İlk kez ehliyet alacak olanlar için teorik sınav giriş ücreti 240 TL, direksiyon sınavı giriş ücreti ise 295 TL'dir. Ehliyet yükseltmek isteyen sürücülerin ise teorik sınava girmesine gerek yoktur. Bu kişiler sadece 295 TL'lik direksiyon sınav ücretini ödeyerek sınava girebilirler.
2021 yılında 820 TL olan B sınıfı ehliyet harcı, 2022 yılında 1.116 TL ve yine 2021 yılına 272 TL olan A sınıfı ehliyet harcı 2022 yılında 320TL'ye yükselecek.
Ehliyet yükseltme ya da farklı bir sürücü belgesine geçiş yapmak için teorik ders ve yazılı sınav uygulaması kalkmıştır. Herhangi bir sürücü belgeniz var ve başka bir sınıf ehliyete ihtiyacınız var ise sadece direksiyon dersi alarak direksiyon sınavına girmeniz yeterli olacaktır.
2023 Ehliyet Sınav Ücretleri
Daha önce ehliyet almamış kişiler ilk başvurularında 120 TL teorik sınava giriş ücreti ödeyecektir. Direksiyon sınav ücreti ise 160 TL olmuştur. Ehliyet yükseltme direksiyon sınavı ücreti de zamlanarak 160 TL olmuştur.
Yeni ehliyete geçiş yapmak isteyenler için e sınıfı ehliyet fiyatları 13+2 TL'dir. Mevcut yeni ehliyet kayıp veya yıpranmış ise bu durumda 145+624 TL olmak üzere 769 TL ödeme yapılması gerekir.
İlgili 37 soru bulundu
İlk kez ehliyet alacak olanlar için teorik sınav giriş ücreti 240 TL, direksiyon sınavı giriş ücreti ise 295 TL'dir. Ehliyet yükseltmek isteyen sürücülerin ise teorik sınava girmesine gerek yoktur. Bu kişiler sadece 295 TL'lik direksiyon sınav ücretini ödeyerek sınava girebilirler.
2023 yılında B sınıfı ehliyet harç ücreti 1.116 Tl'den 2.489 TL'ye yükseldi. B sınıfı ehliyet sahibi olmak isteyen vatandaşlar toplam da 10.000 TL'den fazla ödeyecek. A sınıfı ehliyet harcı ise 370 TL'den 825,87 TL'ye çıkarıldı.
B-Sınıfı ehliyeti olanlar Motor ve Direksiyon sınavına girerler. C ve D sınıfı ehliyeti olanlar yazılı sınavından muaf olup sadece direksiyon sınavına girerek başarılı olmaları halinde E-Sınıfı Sürücü Belgesi ehliyete sahip olurlar.
“D” Sınıfı için başvuruda “B” sınıfı veya “C” sınıfı ehliyet sahibi olma şartı vardır. Direk “D” sınıfı ehliyet sınıfı başvurusu yapılamaz. B-C/D Sınıfı ehliyet için teorik sınav muafiyeti vardır. Sadece Direksiyon Eğitimi ve Direksiyon Sınavı uygulanmaktadır.
A2 sınıfı sürücü ehliyeti almak isteyenlerin, sürücü kursuna A1 araçlarda olduğu gibi 2023 yılında ortalama 5.900 TL ödeme yapmaları gerekiyor.
M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21. D ve DE ehliyet sınıfları için istenen minimum yaş sınırı 24.
C sınıfı ehliyete sahip olmak için istenen ilk şey B sınıfı ehliyeti almış olmaktır. C sınıfı ehliyet almak için kişilerin bir kursa kaydolması, yazılı sınava ve direksiyon sınavına girmesi gerekmektesonrasında ise C sınıfı ehliyet sahibi olabilmek için sadece direksiyon sınavına girilmesi yeterli.
2022 E SINIFI EHLİYETLER
E sınıfı ehliyeti almak için öncelikle 4.948 TL ödeme yapılması gerekir.
E Sınıfı Ehliyet Nedir? E sınıf ehliyet, M, B, B1, F ve D1 ehliyet sahiplerinin kullanabildiği bütün araçları kullanabiliyor.
Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 kilogram olan birleşik araçlar olarak sıralanır. B sınıfı ehliyet, ülkemizde en fazla sahip olunan ehliyet sınıfıdır. B sınıfı ehliyete sahip iseniz aşağıdaki sınıflara ait tüm araçları kullanma iznini elde edersiniz.
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yılda bir değişecek, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde düzenlenmektedir.
Ehliyetinizi aldığınız yılda ne kullanıyor idiyseniz, 2016 yılından sonra da o araçları kullanmaya devam edebileceksiniz. Bundan dolayı e sınıfı ehliyet sahipleri otobüs olarak tabir ettiğimiz yolcu taşımaya yarayan araçları kullanmaya devam edebileceklerdir.
Örneğin elinde B sınıfı yani otomobil ehliyeti olan bir kişinin, A2 yani motosiklet ehliyeti almak istemesi durumunda tekrar yazılı sınava tabi olma şartı ortadan kalktı. Sürücüler, yeni sistemde direkt direksiyon sınavına girerek fark sınıfı ehliyet sahibi olma hakkına sahip oldu.
D1 Sınıfı Ehliyet
16+1 kapasiteli minibüsler içindir. Geçerlilik süresi 5 yıldır. 21 yaşını doldurmuş olma zorunluluğu vardır. D1 sınıfı ehliyet almak isteyen bir kişinin B sınıfı ehliyete sahip olması gereklidir.
Böylece ehliyet yenileme için son başvuru tarihi 31 Aralık 2024 oldu. Buna göre; Eski tip ehliyetini yeni tip ehliyet ile değiştireceklerin ödeyecekleri ücret 15 TL. Yeni tip ehliyetlerini yenilemek isteyenlerin, kaybedenlerin veya çaldıranların ödeyecekleri ücret 769 TL.
D sınıfı ehliyet, otobüs ve minibüs kullanmak isteyen kişilerin alması gereken ehliyet türüdür. Bu ehliyet türünün içeriği sadece otobüslerde oluşmamakla birlikte, aslen otobüs kullanmak isteyenlerin D ehliyeti alması zorunludur.
M, motorlu bisiklet kullanabilmek için gerekli ehliyet sınıfıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri