Zemindeki her oturma tehlikeli olmayıp, bazıları müdahale dahi gerektirmez.
Zemin ve kayaçların belirli bir düzleme bağlı olmaksızın deplasmanına çökme, çeşitli kuvvet ve yükler sebebiyle zeminin ve zemin üstündeki yapının düşey yönde hareket etmesine de oturma adı verilir. Oturma genellikle yavaş bir şekilde oluşur.
Sıcaklık ve nemin dalgalanmasına bağlı olarak yapı malzemelerinin genleşme, büzüşme gibi hareketleri duvarlarda çatlaklar oluşturur. Bu tarz çatlaklar yapının güvenliği için problem oluşturmaz.
Sıkışma sonucunda zemin yüzeyinin veya zemin üzerindeki yapının seviye kaybına oturma denir. Sıkışma ve dolayısı ile oturma zeminin kohezyonlu, kohezyonsuz, doygun, kuru vb. özelliklerine bağlı olarak değişik hız ve miktarlarda oluşur.
Ani oturma ve konsolidasyon oturmasi.Ani oturma adindan da anlasilacagi uzerekisa süre icerisinde olan oturmalardir.Konsolidasyon oturmasi ize yillarca surer.
İlgili 24 soru bulundu
1. İlk sıkışma (ani oturma): Su içeriğinde hiçbir değişikliğin olmadığı kuru,nemli ve doygun zeminlerdeki elastik deformasyonun neden olduğu oturmalardır. deformasyon türüdür. PL değerinin altında su içeren tüm killerde az veya çok bu özellik gözlenir.
Konsolidasyon; distal hava yolları ve alveollerde hava yerini sıvı, ödem, kan, hücreler almasıdır.Konsolidasyon gölge koyuluğu şeklindedir.Parankimde artmış yoğunluk, havayollarında düşük yoğunluk( hava bronkogramı) izlenebilir. Konsolide alanda bronkovasküler yapılar görülemez.
Eğer sıva altında bulunan kolonun üzerinde düşey çatlaklar bulunuyorsa bu tehlikeli kolon çatlağının habercisi olabilir. Özellikle çatlak genişliği 1.5 ya da 2 milimetre üzerinde ise anında yetkililere haber verilmelidir. Küçük bir çatlak dahi olsa, bu büyük bir felaketin öncüsü olarak sayılmalıdır.
Cilt çatlakları kendi kendine geçer mi? Cilt çatlakları kendi kendine geçmez. Çatlakların doğal seyrinde; ilk oluştuğunda kırmızı/mor renkte olur, zamanla renkleri açılır deri renginden hafif açık sedefi bir renk alır.
Taze Beton Çatlakları
Derin ve uzun çatlaklar betonun mukavemeti ve dayanıklılığı açısından son derece zararlı olabilir. Taze beton çatlaklarının en önemli iki nedeni olarak oturma farklılıkları ve plastik rötre (büzülme) sayılabilir.
Oturduğunuz bina için önceden uzmanlar gelip deprem risk raporu oluşturmuş olabilir. İkamet ettiğiniz ilçenin belediyesinden bu bilgiyi öğrenebilirsiniz. Eğer binanızın deprem risk raporu kaydı bulunmuyorsa binanızın depreme dayanıklılığını öğrenmek için deprem testi yaptırmalısınız.
Binaların sağlamlığını kontrol ettirmek için bir diğer ve güvenilir seçenek ise deprem testi yaptırmak. Belediye ve diğer kuruluşlara başvurarak bina deprem testi yaptırılabilir. Başvuru sonrası yetkililer binayı kontrol ediyor ve detaylı inceleme sonrası uzman şirketlere yönlendiriyor.
Yüksek binalar için, ortalama rüzgar hızı yükseklik ile artmakta ve rüzgar veya farklı girdap (rüzgarın dairesel hareketi) kombinasyonları, yükseklik ile azalmaktadır. Güçlü, tekrarlanan rüzgar atakları (buffeting), yüksek binaları veya kuleleri etkileyebilmektedir.
Çatlak olan kemikte, hasarın oluştuğu anda bir şişlik meydana gelmez fakat ilerleyen saatlerde şişlik kendisini gösterir. Çatlağın meydana geldiği bölgede darbe izi oluşur. Yavaş yavaş başlayan ağrı şiddetini artırarak bölgede uyuşma hissinin oluşmasına neden olur.
Çatlaklar genel olarak gebeliğin 3. ayından itibaren kendini göstermeye başlar. 3. aydan sonra çatlaklar giderek artmaya başlar ve gözle görülür büyümeler meydana gelir. 6. Aya gelindiğinde ise çatlaklar maksimum seviyeye ulaşır.
Hızlı kilo alıp verme, gebelik süreci ve hormonal değişimlerle ortaya çıkar. İlk aşamada kırmızı veya mor renkte görülürler ancak sonrasında beyazlarlar. Cilt yüzeyinde dalgalı kötü bir görüntü oluştururlar. Karın çatlakları diğer bölgelerdeki çatlaklar gibi cildin dermis tabakasının fazla gerilmesiyle oluşur.
Sıva çatlağı, genellikle duvar ve tavan yüzeylerinde ortaya çıkan çatlaklardır.
Deprem Titreşimi Nedeniyle Oluşan Duvar Çatlakları
İlk olarak kiriş ile dolgu duvarın arasında oluşur. Bu davranışı dolgu duvar ile kolon arasındaki çatlaklar takip eder. Köşe çatlakları da sık sık görülmektedir. Çatlaklar belirtilen düzeyde kalırsa genel olarak yapı taşıyıcı sisteminde bir hasar yoktur.
Eğilme çatlakları mesnetler civarında çok genişse, kiriş ağır hasarlıdır (Şekil 11). Ancak eğilme çatlaklarının yanında, kesme çatlakları da varsa kiriş, ağır hasarlı olduğu gibi, tehlikeli duruma gelir. Çünkü kesme çatlakları sünek olmamaktan ileri gelen gevrek ve istenmeyen bir kırılma türüdür.
Bu vakalar sırasıyla; Non-Hodgkin lenfoma, bronkoalveolar hücreli kanser, pulmoner alveoler proteinozis, perfore kist hidatik, tüberküloz pnömoni, sarkoidozis ve pulmoner enfarktır.
Konsolidasyon işleminde ayrı şirketler bir araya gelerek faaliyet alanlarında yeni bir tüzel kişilik yaratılır. Konsolide, şirketlerin ana ortaklık ile birleşme sürecini tanımlamak için kullanılan bir kavramdır. Ayrı şirketler, bu ana ortaklığın kontrolü sayesinde mali tablolarını birleştirir.
Konsolidasyon TRT'si alan grup, KT sonrası uzak metastazlarında tam yanıt alınıp, primer tümörde ise kısmi ya da tam yanıt saptanan ve sonrasında palyasyon amacı dışında TRT uygulanan olgular olarak tanımlandı.
Çökme, zemin yüzeyinin çok az yatay hareketle veya hiç yatay hareketle aniden batması veya kademeli olarak aşağı doğru çökmesidir veya iç güçlerin etkisiyle, yer kabuğunun bir bölümünün asal durumunu yitirerek alçalması. Çökme kavramı sadece aşağı doğru hareketin büyüklüğü veya alanı ile ölçülemez.
İnce taneli doygun zeminlerde, boşlukları işgal eden suyun yük etkisi ile zeminin boşluklarından dışarı çıkması sonucu meydana gelen, yavaş fakat uzun süre devam eden hacim değişimi sonucu oluşan oturmadır.
Zeminin zamanla ilişkili şekil değiştirmesi (konsolidasyon) özellikle ince daneli zeminlerde oturma hesabında kullanılmaktadır. Oturma yer altı su seviyesindeki düşüş, titreşim gibi etkilerle de oluşmasına rağmen genellikle dış yükleme nedeniyle belirmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri