Kolon keserek binanın taşıyıcı unsurlarının zayıflatılmasına sebebiyet veren kişi olası bir doğal afette binanın yıkılarak insanların ölümüne sebebiyet verebileceği öngörülebilir olduğundan 3 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilir.
Binada kolonların kesildiği şüphesi var ise, bunu önce ilçe belediyesine, sonuç alınamaması halinde savcılıklara şikayet edilmesi gerekiyor. Üstelik şikayet için elinizde fotoğraf ya da video gibi bir delil materyali de bulunması gerekmemektedir.
Kolonun kesildiğini anlamak zor olsa da bazı şekillerde fark etmek mümkün. Kendi dairenizde kolonun nerde olduğunu biliyorsanız alt katlara indiğinizde o kolonu görmüyorsanız kesilme işleminin gerçekleştiği anlaşılabilir. Çünkü kolonun temele kadar sürekli olması gerekli.”
Kolon ve kirişler bir yapının temelini oluşturan sistemlerdir ve deprem anında yapıların ayakta kalmasını sağlar. Kolon sistemlerinde hasar meydana gelen bir bina çökme ihtimaline karşı hızlıca boşaltılır. Kolon ve kirişleri, bir binanın iskeleti olarak düşünebiliriz.
İnşaat ve deprem bilimi, genel hayat tecrübeleri bu neticenin gerçekleşme ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu göstermektedir. Çünkü kolon ve kiriş binayı koruyan, ayakta tutan yapılardır.
İlgili 43 soru bulundu
Kolonlar, binaların taşıyıcı sistemlerinde önemli bir rol oynar ve yükleri yerçekimi yönünde aktararak binanın sağlam durmasını sağlar. Kolonların doğru şekilde tasarlanması ve uygulanması, yapıların güvenli ve dayanıklı olması için büyük önem taşır.
Kolonu kesilen binada can kaybı yaşandığı taktirde biliçli taksirle ölüme sebebiyet verme suçu oluşmaktadır. Taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaktadır.
Yapıların bütün ağırlığı kolonlar tarafından taşındığı için binanın büyüklüğüne ve ağırlığına göre bina taşıyıcı sistemde yeter sayıda kolon bulunmalıdır. Binalarda yapılan deprem testi çalışmalarında özellikle kolon sayıları ve kolon dayanımları yetersiz binalar deprem riski olduğu görülmektedir.
deprem yönetmeliğine göre kolonlarda en az 6 tane 14lük veya 4 tane 16lık bulunması gerekiyor.
Bu kapsamda, yeni yapılarda kullanılan perde beton yöntemi depreme karşı binayı etkili bir şekilde koruyor. Depremi göğüsleyen diğer yapı kolonlardır ancak kolonlar, beton perde duvarlara göre daha kolay hasar alabilirler bu yüzden deprem anında yatay kuvveti kesen perde betonlardan yararlanmak gerekir.
Binaların taşıyıcı sistemini oluşturan kolonlar tadilat amaçlı olarak veya kullanım alanını genişletmek veya görselliği güzelleştirme amacıyla kesilebilmektedir. Bu noktada binanın yapılışında var olan mukavemet gücü de zayıflamaktadır.
Kolonlardaki herhangi bir hasar veya zayıflık, binanın çökme riskini artırabilir. Kirişlerin Rolü: Kirişler, binanın yatay yüklerini taşıyan ve yapıya dayanıklılık sağlayan elemanlardır. Deprem gibi yatay kuvvetlerin etkisi altında, kirişlerin esnekliği ve güçlülüğü, binanın hasar almasını önleyebilir.
giriş katlarındaki dükkanların gereksiz görüp yer açmak amacıyla önce en ortadakilerden başlamak suretiyle kenardakilere doğru kolonların tek tek yıkılması olayıdır. bir bakmışsınız ki binanızı yalnızca perde betondan duvarlar taşımaktadır.
Eğer sıva altında bulunan kolonun üzerinde düşey çatlaklar bulunuyorsa bu tehlikeli kolon çatlağının habercisi olabilir. Özellikle çatlak genişliği 1.5 ya da 2 milimetre üzerinde ise anında yetkililere haber verilmelidir. Küçük bir çatlak dahi olsa, bu büyük bir felaketin öncüsü olarak sayılmalıdır.
➢ Kolonun eksenel yükü, kolon eksenel yük taşıma kapasitesinin %50'sinden fazla ise deprem sırasında basınç kırılması ile hasar oluşacaktır. ➢ Bu hasar beton dayanımının projede öngörülenden daha düşük olması sonucunda da oluşur. ➢ Basınç kırılması kolonda gevrek ve ani bir kırılma biçimidir.
Kolona, tavana delik açılması kabul edilemez. Duvara işlem yapılabilir ama kolona asla ama asla yapılamaz, yapılmamalı. Kolon ve tavan işlem yapmak cinayet gibi bir duruma işaret eder.
Boyuna donatılar hep üst kat için filiz olacak şekilde üretilir. Donatı çapının 40 ya da 50 katı uzunluğu kadar filiz payı bırakılır. Kolonlar en az 4 adet 16' mm lik ya da 6 adet 14' mm lik (4Ø16veya 6Ø14) donatıdan olur. Dairesel kolonlarda en az donatı 6Ø14 tür.
Kolon veya sütun, taşıyıcı sistemde düşey yapı elemanlarına verilen isimdir. Yapıda dış ve iç etkilerden oluşan kuvvetleri (moment, kesme kuvveti vb.) temellere, dolayısı ile zemine aktarırlar.
Su veya hava teması kesilmemiş betonarme içindeki demir “oksitlenir, paslanır, korozyona” uğrar ve çekme kuvveti zayıflar. Yapıya nüfuz eden su, yapıların taşıyıcı (kolon, kiriş) kısımlarındaki donatıları korozyona uğratarak, kesitlerinin azalmasına ve yük taşıma kapasitesinin ciddi miktarda düşmesine neden olur.
Söz konusu yapı türleri olduğunda “Kolonsuz ev depreme dayanıklı mı?” ya da “Taş ev depreme dayanıklı mıdır?” gibi sorular ön plana çıkar. Deprem yönetmeliğine ve zemin koşullarına uygun yapıldığı sürece bu tarz evler de depreme karşı dayanıklı olabilir.
Oturduğunuz bina için önceden uzmanlar gelip deprem risk raporu oluşturmuş olabilir. İkamet ettiğiniz ilçenin belediyesinden bu bilgiyi öğrenebilirsiniz. Eğer binanızın deprem risk raporu kaydı bulunmuyorsa binanızın depreme dayanıklılığını öğrenmek için deprem testi yaptırmalısınız.
Binaların sağlamlığını kontrol ettirmek için bir diğer ve güvenilir seçenek ise deprem testi yaptırmak. Belediye ve diğer kuruluşlara başvurarak bina deprem testi yaptırılabilir. Başvuru sonrası yetkililer binayı kontrol ediyor ve detaylı inceleme sonrası uzman şirketlere yönlendiriyor.
BİM 'iftira' demişti
Depremden 3 gün sonra BİM tarafından yapılan yazılı açıklamada iddiaların gerçeği yansıtmadığı ileri sürülerek "BİM Birleşik Mağazalar A.Ş. tarafından binanın statiğini değiştirecek herhangi bir taşıyıcı, kolon, duvar kırımı veya kesimi kesinlikle yapılmamıştır" ifadesine yer verilmişti.
Kısa kolon davranışı, kolonun kesme kırılmasıyla güç kaybetmesi olarak kısaca tanımlayabiliriz. Duvar yüksekliği, bant pencereler, asma katlar, yetersiz kayma donatısı, eğimli arazi temelleri, aşırı derin kirişler gibi sebeplerle ortaya çıkmaktadır.
Kolonlar çerçeveleri oluştururken mekanların dizilimine engel olmamalıdır. Binanın kısa yönünde deprem kuvvetini karşılayacak kenar, ataleti daha fazla olan kenar olmalıdır. Kolonlar mekanların iç estetiğini bozmamalıdır. Aynı zamanda strüktürden ödün verilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri