toplu Konut İdaresince yapılacak konutlar için umutlanan binlerce depremzede bu kez de DASK engeline takıldı. Kanuna göre Deprem Sigortası olmayan vatandaşlar TOKİ'nin yapacağı konutlarda hak sahibi olamıyor.
e-Devletten DASK Yapılır mı? Kişilerin yanıt aradıkları sorular arasında “E-devlet üzerinden DASK yapılır mı?” yer almaktadır. DASK poliçesi e-devlet üzerinden satın alınamamaktadır. Sigorta şirketleri ile kamu ve özel bankalar aracılığıyla düzenlenen sigorta poliçeleri e-devlet üzerinden sorgulanabilmektedir.
Zorunlu Deprem Sigortası'nın süresi bir yıldır. Sigorta sözleşmesinin her yıl poliçe süresi sona ermeden yenilenmesi gereklidir.
Bu kapsamda yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı binalar için sigorta bedelinin %20'si, orta hasarlı binalar için ise sigorta bedelinin %10'u sigortalılarımıza avans olarak ödenecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri