Bina su deposu nasıl olmalı? Metalden yapılmış depolar öncelikle sağlığa zararlı olmayan maddelerden oluşmalıdır ve iç yalıtımı suda çözünemeyecek özellikte olmalıdır. Su deposu temizliği için metal su depolarında dikkat edilmesi gereken tuz ruhu gibi asitli temizlik ürünleri kesinlikle kullanılmamalıdır.
Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin 36. maddesi Su depoları ile ilgilidir. Bu maddeye göre başta konutlar olmak üzere tüm yapılarda Su Deposu zorunludur.
Deponun kurulacağı zemin sert ve düzgün olmalı, zeminde girinti – çıkıntı olmamalı , zemin depoya zarar verecek taş, metal, kesici ve delici materyallerden temizlenmiş olmalıdır. Depo altına bir platform oluşturulacaksa bu platformun kurulacağı zemin de düzgün, sert bir zemin olmalı.
Deponun ana yapı maddesine dikkat edin.
Bu doğrultuda Polietilen adlı maddeden üretilen su depolarını tercih etmeniz yararınıza olacaktır. Sağlıklı olmasıyla bilinen bu madde, deponuzun içine güneşin zararlı maddelerinin girmesini engelleyecek ve suyunuzun her daim sağlıklı kalmasını sağlayacaktır.
Su deposu en yakın su akıtma yerinden en az 5 m yukarıda olmalıdır. Su akıtma yeri depoya yakın olursa su basıncı yetersiz olur. Depolar çatı katına veya hidroforlu ya da pompalı sistemlerde bodrum katına konur. Çatı katına konulduğunda statik hesaplar dikkate alınmalı ve depo bina için aşırı yük teşkil etmemelidir.
İlgili 22 soru bulundu
Su depolarının temizlenmesi yasal zorunluluk mu? Sağlık Bakanlığı 2007/67 sayılı genelge ve İnsani Tüketim Amaçlı Sular Yönetmeliği'nde belirterek resmi gazetede yayınlamış, su depolarının temizliği ve dezenfekte edilmesini yasal zorunluluk kılmıştır.
Su tankı ve pompadan oluşmayan hidrofor depo üzerine monte edilen yardımcı elemanlar ile istenilen kolaylığı sağlamaktadır. Tank içindeki basınç hidroforun bulunduğu sisteme göre düşmektedir. Otomatik olarak devreye giren hidrofor sonrasında belirlenen basınç seviyesine geldiğinde de otomatik olarak kapanır.
Eğer depo güneş alan, U.V. ışınlarına maruz kalan bir alana yerleştirilecekse muhakkak mavi renkli depolar tercih edilmelidir. Deponun dış renginin mavi olması güneş ışınlarının deponun içine girmesini büyük oranda engelleyecektir.
Depo açık alanda duracaksa yosunlaşmayı önlemek için U.V. stabilizasyon derecesi yüksek olan mavi depolar tercih edilmelidir. Toprak altı veya fosseptik depolar tercih edilecekse toprak altına mukavemeti yüksek olmalı ve darbelere karşı özel olarak dayanımı güçlendirilmiş olmalıdır.
Kimyasal yoğunluğu 1gr/m³ ten fazla olan maddelerin veya sıvıların depolanmasında güçlendirilmiş ( hammadde miktarı artırılmış olup mukavemeti ve et kalınlığı aynı oranda artırılmış )depolar tercih edilmelidir. Deponun yosunlaşmasının gecikmesi yada önlenmesi için mavi renk depo tercih edilmesi önerilir.
Polietilen toprak altı su deposu kurulurken, çukurun iş makinası yardımıyla kazılıp, deponun konumlandırılacağı alan beton dökülerek düz bir zemin elde edilir.. Ardından bu zemine depo yerleştirilir. Ardından yer altı su deposu kenarlarında kalan boşluklar ince kum ile doldurulur.
İhtiyaca yönelik değişkenlik gösteren depolar, çatıya veya bodrum katlara konulabileceği gibi toprağın altına da yerleştirilebilirler. Su deposu litre hesaplama işlemi için ise kullanılacak yerdeki kişi sayısı önemlidir.
Plastik Su depolarının hem teknik açıdan uygulanabilirliği için hem de bakım, temizlik vb. konularda avantaj ve dezavantajlarına göre nereye konulması gerektiği oldukça önemlidir. Su depolarının su akıtma alanından 5-6 metre (en az) yukarıda olması gerekir. Su depoları akıtma yerlerine fazla yakın olmamalıdır.
2- Adı geçen Yönetmeliğin 10 ncu maddesinde, depo' larında işyeri açma izin harcına tabi olduğu bildirilmiştir. 3- Diğer bir ifadeyle depo' lar içinde, işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınması gerektiği yönetmelik hükmüyle beyan edilmiştir.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinin 37. maddesine göre kamu kuruluşlarınca yapılan veya yaptırılacak olan enerji, sulama, tabii kaynaklar, ulaştırma ve benzeri hizmetler ile ilgili tesisler ve bunların müştemilatı için ruhsat alınmasına gerek yoktur. Bu tesislerin müştemilatı da ruhsata tabi değildir.
(3) Tüm binalarda su deposunun bulunduğu kat itibariyle cazibeli akımın mümkün olmadığı durumlarda hidrofor konulması zorunludur.
Depo seçiminde, ihtiyaçlarınızı ve kullanım koşullarınızı dikkate almak önemlidir. Eğer hafif, uygun maliyetli ve orta büyüklükte bir depoya ihtiyacınız varsa, plastik depolar sizin için uygun olabilir. Ancak, daha yüksek dayanıklılık ve uzun ömürlülük arıyorsanız, polyester depo tercih edilebilir.
Depo zemininde bulunan çamur tarzı şeyler ilk olarak temizlenmelidir. Yüzde 10'luk çamaşır suyu ve su hazırlanarak elde edilen karışımla depo içi yıkanarak hastalık yapıcı mikroorganizmaları öldürmek amaçlanır. Karışım 20 dakika kalacak şekilde ayarlandıktan sonra su ile yıkanarak çamaşır suyu temizlenir.
Modüler su deposunun diğer bir önemli özelliği ise üretim materyalidir. Paslanmaz çelik ya da galvanizden üretilen su depoları, sağlık üzerinde herhangi bir tehdit oluşturulmadığından güvenle kullanılabilmesinin yanı sıra aynı zamanda son derece kaliteli ve dayanıklıdır. Böylece uzun kullanım ömrüne sahip olur.
Güneş ışığından uzak, gölge bir alanda veya kapalı bir alanda depolama, yosun oluşumunu azaltabilir. Ayrıca 5 tonluk su deposu düzenli olarak temizlik yapmak da yosun oluşumunu önleyebilir. Bu nedenle, depoların düzenli olarak kontrol edilmesi ve temizlenmesi önemlidir.
Evet bu depolar çevre etkilerine maksimum dayanıklılığı gösterirler fakat siz bu depoları dışarıda bırakırsanız kullanım ömürleri azalacaktır ve dışarıda kalan depolar daha fazla soğuğa maruz kaldığı için içeriği daha hızlı donacaktır. Bu doğrultuda, deponuzu kış aylarında içeriye alabilirsiniz.
Su deposundan yılda en az 2 (İki) defa su numuneleri alınarak bakteriyolojik ve kimyasal analizler yapılır. 4.8. Su deposu periyodik olarak yılda 1 (bir) kez boşaltılır, temizlenir ve dezenfekte edilir. Böylece suda bakteri oluşumu önlenir.
Örnek vermek gerekirse binalarda bulunan su deposu, içme suyu sağlamak amacıyla bizlerin karşısına çıkıyor. Binalardaki su deposunun en büyük avantajı sular kesildiğinde suyun bir süre daha akmaya devam etmesi. Yani kısa süreli su kesintilerinde su deposuna sahip binalar etkilenmiyor.
Su deposu modelleri üretim şekline göre de adlandırılır. Yatay dikdörtgen, dik silindirik, yatay silindirik su depoları çeşitleri gibi. Polyester, polietilen ve paslanmaz ürünlerin tamamında dikdörtgen ve silindirik depolama tankı çeşitleri üretilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri