Apartmana kamera takmak maliklerin ortak rızalarının alınması ve çevre apartmanların, evlerin özel yaşam alanını ihlal etmemesi koşuluyla yasaldır. Apartmanın girişi, dış bina yüzeyi veya bahçe kapısı girişi gibi yerlere güvenlik kamerası takılabilir.
Kamera kurulumu için herhangi bir izin gerekli değildir. Ancak güvenlik kamerası kurulumu için belirli kurallar geçerlidir. Örneğin, komşuların ve yoldan geçenlerin mahremiyetini korumakla yükümlüsünüz. Güvenlik kamerası yalnızca kendi evinizi ve mülkünüzü izlemek için kullanılmalıdır.
Apartman Güvenlik Kamera Kayıtlarını Kim İzleyebilir? Herhangi bir adli vaka gerçekleşmemiş ya da delil niteliği taşımıyor ise güvenlik kamera kayıtlarının izlenmesine izin verilmez. Bu durum bireyler kadar kurum ve kuruluşlar için de geçerlidir. Kayıtların izlenmesi gereken hallerde ise izin alınması gereklidir.
Apartmana kurulan kamera sistemi demirbaşlar arasında sayıldığı için masrafının karşılanması ev sahiplerinin sorumluluğundadır.
İşyerindeki soyunma, emzirme odası, wc vb. özel alanlarda kayıt yapılması kabul edilmemektedir bu husus özel hayatın gizliliğine ihlal niteliği taşıyacaktır.
İlgili 38 soru bulundu
Eve kamera sistemi kurmakta yasal olmayan herhangi bir sakınca yoktur. Ancak bununla beraber kurulum esnasında bazı yasal düzenlemelere uyulması gerekmektedir. Özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmemesi için kurulan kameraların komşu eve ait alanları gösterebilecek şekilde yerleştirilmemesine dikkat edilmelidir.
Apartman Güvenlik Kamerası Sistemleri Kaç Gün Kayıt Yapar? Apartmanlarda kullanıma uygun olan güvenlik kamerası sistemlerindeki kayıtlar, 1 yıl süreyle saklanabilmektedir.
Şahsi olarak bir suçun aydınlatılması için polise resmi başvuru sonucunda olayla ilgili kamera kayıtları toplatılabilmektedir. Herhangi bir kaçırılma, kayıp gibi can güvenliğinin tehlikeye düşmesi durumunda güvenlik kameralarının kayıtları resmi makamlarca talep edilebilmektedir.
Kamera sistemleri ve montaj hizmetleri için genel bir fiyat aralığı vermek zordur, çünkü birçok değişken etkileşir. Ancak, genellikle kamera sistemleri ve montaj hizmeti için 1.000 TL ile 10.000 TL arasında bir maliyetle karşılaşabilirsiniz.
Kamera (cctv) sistemleri içerisinde yer alan IP kameralar sensörler sayesinde kaydetmiş olduğu görüntüleri dijital veriye çevirerek ağ üzerinden gerekli yere iletirler. Güvenlik kamerası ağ üzerinden görüntüleri iletmekle kalmayıp uzaktan bağlantı ile görüntülere ulaşılmasını gerçekleştirmektedir.
Apartmana kamera takmak maliklerin ortak rızalarının alınması ve çevre apartmanların, evlerin özel yaşam alanını ihlal etmemesi koşuluyla yasaldır. Apartmanın girişi, dış bina yüzeyi veya bahçe kapısı girişi gibi yerlere güvenlik kamerası takılabilir.
Ev sahibi, kararı temyiz edince 2021 yılında devreye Yargıtay 6. Ceza Dairesi girdi. Yargıtay evdeki ziynet eşyalarının eksilmesi sebebiyle evde çalışan hizmetliyi gözetlemek amacıyla eve gizli kamera takılması ve elde edilen görüntülerin yargılamada delil olarak sunulmasının hukuka uygun delil olduğuna hükmetti.
Esasında güvenlik kameralarında kayıt süreleri, kullanılan cihazların ve kamera sistemlerinin sahip olduğu teknolojiye göre değişiklik gösterir. Gelişmiş güvenlik kamerası sisteminde 10-30 gün kayıt saklama imkanı sunulmaktadır.
Asansörler ve Teleferiklerde kabin içi güvenlik önlemi olarak güvenlik kamera sistemi kurulması en önemli ihtiyaçlarındandır . Kamera ile görüntü kaydı alınabildiği gibi anlık izleme ve alarm senaryosu ile entegre edilebilmektedir.
Şöyle ki, yöneticinin veya başka bir kimsenin bir apartman veya sitenin ortak alanlarını görüntüleyen güvenlik kamerası kayıtlarını, kişisel amaçlarla izlemesi durumunda, Türk Ceza Kanunu'nun 134. maddesinde düzenlenen “Özel hayatın gizliliğini ihlal” suçundan sorumlu tutulması mümkündür.
Asansörlerin içine takılan kameralar, günümüzde özel hayatın gizliliği ilkesi ile çelişmesinden dolayı genel olarak yasal sayılmaz. Ancak asansörlere kamera takılması, bazı durumlarda da yasal olarak düşünülebilir. Bu durum, genel olarak başka insanların özel hayatlarına girilip girilmediğine göre değişiklik gösterir.
Uygulamada işyerlerinde genel güvenliğin sağlanması ile iş sağlığı ve güvenliği bakımından kamera ile izleme faaliyetleri yoğun olarak yapılmaktadır. İşverenin üstün menfaati kapsamında işyerlerinin ortak alanlarında bu tür kamera izleme faaliyetlerinin yapılmasında hukuka bir aykırılık bulunmamaktadır.
Her kamera sistemi için bir internet bağlantısına sahip olmak şart değildir. Kapalı devre güvenlik kamerası olarak adlandırılan bu sistemlerde görüntüler bir kayıt cihazına veya bilgisayara kaydedilir. Elde edilen görüntüler daha sonra izlenir. Bu sistemlerde uzaktan izleme yapılamaz.
Mekâna Göre: Sıradan vatandaşların özel hayatlarının gizliliğinin korunması mekâna göre de değişiklik göstermemektedir. Zira kamuya mal olmuş kişilerde olduğu gibi kamuya açık alanlarda kişilerin görüntü ve seslerinin kayda alınması “basının haber verme özgürlüğü” kapsamında değerlendirilemeyeceğinden suç teşkil eder.
Site ve apartmanda çalışan personelin Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında korunması gerekir. Bu kanun uyarınca site, apartman, iş yeri ya da diğer meskenlerde kullanılacak olan tüm kameralar için güvenlik kamerası uyarı yazısı yerleştirilmelidir.
Bu hükümlere göre kişisel bir veri olan kamera görüntüleri soruşturma, kovuşturma, yargılama veya infaz işlemleri konu olduğunda yargı makamları veya infaz mercilerine verilebilmektedir.
Evinizdeki bir kamera sistemi için ortalama kayıt süresi 2 hafta ve 4 hafta aralığında olabilir. Küçük işletmelerde kayıt süresinin 4 haftanın altında olmaması genelde orta vadede karşılaşılan durumları da gün yüzüne çıkarabilmektedir.
Örneğin, 3.26 mm odak uzaklığına ve 130 derece geniş görüş açısına sahip olan sabit lensli 2MP kamera, maksimum 13 metreye kadar okuma yapabilir. 30-40 metre gibi daha uzak mesafelerden plakalara bakmak istiyorsanız, daha uzun bir odak uzunluğu ve daha dar ve uzun menzil görünümü ile daha yüksek çözünürlüklü kameraları ...
Bu 3 kameralı 2mp 1080p kamera setine 500GB harddisk dahildir 3 kamerayı 30 güne kadar kayıt edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri