Her gün düzenli tüketilen fındık, kan dolaşımını düzenleyerek bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. İçerdiği doğal yağ özleri sayesinde kalp ve damar hastalıklarının önüne geçmenizi sağlar. Fındık protein deposu olarak sağlıklı gelişim için özellikle çocuklara hergün çerez olarak verilmesi önerilir.
İçerisinde bol miktarda bulundurduğu lif, protein ve yüksek yağ tokluk hissiyatı verir. Özellikle diyetisyenler listelerini hazırlamadan önce ara öğünlerde bir porsiyon ( 6-7 adet ) fındık önerirler. Aşırı yemeyi önlerken yüksek kalori alımına karşı vücudu korur.
Çünkü fındığın kalori değerinin %80'i yağdan gelmektedir. Bu da fazladan tüketiminde mutlaka kilo aldıracağı gibi, ciltte yağlanma ve sivilcelenme gibi istenmeyen durumlara da yol açabilir. Bunların yanı sıra iyi bir antioksidan kaynağıdır. Aynı zamanda metabolizmayı hızlandırır.
1 avuç fındık yaklaşık 25 grama, o da 150 kaloriye denk geliyor. Porsiyon miktarına dikkat etmek önemli. 1 porsiyon 6-7 adet çiğ fındığa denk geliyor.
Kalp sağlığını desteklemektedir. Düzenli fındık tüketimi kalp sağlığı hastalık riskini azaltmaktadır. Kolesterol seviyesini düşürür ve kalp krizi olasılığını azaltır. Kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur.
İlgili 28 soru bulundu
Aç karnına fındık yemenin faydaları
Sabahları aç karnına 5 er adet ceviz fındık ve badem tüketmek, hem kalp sağlığımızı koruyacak, hem enerjimizi artıracak, hem de akıl sağlığımızı koruyacak.
E vitamini açısından zengin olan fındık, kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasını önleyerek, anemi riskini azaltır. Kan dolaşımı düzenleyen fındık; aynı zamanda ateş, soğuk algınlığı ve hastalık risklerini azaltır.
Yatmadan Önce Kuruyemiş Tüketin
Yatmadan önce yenecek bir miktar kuruyemiş size gece boyunca ihtiyacınız olan besin değerlerini sunacağı için gece boyunca açlık hissi yaşamamanızı sağlayacaktır. Bu da sizin gece kalkıp sağlığınıza zarar verecek yiyecekler yemenizin önüne geçecektir.
Bağırsak hareketlerini düzenler.
Fındık, iyi bir diyet lifi kaynağıdır. Fındığı bol miktarda tüketmek, düzenli bağırsak hareketlerine olumlu katkı sağlar ve kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Türkiye Beslenme Rehberi, yetişkin bireylerin günlük yaklaşık 25 gram lif tüketmesini önerir.
Araştırma sonucunu açıklayan uzmanlar, fındığın kilo artışına neden olmadığı ve hatta düşüş yönünde eğilim gösterdiği gibi anti-obezite etkisinin de olduğunun ortaya çıktığını kaydettiler.
Yatmadan önce uykunuzu getirecek şeyler tüketmeniz size çok yardımcı olacaktır. Örneğin ılık süt, kabuklu yemişler (ceviz,fındık) muz, bal gibi karbonhidrat açısından zengin besinler kanda triptofanı artırır ve bu da sizi uykuya yöneltecek bir durumdur.
Fındık İştah Açar mı? Fındık, tok tutma özelliği sayesinde kişinin daha az yemek yemesine yardımcı olur. Fındık iştah açmaz. Aksine tokluk hissi vererek kilo vermeye yardımcı olur.
Zihin ve beden olarak rahatlatıcı özelliğinin yanı sıra, içerisinde E vitamini bulunan fındık cinsel isteği artırmada oldukça etkilidir. Hem bedeni, hem de sinirleri güçlendirir, cinsel gücü artırır.
Ortalama 8-10 adet fındık ya da badem, 1-2 tam ceviz, 6-7 fıstık 1 tatlı kaşığı sıvı yağa eşdeğer kabul edilir. Kilo problemi olmayan yetişkinlerde bu miktarlar yeterlidir. Kilo kontrolü sağlamaya çalışanlarda ise yağ tüketimi ayarlanmalı ve buna göre yağ azaltarak kuruyemiş miktarları ayarlanmalıdır.
Günlük, yeterli miktarda alınan fındık, metabolizmayı çalıştırdığı ve bağırsak hareketlerini hızlandırdığı için, kilo vermenizi sağlayacaktır. Ayrıca, fındık, astım riskini de azaltıcı yönde fayda sunmaktadır.
Fındığın zararları nelerdir? Fındık, yağ ve besin değeri olarak çok zengin bir kuruyemiş olduğu için her gün 1 avuçtan fazla tüketilmesi kilo alımına sebep olabilir. Aynı şekilde kilo sorunu olmasa da yüksek tansiyon hastalarının günde bir avuç miktarını geçmemesi tavsiye edilir.
Cildimizde kurdeşen ya da egzama, Şiddetli alerjik reaksiyon (Anafilaksi), Bunun dışında, göz yaşarması, astım benzeri belirtiler, karın krampları, şişkinlik, boğazımızda ve yüzümüzde yanma hissiyati da fındık alerjisinin diğer belirtileridir.
Peki fındığı nasıl tüketmeliyiz? Kuru yemiş olarak tüketilen fındığın kavrulması aslında uzmanların tavsiye ettiği bir şey değil. Ne kadar lezzeti daha da katlansada fındığı çiğ tüketmek en sağlıklısı.
Adeta bir antioksidan deposu olan fındık, güçlü bir E vitamini ve folik asit kaynağıdır. Serbest radikallerle savaşarak hücre yenilenmesine, sağlıklı, canlı ve diri bir cilde kavuşmanıza destek olur.
Fındığın kalori içeriğinin çok yüksek olduğunu söyleyen Müftüoğlu, "Bunun nedeni de enerji içeriklerinin yüzde 80'inin yağdan gelmesi, yani yağdan zengin olmalarıdır. Ayrıca bu yağların önemli bir bölümünün doymuş yağ olması da ciddi bir dezavantajdır.
2 avuç fındık kaç kalori? İşte detaylar: 1 adet (1 gr) kavrulmuş fındık 7 kcal. 1 avuç (40 gr) kavrulmuş fındık 263 kcal. 1 orta kase (140 gr) kavrulmuş fındık 921 kcal.
Ceviz adeta bir bitkisel omega-3 topudur. Bol miktarda bitkisel omega-3 ihtiva eder. Fındık da ceviz kadar olmasa bile omega-3 yağlarından zengin bir kuruyemiş. Omega-3 yağlarının kalp ve beyin sağlığı için olumlu etkileri saymakla bitmez.
1- Protein bakımından en zengin olanı badem. 30 gram bademde 6 gram kadar protein bulunuyor. Bu miktar cevizde 4'e, fındıkta 3'e düşüyor. 2- E vitamini zenginliği yönünden fındık başı çekiyor. 30 gram fındık günlük E vitamini ihtiyacınızın neredeyse yarısını karşılayabiliyor.
Mineral maddelerce (Fe, Mg, Cu, Mn, K, P, Zn ve Ca) zengin olan fındık, kemik gelişimi ve sağlığı açısından da oldukça önemli bir besindir. Fındık vitamin B1, B6 ve doğal antioksidan olan vitamin E içeriği açısından, diğer bitkisel yağlardan sonra en iyi ikinci kaynaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri