Normal dışkı genellikle: Ortadan koyu kahverengiye : Bunun nedeni, kırmızı kan hücreleri yıkıldığında oluşan bilirubin adlı bir pigmenti içermesidir. Güçlü kokulu : Dışkıda bulunan bakteriler, hoş olmayan kokuyu içeren gazları yayar. Ağrısız olmalıdır: Sağlıklı bir bağırsak hareketi ağrısız ve kolay olmalıdır.
Dışkılama için uygun olan pozisyon, çömelme pozisyonudur. Bu pozisyonda, vücut ile bacaklar arasındaki açı 45 dereceden az olmalıdır. Bu pozisyon, dışkılama sürecinde görev alan kaslarda (puborektal kastaki) en etkin gevşemeyi sağlayarak dışkılamayı kolaylaştırır.
Dışkılama zorluğunun temel sebepleri; makatta aşırı kasılma, hemoroidler, makat çatlağı, polipler, makat kanserleri ve anismus olabilmektedir.
İnce dışkılar her zaman kanser belirtisi değildir. Fakat dışkıda zorlanma ve kabızlığa eşlik eden bir incelme mevcutsa doktora danışılmalıdır. Bu gibi durumlarda doktor kolonoskopi isteyebilir.
Genelde dışkılama en az her 3 günde bir ve en fazla günde 3 kez olur; dışkının atılımı kolay olur, aşırı ıkınma gerektirmez ve dışkılama sonrasında kişi bağırsağının tamamen boşaldığını hisseder.
İlgili 25 soru bulundu
Kabızlık genellikle çok ciddi bir sağlık sorununa neden olmasa da, semptomları geçtiğinde birey kendisini çok daha rahat hissedecektir. Bağırsak hareketleri arasındaki normal süre kişiden kişiye değişir. Bazı insanlar günde üç kez büyük tuvalete çıkarken, diğerleri haftada sadece birkaç defa tuvalete çıkar.
Birçok çalışma normal 'sağlıklı' dışkılama için, haftada üç kez, günde üç kez arasında değiştiğini gösteriyor. Sağlıklı insanların% 40'ından azı günde bir kez kaka yapıyor.
Dışkıda incelme genellikle şu rahatsızlıklarda görülmektedir; 🔸 Kronik kabızlık varsa 🔸 Makat çatlağı varsa 🔸 Makatta aşırı kasılma varsa 🔸 Makat darlığı varsa 🔸 Makat çatlağı varsa 🔸 Makat çıkışında problem varsa 🔸 İltihabi bağırsak hastalığı varsa Ayrıca, makat ve bağırsak kanseri gibi durumlarda da bu hastalık ...
Tip 6: Yumuşak kıvamda, su içeriği daha fazla parça parça dışkı örneğidir. Sıklıkla su ve lif ağırlıklı (dengesiz) beslenme alışkanlıkları sonucu geçici ishal durumu olarak kabul edilir. Ayrıca “Ne yesem soluğu tuvalette alıyorum” diyenlerde görülür.
Virüsler, bakteri ve parazitler, ilaçlar, laktoz intoleransı, fruktoz ile yapay tatlandırıcılar ve crohn, ülseratif kolit ve çölyak hastalığı gibi sindirim sistemi sorunları ishalin yaygın nedenleridir.
Rektuma gelen dışkının boşaltımında yaşanan güçlük veya yetersiz boşaltım ile karakterizedir. Dışkılama Bozukluğu (Defecatory Disorders), Dışkı çıkış güçlüğü tipi kabızlık, Tıkayıcı Dışkılama, Zor Dışkılama, Obstruktif Defekasyon, Anorektal /Pelvik Outlet Obstrüksiyon gibi farklı adlarla da anılır.
Makatta doluluğun oluşması için birçok neden vardır, bunların başında; hemoroid, makat çatlağı, anismus, makatta sarkma ve rektosel gelmektedir.
İrritabl bağırsak sendromu (IBS), hassas bağırsak sendromu ya da spastik kolon isimleriyle de anılır. Toplumun yaklaşık %15'ini etkileyen yaygın bir rahatsızlıktır. Belirtileri karında kramp, ağrı, şişkinlik, gaz, ishal veya kabızlık ya da her ikisini içerir.
Lif oranının artışı ishal olan hastalarda suyun fazlasının emilmesine ve dışkının yumuşamasına neden olur. Fakat asıl şikayet kabızlık ise lifli gıdaların yanına diyete bol su eklenmesi gerekir. Günlük 8-10 bardak su içilmesi önemlidir. (kafeinli içecekler ve alkollü ürünler buna dahil değildir.)
Bağırsak sendromu ile birlikte kişinin rutin dışkılama alışkanlıklarında birtakım değişiklikler meydana gelir. Bu değişiklik, kabızlık veya ishal olarak ortaya çıkabileceği gibi aralıklı olarak ishal-kabızlık atakları da görülebilir.
Küçük bebeklerin günde 3-10 kez cıvık-yumuşak kıvamlı dışkılaması normaldir (anne sütü alan bebekler, mama ile beslenenlere göre daha sık dışkılayabilir). İlk 3 ayda, bazı bebekler günde 2 veya daha fazla dışkılarken, diğerleri haftada bir yumuşak kıvamlı dışkılar.
İltihabi bir süreç mukus tabakasını parçalarsa dışkınızda mukusla karşılaşırsınız. Bu durum da kalın bağırsağınızdaki patojenlerin vücudunuza daha kolay erişmesini sağlar ve hasta olma riskinizi artırır. İshal ve kabızlık durumlarında da dışkınızda mukus artışıyla karşılaşabilirsiniz.
Kabızlık, bağırsak hareketlerinde yavaşlama sonucu oluşan ve sık görülen bir sorundur. Bunun sonucunda çıkan dışkı çok sert ya da çok küçük olabilir. Ayrıca tuvalet yaparken zorlanma hissi de mevcuttur. Haftada üç seferden az dışkılama ihtiyacı duyulması kabızlık olarak adlandırılır.
Bağırsak kanserlerinin belirtileri, sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Yeteri kadar lifli gıda tüketilmemesi
Lifler sindirim sisteminden geçen suyu emebilirler. Bu da dışkıya kıvam verip, daha yumuşak olmasını sağlar. Lifli gıdalar tüketilmediğinde suyu kalın bağırsak emer ve bu da dışkının sert ve katı bir hal almasına neden olur.
Sık idrara çıkma çoğu zaman idrar yolu enfeksiyonu ya da sistit gibi enfeksiyon hastalıkları, böbrek yetmezliği ya da böbrek taşı gibi böbrek hastalıkları ve şeker hastalığına bağlı gelişebilir. Genel olarak kişinin hayatını da olumsuz yönde etkileyen sık idrara çıkma, kadınlar için önemli problemler arasında yer alır.
Düzenli olarak her sabah ve/veya akşam tuvalete gidiliyor, katı-sert olmayan bir dışkı da çıkarılıyorsa; herşeyin yolunda ve "normal" olduğunu düşünülür. Halbuki normal dışkılamada asıl olan, hem sıkışma hissi eşliğinde (ihtiyaç olarak) tuvalete gidilmesi hem de gereksiz ıkınmalardan uzak ve rahat bir çıkış olmasıdır.
Yenidoğanlarda sümüksü kakanın en çok görülme sebebi inek sütüne olan alerji durumudur. Bebeğiniz sadece anne sütü ile besleniyorsa, bu annenin inek sütü ve inek sütü ürünleri ile beslenmesiyle anneden bebeğe geçebilir. Sümüksü kakanın diğer bir sebebi ise, bebekte oluşan enfeksiyondur.
Bu kişiden kişiye değişir. Bazı insanlar günde 3 kez tuvalete çıkabilirken bazıları ise haftada 3 kez çıkabilir. Kabızlıktan bahsedebilmek için kişinin haftada 3'ten az tuvalete çıkıyor olması gerekir. Eğer haftada bir tuvalete çıkma söz konusuysa ciddi bir kabızlık olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri