Sekiz ve daha az bağımsız bölümü olan apartmanlarda ise, yönetici seçimi zorunlu değildir. Ancak, bu tür gayrimenkullerdeki kat malikleri, bina yönetimindeki aksaklıkların, anlaşmazlıkların ve hukuksuzlukların önlenmesi için kendi aralarından bir yönetici seçebilir ya da dışarıdan bir kişiyi yönetici yapabilir.
Kimse apartman yöneticisi olmak istemezse bu yönetici ilk kat maliklerinden yapılmak istenir ancak hiç kimse olmak istemezse dışarıdan yönetici tayin edilir. Binaya Sulh Mahkemesince atanan yönetici, bu atanma üzerinden altı ay geçmedikçe, kat malikleri kurulunca değiştirilemez.
Bu sorunun cevabı çok net şekilde Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 34'üncü maddesinde verilmiştir: Anagayrimenkulün 8 veya daha fazla bağımsız bölümü varsa, yönetici atanması mecburidir. O halde bir apartmanda ya da sitede 7 veya daha az sayıda bağımsız bölüm varsa, yönetici atanması zorunlu değildir.
Kararları kat malikleri kurulu verir
Bazı kararlar için iki kişinin bile oyu yeterli gelirken, bazı kararlarda oy birliği aranır. Ancak öyle ya da böyle, karar alma yetkisi ve hakkı kat malikleri kuruluna aittir.
Yönetici kat malikleri kurulunu toplantıya çağırmazsa yöneticinin değiştirilmesi yoluna gidilir. Yönetici vekalet sözleşmesine göre(borçlar kanunu gereği) sorumludur. Bunu sağlamak için bulunulan yerin sulh hukuk mahkemesine dava açılır.
İlgili 25 soru bulundu
"Bu sorunlardan birincisi, yöneticiler tarafından genel kurul yapılmadan aidat artışı gerçekleştirilmesi. Yöneticiler bunu yapamazlar, hukuka aykırıdır.
Sekiz ve daha fazla bağımsız bölümü olan apartmanlarda yönetici atanması zorunlu olup yasal olarak zorunlu olmasa da sekizden az bağımsız bölümü bulunan apartmanlarda da yönetici seçimi yapılabilir. Eğer Apartmanda ki bütün daireler bir kişinin mülkiyetinde ise, o kişi kanunen yönetici olacaktır.
Kanuna göre, yönetim planında yöneticilerin kat malikleri tarafından seçileceği maddesi konmuşsa kat maliki olmayan yönetici olamıyor.Fakat böyle bir hüküm yönetim planında yer almıyorsa kiracı da yönetici olabiliyor.
Bina Yöneticisi Ne Kadar Maaş Alır? Bina Yöneticisi olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Bina Yöneticisi maaşı 2023 verilerine göre ortalama 13.000 TL civarındadır.
Apartman yönetim kurulu 3 kişiden oluşuyor. Bunlar; yönetici, denetleyici ve saymandır. Yönetici, kat maliki veya kiracı olabiliyor. Fakat denetleyicinin mutlaka kat maliki olması gerekiyor.
Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 34. maddesinde detaylı olarak açıklandığı üzere kimse yönetici olarak atanmaz ise kat maliklerinden biri sitenin ya da apartmanın bulunduğu yer neresi ise oranın Sulh Hukuk Mahkemesine başvurarak birinin yönetici olarak atanmasını talep edebilir.
Apartman yöneticisi kat maliklerinden seçilebileceği gibi dışarıdan birisi de aday olabiliyor. Bina yönetici kat malikleri toplantısında seçiliyor. Yada yöneticilik bir firmaya verilebiliyor. Seçilen kişiye yönetici,toplanan kurula da yönetim kurulu adı veriliyor.
- Apartman yöneticisi görev ve sorumlulukları dışında hareket ediyor veya görevini kötüye kullanıyor ise öncelikli olarak denetçiye durumu bildirebilirsiniz. Denetçiler ise bu duruma göz yumuyor ise o zaman adresiniz Sulh Hukuk Mahkemesine şikayette bulunabilirsiniz.
Maddede ifade edilen yükümlülükler genel hatlarıyla belirlenmiştir. Bu yükümlülüklere uymayanlara apartman yönetimi tarafından ihtarda bulunulması, ihtara rağmen davranışın devam etmesi halinde ise dava yoluna gidilmesi gerekmektedir.
Apartman yönetimi, denetim durumunda karar defteri tasdik edilmemişse para cezasıyla karşılaşabilir ve bu cezayı kendi cebinden ödemek zorunda kalabilir.
Yönetici, kat maliklerinin hem sayı, hem de arsa payı çoğunluğuyla, bir yıl için seçilir. Eski yönetici de tekrardan seçilebilir. Toplu yapılarda yönetim planında aksi belirtilmemişse yöneticinin görev süresi iki yıldır.
Kat malikleri anagayrimenkulün yönetiminde anlaşamaz veya toplanıp bir yönetici atayamazlarsa, o geyrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesince, kat maliklerinden birinin müracaatı üzerine ve mümkünse diğerleri de dinlendikten sonra, gayrimenkule bir yönetici atanır.
Yönetici Giderlerin Yarısından Sorumlu!
Kat Mülkiyeti Yasası'nın 40. maddesinin son fıkrasında; yöneticinin ücretiyle ilgili olarak kat malikleri arasından atanmış yöneticinin normal yönetim giderlerine katılıp katılmayacağı, katılacaksa ne oranda katılacağını kararlaştırılır.
Oybirliği ile kat malikleri arasından bir yönetici seçilemediği durumlarda dışarıdan seçilecek olan apartman yöneticisi, ücret karşılığında atanır ve bu maaş da yine kat maliklerince ortak kararla belirlenir. Dışarıdan atanan yöneticinin maaşı, kat malikleri tarafından arsa payları oranında karşılanır.
Apartman ya da sitenin yöneticisi için bir ücret belirlenmişse, bu ücreti kat malikleri kurulu öder.
Kat malikleri kurulunca kabul edilmiş işletme projesi yoksa, yönetici gecikmeksizin bir işletme projesi yapar. Görevlerini yerine getirmiyen yöneticiye 33 üncü maddenin son fıkrasında yazılı cezalar uygulanır. Yöneticilik halk arasında öyle görünmese de çok fazla görev ve sorumlulukları olan bir iştir.
Kat maliklerinin aralarında başka türlü bir anlaşma yapılmadıkça bütün ortak yerlerin bakım koruma güçlendirme ve onarım giderleri veyahut yönetici aylığı gibi diğer giderlere kendi arsa payı oranında katılmakla yükümlüdür.
Anagayrimenkulün sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa, yönetici atanması mecburidir. Anagayrimenkulün bütün bölümleri bir kişinin mülkiyetinde ise, malik kanunen yönetici durumundadır.
Kat mülkiyetine tabi yapılarda yönetici bağımsız bölüm maliki olmayabilir. Şayet yönetim planında yöneticinin kat malikleri arasından seçileceğine dair bir hüküm yok ise yönetici dışardan biri olabilir. Ancak denetçi veya denetim kurulu sadece bağımsız bölüm malikleri arasından seçilir.
Apartman denetim kurulu, apartmanın yönetiminde alınan kararların, kanunlara ve yönetmeliklere uygun olarak alındığını denetler. Denetim kurulu, genellikle kat malikleri tarafından seçilir ve apartmanın yönetim kurulu ile bağımsız bir şekilde çalışır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri