Kot; bir noktanın, esas olarak alınan düzlemden uzaklığı ve bu uzaklığı gösteren değere denir. Bu terim emlak literatüründe ise temel ile zemin arasındaki yüksekliği belirtmek için kullanılır. Genel olarak binaların cephe aldığı yolun tretuvar seviyesinden yani bordür taşı üst seviyesinden kot verilir.
Yola göre yüksek olan parsellerde, tabii zemin kotu, o parseller için bordür seviyesinden verilecek kotu (3.00) m'den fazla geçemez. Kot verilen bitişik nizam yapıların bu yükseklikleri diğer sokakta en çok (20.00) m. devam edebiliyor. 20.00 m.'den sonra kademelendirilerek diğer sokağın şartlarına uyduruluyor.
Binanın girişi sol taraftaki 0,00 kotu olan taraftır. Kot farkından dolayı kısmen açığa çıkmış 1 bodrum kat olduğu görülmektedir. Bu kata halk arasında “Kot 1” kat da denilmektedir. Binanın giriş katı ile bodrum katı arasındaki kot farkı 3 metredir.
MADDE 12 – (1) Kot alınacak yolun yüksek tarafına rastlayan bina kenarı hizasındaki kaldırım üstünden kot verilir. (2) Kaldırımı yapılmamış yollarda yol seviyesinin 0.18 metre üstünden kot verilir. (3) Açılmamış veya kaplaması yapılmamış yollarda yol profili ile belirlenen kırmızı kotlar esas kabul edilir.
➢ Bir yola cepheli veya birden fazla yola cepheli olup, üzerinde birden fazla yapı yapılması mümkün olan parsellerde kot, her binanın köşe kotlarının aritmetik ortalaması alınarak bulunur. ➢ Tabii zeminden kotlandırmada, ± 0.00 kotu binanın köşe kotlarının aritmetik ortalaması alınarak bulunur.
İlgili 29 soru bulundu
Kot; bir noktanın, esas olarak alınan düzlemden uzaklığı ve bu uzaklığı gösteren değere denir. Bu terim emlak literatüründe ise temel ile zemin arasındaki yüksekliği belirtmek için kullanılır. Genel olarak binaların cephe aldığı yolun tretuvar seviyesinden yani bordür taşı üst seviyesinden kot verilir.
c) Kot Krokisi: İmar durumu veya vaziyet planına göre ada ve parsellerin köşe noktaları ile yapılacak binaların köşe noktaları ve varsa kademe noktalarının Ülke Nivelman Sistemine dayalı olarak gösterildiği krokidir.
Kot sembolleri planda ve kesit ile görünüşlerde farklıdır. Planda kot sembolü: Planlarda çekül(şakul)ün üsten görünüşünü sembolize eden, planın ölçeğine göre değişen boyutlarda, eksenleri belirtilmiş, belli kısımları taranmış tam daire biçimindeki semboldür. 1/50 ölçekte 5-7 mm çapında çizilir.
Miranın kabarcıklı düzeç aracılığı ile zemine dik bir şekilde oturtulması gerekir. Kabarcık yükseğe doğru hareket etmektedir. Nivo ile ilk noktada okuma yapılır ve not alınır sonra miranın konumlandığı ikinci nokta için okuma işlemi gerçekleşir. İki nokta arasındaki değer farkı alınıp kot farkı hesaplanır.
Subasman kotu size mimar tarafından verilir. Bu projenin bulunduğu yerdeki plan notlarına göre değişir. Kesitlerde iki tane kot görürsünüz.
Yapılarda birinci kot; zemin katının altındaki ilk daireye deniyor. Buna göre birinci kot altı ise; Kot-2, kot-3 olarak nitelendiriliyor ve bu daireler ise daha da aşağıda olan daireler olarak karşımıza çıkıyor.
Binalar, temel konumunda bulunan ve kot farkı ile bahçe katında bulunabilen ya da daha alt seviyede bulunan bodrum katı üzerinde bulunan ve giriş katta ifade edilebilecek zemin kat daireler ile başlıyor.
Kot kesit rölevesi, imar parselinde yapılacak binanın, proje mükellifince hazırlanacak vaziyet planına göre yükseklik konumunu belirleyen belge olarak nitelendiriliyor. Kot kesit rölevesinin alınması için inşaat çalışmalarının yapılacağı arsanın bağlı olduğu belediyeye başvuru yapılması gerekiyor.
-300 kotu deniz seviyesinin 300 metre altını ifade eder." dedi. İşte detaylar...
Bartın Valisi Nuratç Arslan'ın açıklamasında bahsettiği -300 kot, yerin 300 metre altını ifade etmektedir.Bartın Valisi Nurtaç Arslan, Bartın'daki maden ocağında meydana gelen patlamayla ilgili, "İşletmemizde bir patlama meydana geldi.
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde; Siyah kot; “İmar planında gösterilen yolun doğal zeminini ifade eder.” şeklinde tanımlanırken, Kırmızı kot ise; “İmar planında gösterilen yolun gerekli hesaplar yapıldıktan sonra kullanıma hazır halini ifade eder.
Bir noktanın yüksekliği (kotu) , o noktanın ortalama deniz yüzeyine veya kabul edilen itibari bir yatay yüzeyine olan düşey uzaklığıdır.
Mira : Arazi üzerinde seçilmiş bir işaret noktasının düşeyini (çekül doğrultusunu) gösteren, yön belirtmek için uzaktan gözlenen, geometrik biçimli tahta lataya denir. Nivo: İki nokta arasındaki kot farkını bulmaya, düz arazide yüzey nivelmanı yapılarak harita almaya yarayan topografik ölçe aletidir.
Nivelman Çeşitleri
Yükseklik ölçmeleri 1. İki noktanın yükseklik farkını bulmak (Nokta Nivelmanı) 2. Seçilmiş bir hat üzerindeki noktaların yüksekliklerini bulmak (Profil Nivelmanı) 3. Bir alan üzerindeki noktaların yüksekliklerini bulmak ve bir ölçeğe göre plan çizmek (Yüzey nivelmanı) için yapılır.
Kod kesiti: Bir arsada yapılacak inşaatın yükseklik konumunu ayrıntılı olarak belirleyen belgedir.
Plankote; yapıların inşa edileceği arazinin topografik durumu ile birlikte tüm detayları kapsayan haritalara denir. Bu harita bir mimari projenin yapımı öncesinde temin edilmesi gereken belgeler arasında yer alır.
Kotlandırma yapılması için, yolun yapımının tamamlanmış olması veya yol projesinin onaylanarak kırmızı kot çalışmasının yapılması zorunludur. Henüz oluşmamış yollarda kot talebi halinde bordür/tretuvar üst seviyesi, ilgili idare tarafından 10 iş günü içerisinde hazırlanacak projeye göre belirlenir.
6) Kotlu Kroki (İlgili Belediyenin Harita Bürosunca verilecektir.)
Müellif Mimar tarafından hazırlanan mimari projedeki yapının; Aplikasyon Krokisindeki parsel köşe noktalarına dayanılarak çekme mesafelerine göre ölçülendirilip arsa içerisine aplike edilmesidir.
Bakanlık açıklamasında, imar Yönetmeliği'nde depreme karşı ilave önlemler getiren düzenleme, 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak. Düzenlemeye göre içerisinde konut bulunan ve zemin hariç 4 kat ve üzeri olan binalarda kapalı çıkma yapılması yasaklanacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri