Ekşiliğin aşırı olmaması, ekmekte tatlı bir maya lezzeti olması için ekmeğimizi yoğurmadan 1 gece önce çok az ekşi maya kullanarak cıvık kıvamlı, tatlı bir taze hamur (ürgürme) hazırlıyoruz. Böylece ekmeğimiz ekşi mayanın yardımıyla kabarıyor, şişiyor ama tadı da taze hamur tadında, tatlımsı oluyor.
Bozuk ekşi mayalar yemek içerisine kullanılmaması gerekiyor. İnsan sağlığı için oldukça önemli olması nedeniyle, bozuk ürünlerin kullanılmaması gerekir. Bozuk ekşi mayada, kırmızı ve pembe renkte küflenmeler görülür. Hamur içerisinde kırmızı ve pembe renkler görülüyorsa, ekşi mayanın bozulduğunu işaret eder.
Ekşi maya, asidik koşullara ticari mayalardan daha dayanıklıdır. Bu, laktik asit üreten bakteriler ile birlikte hamurun kabarmasına yardımcı olmak için birlikte çalışmasına izin veren etkendir. Laktik asit bakterileri, yoğurt, kefir, turşu, lahana turşusu da dahil olmak üzere diğer birkaç fermente üründe de bulunur.
– Sağlıklı bir maya hafif ekşi kokar ama kötü bir kokusu yoktur, eğer kötü kokuyorsa (bozulmuş patates gibi veya aseton gibi) mayanız bozulmuş olabilir.
Maya bütünlüğü bu besin açısından bir dizi iyilik içerir. Ekşi Mayanın içerdiği vitaminler, B1 vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini, folat, niasin, riboflavin, E vitamini; Mineraller ise, selenyum, demir, manganez, kalsiyum, magnezyum, fosfor, çinko ve potasyumdur.
İlgili 19 soru bulundu
Ekşi mayayı kapaklı cam kavanozda buzdolabında saklamak mayanızın fermantasyonunu yavaşlatacaktır. Bu sebeple aşırı sık ekşi mayanızı kullanmıyorsanız buzdolabında saklamak en mantıklısıdır. Buzdolabında saklanan ekşi maya 3-4 günde bir beslenebilir.
Ekşi mayalı ekmek, üretiminde kullanılan tahıldan daha besleyicidir. Bunun nedeni ekşi mayanın, ekmekte bulunan besin maddelerinin ve minerallerin serbest bırakılmasına yardımcı olarak hazmı kolaylaştırması ve vücutta bunlara daha kolay erişilmesini sağlamasıdır. Ekşi mayalı ekmek düşük glisemik indekse sahiptir.
Ekşi maya, un ve suyun karıştırılarak belirli bir zaman ve ısıyla bekletilmesiyle oluşur. Maya tarafından üretilen laktik asit bakterisi, un ve havadaki yabani bakterileri kullanarak enzimleri aktive edilmesini sağlar. Bu fermantasyon sonucu ekşi maya oluşur.
Poğaça (Ekşi Mayalı) Muhteşem Tat Tarifi Nasıl Yapılır? Yoğurma kabına 1 su bardağı süt konulur üzerine daha önceden besleyip hazır ettiğimiz ekşi mayamız eklenir. 1 yemek kaşığı şeker ile kaşık yardımı ile karışım karıştırılır. Ardından unumuz göz kararı eklenir yumurta eklenir ve yumuşak bir hamur elde edilir.
Maya Besleme Şekli:
Oda sıcaklığında karanlık bir yere koyun. En az 8-9 saat beklemesi gerekiyor. Ekmeği sabah yapacaksanız gece 24:00 gibi bu işlemi yapın ki maya sabaha hazır olsun.
Şişkinlik yapmaz. Glisemik indeksi düşük olan ekşi mayalı ekmek, mideyi geç terk ederek kan şekerini yavaş yavaş yükseltir. Özellikle tam buğday, çavdar ve kepek unu kullanılarak hazırlanan ekşi mayalı ekmek çeşitleri yüksek lif içerikleri nedeniyle uzun süre tok tutar.
Bazı artan ekşi maya, eğer güçlü ve sık beslenen bir koloniden geliyorsa, ekmek veya pizza yapımında dahi kullanılabilir; ancak genelde, inaktif olarak tabir edilebilen bir canlılığa sahip olduğundan sınırlı fermantasyon kapasitesi sergiler.
KANSIZLIĞA İYİ GELİYOR
“Ekşi maya ekmeği diğer ekmeklerden daha yüksek düzeyde folat ve antioksidan içerir. Daha düşük fitat seviyeleri vücudunuzun besinleri daha iyi emmesini sağlar. Ayrıca kansızlığa iyi gelmekte olup en kolay sindirilebilen ekmekler arasındadır.”
Mayanın tazeliğini kontrol etmiyorsunuz
Son kullanım tarihi gelmemişse bile maya bayatlamış olabilir. Tazeliği anlamak içinse şu testi yapabilirsiniz: Yaş mayayı önce elinizle ufalayın. Hemen kopuyor ve dağılıyorsa tazedir, aksine eğer elinize bulaşıyorsa bayattır. O mayayla hemen vedalaşın.
Mayalı poğaça yapılırken, mayanın uygun şekilde canlandırılması ve gerektiği süre kadar beklemesi şarttır. Vaktinden önce diğer malzemelerle karıştırılan maya, çalışmaya yani üremeye devam edeceğinden, kendine has kokusunu yaymaya devam edecektir. Bu da diğer tüm malzemelere sinecek ve yerken kokmaya devam edecektir.
Ortalama 1 yemek kaşığı kadar kuruttuğumuz mayayı azıcık suyla ıslatıyoruz. Böyle biraz yumuşadıktan sonra levan yapıyoruz. Yani 50 gr su ve 50 gr un koyarak mayamızı bekletiyoruz ve ortalama 8 -9 saate aktifleşmiş yüzen bir hal alıyor. (bu yöntemi mayanızı garantiye almak için de kullanabilirsiniz.
Ekşi hamur un, su, tuz, maya ve bakterileri içeren, Saccharomyces cerevisiae Latince isimli fenni (endüstriyel) mayanın bulunduğu karışımdır. Buradan yola çıkarak söyleyebiliriz ki; ekşi hamurlarda da karbondioksit üreterek ekmeğin kabarmasını sağlayan mikroorganizma mayadır.
Ekşi maya köy ekmeği yapımında kullanılan bir maya türüdür. Çeşitli markalar tarafından üretilen ekşi maya, genellikle ekmek yapımında tercih edilir. Ekmek maya çeşitleri arasında ekşi maya kullanıldığında ekmeğin daha sağlıklı olduğunu söyleyen uzmanlar vardır.
Ama baştan uyarayım nasıl ki ekşi mayalı ekmek hazır ekmekten daha çok ekmek yediriyorsa ekşi mayalı bazlama da ekşi mayalı ekmekten daha fazla yediriyor. Pamuk gibi yumuşacık, damağı ele geçirecek kadar lezzetli ve evi sarıp sarmalayacak kadar mis kokulu oluyor.
Yaş mayanın yaklaşık 4 haftalık bir ömrü vardır. Yaş maya buzdolabında ya da daha soğuk şartlarda olması için buzlukta saklanabilir. Yaş maya kesinlikle dışarıda tutulmamalıdır.
Bir de unun organik olması çok önemli çünkü normal unlarda kullanılan pestisidler mayanın oluşumunu engelleyebiliyor, aynı şekilde beyaz unların beyazlatılması için yapılan işlemler ve kullanılan kimyasallar da ekşi mayanın başlatılması için uygun olmamasını sağlıyor.
Oetker Ekşi Maya, unlu mamüllerin mayalanması için kurutulmuş ekşi maya hamuru ve malt buğday unu içeren kuru mayadır.
Ekşi mayalı ekmek, diğer ekmeklerden daha yüksek düzeyde vitamin, mineral ve antioksidan içerir. Aynı zamanda daha düşük seviyelerde fitat içerir ve bu nedenle vücudunuzun içerdiği besinleri normal ekmeğe göre daha kolay emmesini sağlar.
Ekşi mayalı ekmekler hem tam buğday unundan hem de beyaz undan yapılabilir. Bu noktada tam buğday unundan yapılan ekşi mayalı ekmekleri tercih etmek çok daha sağlıklı olacaktır.
Kan şekerinizi hızla yükseltmez, uzun süre tok tutar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri