Diş aşınması; diş minesinin kaybıdır ve asite maruz kalmaktan dolayı kaynaklanır. Mine aşınırsa; dişin dentin dokusu açığa çıkar ve hassasiyete sebep olur. Vücudun kemik ve kas gibi bölgelerinden farklı olarak, diş minesinde yaşayan hücre yoktur. Yani, diş minesi bir defa yok olduğunda, vücut onu yeniden oluşturamaz.
Diş çürüklerinin ihmal edilmesi ve tedavisinin yapılmaması ise diş kayıplarıyla sonuçlanabilir. Aşınmaya bağlı olarak dentin alanlarının ortaya çıkması, bakteri ve plak oluşumunun da kolaylıkla gerçekleşmesine yol açar. Çünkü dentin tabakası, mine tabakası kadar koruyucu bir yapıya sahip değildir.
Dentin, diş minesi kadar sert veya koruyucu değildir, dolayısıyla açığa çıktığında ağız bakterileri ve plak, dişe zarar vermeye başlayabilir. Çürüme devam ederse dişin pulpası tehlikeye girebilir, bu da ciddi durumlarda dişin çekilmesiyle sonuçlanabilir.
Diş minesi aşınması ilerlediğinde kompozit dolgu tedavisi öne çıkar. Kompozit dolgu tedavisi etkili olduğu için aşınmanın ilerlemesi durumunda bu tedaviye başvurulur. Diş minesi aşınmasının derecesine bağlı olarak porselen lamina tedavisi de tercih edilir.
Diş minesinin en büyük aşınma nedeni, asitli ve nişastalı yiyeceklerdir. Bu tarz yiyecekler sonrası dişler fırçalanmadığı taktirde, diş aralarında artıklar birikir. Bakteri üremesine neden olan bu durum ise zamanla diş minesinde aşınmalara ve sonrasında ise diş kaybına sebeptir.
İlgili 33 soru bulundu
Bu nedenle dişlerde aşınma hissedildiği zaman diş hekimine başvurulmalıdır. Diş minesi aşınması düzelir mi? Diş minesi aşınması, diş hekimi tarafından uygulanan tedavi yöntemleriyle düzelir.
Diş minesi kemiğe benzer, zira kaybedilen kısım yeniden elde edilemez. Vücudunuzun diş minesini yeniden geliştirmesi imkânsız olduğundan, amacınız var olan diş minesini güçlendirmek ve onarmak olmalıdır.
· Alkol ve asit bazlı sıvı ve gıda tüketimi. · Reflü: Reflü hastalığı, mide asitlerini ağız boşluğunuza kadar ulaştırır ve asit yapısı barındırdığı içim diş mineleri zarar görmektedir. · Bazı ilaçlar, fazla kullanılan C Vitamini ve de fazla miktarda asit barındıran takviyeler de diş minelerine zarar verir.
MİNE DEFEKTİ TEDAVİSİ
Koruyucu tedavi olarak oral hijyen alışkanlıklarının kazandırılması, diş taşı temizliği, fluorid uygulamaları, hassasiyet giderici ürün uygulamaları önerilmektedir. Onarıcı tedavi olarak da etkilenen mine ve dentin miktarı, kalitesi tedavi planlaması için çok önemlidir.
Kalsiyum fosfat ve florürün dişlere ve diş minesine iyi geldiği yapılan araştırmalar sonucunda gözlemlenmiştir. Bu nedenle diş minesi güçlendirme için kalsiyum fosfat ve florür içeren diş macunları ve jeller kullanmaya özen göstermelisiniz.
Diş Şeffaflaşması Nedenleri
Dişlerimizin en dış katmanında bulunan diş minesi dişlerimizi korumakla görevlidir. Bazı sağlık koşulları ve tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerden kaynaklı olarak diş minesi yavaş yavaş aşınabilir. Bu aşınmalar yüzünden de dişleriniz zamanla şeffaf bir görünüme ulaşır.
D vitamini:Eksikliğinde kemik ve diş yapısında bozukluklar oluşur. KALSİYUM:Kemik ve diş oluşumunda etkilidir.Sağlıklı kullanılabilmesi için C ve D vitaminlerine ihtiyaç duyar.
Mine: vücuttaki en sert maddedir. Dişi en dıştan koruyucu bir katman olarak çevreler. İçinde sinir hücreleri olmadigi için duyarlı degildir. % 97'si kalsiyum tuzlarından olusur.
Hasar zamanla daha da kötüleşir ve bakterilerin minenin altına ve dişin yumuşak iç kısmına daha derin doku tabakasına nüfuz etmesine izin verir. Oradan yayılır ve bir apse, kontamine içerik cebi oluşturabilir. Kırık bir diş, tedavi edilmediği takdirde bakteri toplayarak enfeksiyona veya apseye neden olur.
En çok bilinen doğal diş beyazlatma yöntemi, limon ve karbonat karışımını dişlere uygulamaktır. Karbonata limonu sıkıp karıştırdıktan sonra diş fırçasına sürerek dişlerinizi fırçalayın. Daha sonra, ağzınızı çalkalayarak karışımı temizleyin. Limon yerine elma sirkesi de kullanabilirsiniz.
Yemeklerden sonra 20 dakika boyunca şekersiz sakız çiğneme alışkanlığı yaşarsanız, diş çürümesine karşı korumanızı büyük ölçüde artıracaksınız. Ama sakız çiğnemeniz dişlerinizi fırçalamanıza ya da bakım suyu ile çalkamanıza gerek kalmadığı anlamına gelmez. Sadece ekstra bir yarar sağlar.
Fakat aynı şekilde yapılan deneylerde bu suların normal sudan daha asidik bir ortama sahip olduğu, ancak diş minesine zarar verme bakımından diğer asitli içeceklere kıyasla 100 kat daha az etkili olduğu görülmüş. Yani maden suyunda diş minesine zarar verecek kadar güçlü bir asit yok denebilir.
Klinikte hastanın dişlerinde aşınmalar, yanaklarında ve dilde diş izlerinin gözlenmesiyle beraber hasta özellikle sabah uyandığında şakaklarında ve yüzünde ağrı hisseder. Gıcırdatma sesi olmadan bile yüksek kuvvetlerde sıkma olduğunda çiğneme sisteminde yıkım oluşabilir.
Diş aşınması; diş minesinin kaybıdır ve asite maruz kalmaktan dolayı kaynaklanır. Mine aşınırsa; dişin dentin dokusu açığa çıkar ve hassasiyete sebep olur. Vücudun kemik ve kas gibi bölgelerinden farklı olarak, diş minesinde yaşayan hücre yoktur. Yani, diş minesi bir defa yok olduğunda, vücut onu yeniden oluşturamaz.
Prof.Dr. Eda GÜLER. Restoratif Diş Tedavisi A.D
Dişlerin gelişimine 2 embriyonel yaprak katkıda bulunur. Ektodermden diş minesi (substantia adamantina), Mesodermden dentin (substantia eburnea), diş pulpası ve sement (substantia ossea) gelişir.
Eksik dişe komşu olan diğer dişler kesilerek üzerine kron/ köprü protezler yerleştirilir. Daha sonra ise yerine yapıştırma işlemi gerçekleştirilir. Diş implantı ve diş destekli implant yöntemlerine göre daha zahmetsiz bir süreç söz konusudur. Eksik diş tedavisinde hızlı ve ekonomik bir çözümdür.
Gargara: Diş eti çekilmelerine karışı evde hazırlanabilecek gargaralar da tercih edilebilir. Tuzlu su, karbonat ve ada çayı ile yapılacak gargaralar diş eti çekilmesi sonucu hissedilen kanamaları veağrıların azaltılmasına yardımcı olabilir.
Diş etlerini güçlendirmek için vitaminler içerisinde özellikle c vitamini oldukça önemli bir yere sahip olsa da a, b, e, d ve k vitaminleri de oldukça önemli bir yere sahiptir. Özellikle besinlerden alınan vitaminlerin yeterli miktarda olmaması halinde mutlaka vitamin takviyeleri kullanmak gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri