Kot; bir noktanın, esas olarak alınan düzlemden uzaklığı ve bu uzaklığı gösteren değere denir. Bu terim emlak literatüründe ise temel ile zemin arasındaki yüksekliği belirtmek için kullanılır. Genel olarak binaların cephe aldığı yolun tretuvar seviyesinden yani bordür taşı üst seviyesinden kot verilir.
İmar durumu veya vaziyet planına göre parselin köşe noktaları ile yapılacak binaların köşe noktalarının gösterildiği krokiye deniyor. Kot farkı, iki nokta arasındaki yükseklik farkı olarak tanımlanıyor.
Türk Dil Kurumu'na göre kot : “Temel ile zemin arasındaki yükseklik.” demektir.
Binalara arsanın cephe aldıgı, yolun kırmızı kotuna (Ham yollarda, hazırlanan ve onaylanan yol profiline göre, bitmiş yolun kaplama üst kotudur. ) göre ve yolun yüksek tarafına rastlayan bina kenarı hizasındaki tretuvar seviyesinden (bordür tası üst seviyesinden) kot verilir.
Vaziyet planı ve imara göre parsel köşe noktalarının gösterilmesidir. Parselin kot aldığı yolun köşe kotları arasında 3.50 m. veya daha fazla kot farkı bulunduğu varsa binanın alanının kademelendirilmesi ve her kademenin orta noktasına rastlayan bordür taşı üst seviyesi +-0.00 kabul edilerek kot belirleniyor.
İlgili 33 soru bulundu
Kot; bir noktanın, esas olarak alınan düzlemden uzaklığı ve bu uzaklığı gösteren değere denir. Bu terim emlak literatüründe ise temel ile zemin arasındaki yüksekliği belirtmek için kullanılır. Genel olarak binaların cephe aldığı yolun tretuvar seviyesinden yani bordür taşı üst seviyesinden kot verilir.
c) Kot Krokisi: İmar durumu veya vaziyet planına göre ada ve parsellerin köşe noktaları ile yapılacak binaların köşe noktaları ve varsa kademe noktalarının Ülke Nivelman Sistemine dayalı olarak gösterildiği krokidir.
Binalar arasında bırakılacak mesafe; çıkma (kapalı/açık) ucundan ölçülmek üzere, yan bahçe mesafelerinin toplamından az olmamak kaydıyla en az 6.00 metredir.
Bina cephesi konutlarda ve işyerlerinde minimum (6.00) m. olup blok uygulamalarında (40.00) m.yi aşamaz. Konut dışı kentsel çalışma alanlarındaki uygulamaların plan kararıyla yapılması zorunludur. Madde 14 - Yapılacak yapıların: 1) Ön ve yol kenarına rastlayan yan bahçe mesafelerini minumum (5.00) m.`dir.
İmar planına göre kat adedinin belirlenmesinde bu kot esas alınır…” şeklinde tanımlanmaktadır. Aynı zamanda, yeraltına inşa edilen tüm teknik altyapının ve yerüstüne yapılacak yapıların yönlendiricisi olabilecek bir proje olup, her bir tesis için yatay ve düşeyde, konum ve yön gösterebilecek şekilde bilgi içermektedir.
Miranın kabarcıklı düzeç aracılığı ile zemine dik bir şekilde oturtulması gerekir. Kabarcık yükseğe doğru hareket etmektedir. Nivo ile ilk noktada okuma yapılır ve not alınır sonra miranın konumlandığı ikinci nokta için okuma işlemi gerçekleşir. İki nokta arasındaki değer farkı alınıp kot farkı hesaplanır.
Kot kesit rölevesi, imar parselinde yapılacak binanın, proje mükellifince hazırlanacak vaziyet planına göre yükseklik konumunu belirleyen belge olarak nitelendiriliyor. Kot kesit rölevesinin alınması için inşaat çalışmalarının yapılacağı arsanın bağlı olduğu belediyeye başvuru yapılması gerekiyor.
Kod kesiti: Bir arsada yapılacak inşaatın yükseklik konumunu ayrıntılı olarak belirleyen belgedir.
Kot sembolleri planda ve kesit ile görünüşlerde farklıdır. Planda kot sembolü: Planlarda çekül(şakul)ün üsten görünüşünü sembolize eden, planın ölçeğine göre değişen boyutlarda, eksenleri belirtilmiş, belli kısımları taranmış tam daire biçimindeki semboldür. 1/50 ölçekte 5-7 mm çapında çizilir.
➢ Bir yola cepheli veya birden fazla yola cepheli olup, üzerinde birden fazla yapı yapılması mümkün olan parsellerde kot, her binanın köşe kotlarının aritmetik ortalaması alınarak bulunur. ➢ Tabii zeminden kotlandırmada, ± 0.00 kotu binanın köşe kotlarının aritmetik ortalaması alınarak bulunur.
Yapılarda birinci kot; zemin katının altındaki ilk daireye deniyor. Buna göre birinci kot altı ise; Kot-2, kot-3 olarak nitelendiriliyor ve bu daireler ise daha da aşağıda olan daireler olarak karşımıza çıkıyor.
Yoldan çekme mesafesi (Ön bahçe): Yüksekliği 60.5 metreye kadar olan yapılarda 5 metre, daha yüksek yapılarda 15 metre. Yan bahçe çekme mesafesi: Doğal zeminin üzerinde kalan bodrum katları ile birlikte 4 kat ve daha az katlı binaların yan bahçe çekme mesafesi 3 metre.
Maddesine göre, “İmar Planı ve yerleşik alan sınırları dışında kalan alanlarda yapılacak ifrazlardan sonra elde edilecek her parsel (5000 m2.) den küçük olamaz. Bu parsellerin kadastro haritasında bulunan veya varolan bir yola yapılan ifrazdan sonra en az (25.00 m) cephesi bulunması zorunludur.
Planda veya planda olmaması halinde bu Yönetmelik ile belirlenmiş olan, yapının yola ve komşu parsellere en fazla yaklaşabileceği mesafe.
Yeni düzenlemeyle 50 metreden geniş yollarda daha önce 25 kat olan sınır 18'e, 40 metreden geniş yollarda ise 20 kat olan sınır 16 kata düşürüldü. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde haziran ayında değişikliğe giden bakanlık, geçtiğimiz pazar günü de söz konusu yönetmelikte yeni düzenlemeler yaptı.
Ayrık yapı nizamına tabi olan konut alanlarında yapılacak yapıların maksimum bina cephesi (30.00) m.'dir.
Çekme Mesafeleri ve çıkmaların hesabı ( Merkezi İmar):
Çekme mesafeleri; Parselde yapılmak istenilen yapının yol cephelerine yaklaşma sınırıdır. Uygulamada genellikle yapı yaklaşma sınırları; Arka ve yan bahçeye 3 metre, ön bahçeye yola cephelerde ise 5 metredir.
6) Kotlu Kroki (İlgili Belediyenin Harita Bürosunca verilecektir.)
MADDE 12 – (1) Kot alınacak yolun yüksek tarafına rastlayan bina kenarı hizasındaki kaldırım üstünden kot verilir. (2) Kaldırımı yapılmamış yollarda yol seviyesinin 0.18 metre üstünden kot verilir. (3) Açılmamış veya kaplaması yapılmamış yollarda yol profili ile belirlenen kırmızı kotlar esas kabul edilir.
Yol kotu tutanağı; inşa edilecek yapılarda, yapının giriş seviyesinin, yapı köşelerinin oturacağı kotların ve çevre tesviyesinin belirlenmesi amacıyla belli prensiplere bağlı olarak verilen belgenin ismidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri