Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Binanın çatısı kime aittir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Binanın çatısı kime aittir?

Kat Mülkiyeti Kanunu'nun da düzenlendiği gibi ortak yerler'e ilişkin giderlerden tüm kat maliklerini sorumludur. Yargıtay'ın yerleşik içtihatlarına göre, çatı ve terasın ana yapıyı etkileyen zorunlu tamir giderlerine tüm kat maliklerinin katlanması gerektiğidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erengoncehukuk.com

Bina çatı masraflarını kim öder?

Buna göre çatı katı kullanım hakkı tüm kat maliklerindedir. Çatı tamiratı ve tadilatı giderleri de tüm kat maliklerinin arasında arsa payı oranında eşit sorumluluktadır. Aynı kanun kapsamında binalarda çatı onarımı için mutlaka bina sakinlerinin çoğunluk onayının alınması gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ayvalikvizyonemlak.com

Apartman çatısı yapımı kime aittir?

MEVZUATA GÖRE ÇATI 'ORTAK YER'

KMK'nın 'ortak yerler' başlıklı 4/C bendine göre “çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merdivenleri” kat maliklerinin ortak kullanım alanları arasında yer alıyor. Kanun, 'ortak yerler'e ilişkin giderlerden tüm kat maliklerini sorumlu tutuyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Çatı tamiratını kiracı mı öder ev sahibi mi?

Çatı, baca gibi ortak kullanım alanlarının onarım masraflarını kiracı mı ev sahibi mi öder? Çatı, baca, genel dam teras, yağmur olukları, emniyet merdivenleri kat maliklerinin ortak kullanım alanı olup giderlerinden tüm kat malikleri sorumlu tutuluyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sputniknews.com.tr

En üst katta oturanlar çatıyı kapatabilir mi?

Özetle; Kat Mülkiyeti Kanuna göre çatı ortak alan olarak kabul edilmekte olup tüm kat maliklerinin ortak rızası olmadan çatının kapatılması ya da tek bir kişiye tahsis edilmesi mümkün değildir. Sadece son katta oturanların çatının akması durumunda bu çatıyı tadilat ettirilmesini talep etme hakkı bulunmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gebzehurses.com

Çatı katlarının kullanımı ve masrafları kime aittir?

İlgili 23 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Çatı kimin sorumluluğunda?

Kat Mülkiyeti Kanunu'nun da düzenlendiği gibi ortak yerler'e ilişkin giderlerden tüm kat maliklerini sorumludur. Yargıtay'ın yerleşik içtihatlarına göre, çatı ve terasın ana yapıyı etkileyen zorunlu tamir giderlerine tüm kat maliklerinin katlanması gerektiğidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erengoncehukuk.com

Çatı katı kat olarak sayılır mı?

Apartman çatı katı ile ilgili yasal uygulamalar Kat Mülkiyet Kanunu'nda detaylı olarak açıklanmıştır. KMK 4. maddesi gereği çatı ana taşınmazın mutlak ortak alanıdır. Yani çatı, kat maliklerinin ortak kullanım alanları arasında yer alır ve çatıdan tüm kat malikleri sorumlu olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Dublex daire çatı masrafı kime aittir?

Aynı kanun ve maddelerinde belirtilen açık ifade ile acil onarım hakkı da mevcuttur. Çatınız su alıyor ve yönetim kurulu kararından bu tadilata herhangi bir onay çıkmaması durumunda yalıtım yenilemesinden doğan tüm masraflar kat malikleri arasında eşit olarak paylaştırılmak zorundadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabriogullariyalitim.com

Kiracı apartmanda hangi masrafları karşılar?

Kiracı, apartman aidatı gibi binaya ait bakım ve temizlik giderlerini karşılamakla mükelleftir. Kira kontratında aksi belirtilmedikçe su, elektrik gibi faturaları da kiracının ödemesi gerekir. Bu masraflar kira bedelinden düşülemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sahibinden.com

Çatı arası ortak alan mıdır?

Çatı Katı Ortak Alan mıdır? Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre çatı ortak kullanım alanlarından biridir. Dubleks yapılarda ise çatı katı, gayrimenkulün mülkiyetine sahip olan kişiye ait olabilir. Ancak çatıda yapılacak herhangi bir değişiklik için apartman sakinlerinin ortak kararı aranır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sahibinden.com

Apartmanda ortak alanlar neresi?

Bu ortak kullanım alanlarını saymak gerekirse: Giriş kapıları, kapıcı dairesi, asansör, merdivenler, garaj, otopark, sığınak, bahçe, çocuk oyun alanları, kalorifer daireleri, kömürlük, su depoları, çatı ve bacalar, yangın merdiveni vs. ortak kullanım alanlarıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vatansiteyonetimi.com

Evin çatısı akıyor ne yapmalıyım?

Öncelikle bakılması gereken yerler su giderleri ve süzgeçlerdir. Su kaçağının kaynağını bulup, müdahale edemiyorsanız; tüm taş, seramik veya beton kaplama kırılmalı, eğim betonuna ulaşıp yalıtımı tekrar yapmalı ve su testinden geçtikten sonra tekrar kaplamanızı yapmanız gerekir. Bu zor ve zahmetli kır-dök yöntemidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: suyalitimcozumleri.com

Çatı ile ilgili şikayetler nereye yapılır?

Bu gibi sorunlara sulh hukuk mahkemesi bakmaktadır. Sulh hukuk mahkemesinde mahkeme masrafları diğer mahkemelere göre çok daha uygundur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: protesisat.org

Binanın ortak giderleri nelerdir?

Ortak giderler, bir topluluk, site, apartman gibi ortak kullanılan alanların bakım, onarım ve çalışmasını finanse etmek için ödenen para miktarlarıdır. Bu giderler arasında, site güvenliği, temizlik, asansör, elektrik, su, doğal gaz vb. gibi hizmetler bulunabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mgc.com.tr

Çatı yalıtımı ortak gider mi?

Kişinin giriş katta oturması bu durumu değiştirmez. Her bir kat maliki taşınmazda sahip olduğu arsa payı oranınca çatı yalıtım ve tamiri masrafları için ortak olmak zorundadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabriogullariyalitim.com

Kombi bozuldu kim öder?

Kombinin bozulmasında kiracının herhangi bir kusuru yok ise; kombi tamiri, parça değişimi veya kombinin yenilenmesi ev sahibi tarafından yaptırılmalıdır. Eğer kombi arızası ile ilgili kiracının kusurlu olduğu tespit edilirse; bu kez oluşacak masraflar kiracı tarafından karşılanmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozkombi.com

Hangi masraflar kiracıya aittir?

TBK madde 317'ye göre kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Burada kullanım giderlerinden kasıt; elektrik, su, doğal gaz veya temizlik bedeli gibi gider kalemleridir. Dikkat edilirse bunlar, kiracının kullanımına bağlı olan giderlerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emsal.com

Apartman giderleri kiracıya mı ev sahibine mi?

Kat maliklerinin, gider borcunu ödemeyen kat maliki veya diğer sorumlulardan olan alacakları önceliklidir. Ana gayrimenkulün ve kiracının ikamet ettiği bağımsız bölümün kendine ait masraflar kat malikine aittir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekositem.com.tr

Çatı kullanım hakkı nasıl alınır?

Peki kanunen çatı katı kullanım hakkı kimindir? Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alan esaslara göre çatı katı kat maliklerinin ortak kullanım alanları arasında yer alıyor. Üst katta oturan kimselerin çatı katı kullanım hakkının yalnız kendisine verilmesi için diğer kat maliklerinden muvafakatname alması gerekiyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: insaatim.com

Balkon Tamiri ortak gider mi?

Balkonlar ortak alan değildir, Yargıtay'ın da bu yönde kararı yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gayrimenkulmevzuati.com

Kiracı çatıyı kullanabilir mi?

Kiracı bağımsız bölümü kiraladığında, kat mülkiyetine konu ortak yer ve tesisler ile eklentileri de kiralamış sayılır. Ancak, kat mülkiyeti ilişkisinde kiracı, bağımsız bölüm, or- tak yerler ve eklentiler üzerindeki yararlanma hakkını Kat Mülkiyeti Kanunu'nda belirtilen sınırlar içerisinde kullanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

Çatı kaldırmak yasak mı?

Çatı kaldırma ve yükseltme işlemi devlet yükümlülüklerinde yasal olarak yapılan bir işlem değildir. Ancak İstanbul gibi bir metropol şehirde çatı kaldırma işlemi çokça yapılmakta ve çok rehavet görmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kenetsistemcati.com

Çatı arası bağımsız bölüm mü?

7.02.2. Çatı Arasını Kullanma:

Çatı aralarına bağımsız bölüm yapılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: catider.org.tr

Çatı katına oda yapmak yasal mı?

Çatı yapımı mimari projenin değişikliğini gerektirdiğinden kat maliklerinin alacağı kararla yapılabilir. Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 4. maddesinde ortak alan kavramı şu şekilde ifade edilmiştir; “Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT