Bingöl'den başlayıp Hatay'a kadar uzanan Doğu Anadolu Fay hattı Gaziantep'e 40 kilometre uzaklıkta ve oldukça yıkıcı bir konumdadır. Bu kırılmamış faylar olası 7.0 üzeri büyüklükteki bir deprem, Gaziantep'te ciddi can ve mal kayıplarına yol açabilir.
Alan, Yedisu Fayı'nın kırılması durumunda oluşacak depremden Bingöl, Erzincan, Erzurum ve Tunceli kentlerinin etkileneceğine işaret ediyor.
Deprem, Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da yıkıma yol açtı. Yaşanan olası riskleri son yıllarda yüksek sesle dile getiren bilim insanları, bu sefer üç fayın kesiştiği, Bingöl ile Karlıova arasında kalan Yedisu fayının üzerinde duruyor.
AFAD'dan son dakika deprem açıklaması geldi. Gaziantep İslahiye'de 4,3 büyüklüğünde deprem oldu.
ÜÇÜNCÜ DERECE DEPREM RİSKİ TAŞIYAN İLLER
Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.
İlgili 43 soru bulundu
Bu coğrafya Türkiye'yi başta depremler olmak üzere, heyelan, su baskını, kaya düşmesi gibi çeşitli afetlerle yüz yüze bırakmaktadır. İlimiz Türkiye'nin en önemli tektonik hatlarından biri olan Doğu Anadolu Fay Hattının etki alanı içerisinde olup bu fay hattı İlimiz İslahiye ve Nurdağı ilçelerinden geçmektedir.
Depremi az hasarla atlatan Gaziantep, sağlam zemini ve güçlü altyapısı nedeniyle seçildi. Afet bölgesi için 'güçlü dönüşüm' hedefiyle başlayan çalışmaları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordine edecek.
Antep Kalesi Dizdarı Mehmed Emin ve bölgedeki zabitlerin arzının yer aldığı 15 Ağustos 1822 tarihli belgede, "27 Zilkade (15 Ağustos)" gecesi Gaziantep'te meydana gelen şiddetli depremde, Gaziantep Kalesi'nde de büyük hasar oluştuğu, içindeki evlerin tamamen yıkıldığı, birçok ölü ve yaralı olduğu, kale burçlarının ...
Depremin merkez üssü, Gaziantep'e 28 , Kahramanmaraş'a 55, Osmaniye'ye 74, Hatay'a 132 Kilis'e 50, Adıyaman'a 121, Malatya'ya ise 171 kilometre uzaklıkta bulunuyordu.
Bingöl İl Merkezi'nin Deprem Üretme Riski Yüksek Olan Faylara Göre Konumu (Zengin, 2020). Bingöl zayıf bir zemine sahip olması nedeniyle olası bir depremde şiddetle sarsılacak olmanın yanı sıra il merkezindeki binaların altından diri fay geçen illerimizden biridir.
Gerek tarihsel kaynaklar gerekse paleosismik çalışmalar Yedisu Fayı'nın son olarak 1784 yılında kırıldığını ve son depremin üzerinden günümüze kadar 230 yıl geçtiğini göstermektedir. KAF'nın deprem tekrarlama periyoduna bakıldığında Yedisu Fayı'nın deprem tehlikesi taşıdığı açıktır.
AFAD tarafından paylaşılan verilere göre, 23 Ağustos 2023 Çarşamba günü Bingöl ili Kiğı ilçesinde saat 11.19'da 4.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
75 kilometrelik bir uzunluğa sahip olan bu fay zonu, Serpmekaya ve Sakaören köylerinden de geçtikten sonra, Karlıova'nın doğusunda Kuzey Anadolu fay zonu ile birleşmektedir.
DHA'nın haberine göre, Bingöl'de 30 yıllık aralarla yıkıcı depremlerin yaşandığını aktaran Kenan Akbayram, “Bingöl çok fazla fayın bir araya geldiği bir bölgedir. Burada üç tane önemli fay hattı var. Bunlardan biri Doğu Anadolu Fay Zonu, diğerleri Kuzey Anadolu ve Varto fay zonlarıdır.
Doğu Anadolu Fay Sistemi üzerinde Bingöl, Elazığ, Malatya, Kahraman Maraş ve Antakya gibi şehirler bulunur. Yaklaşık 550 kilometre uzunluğunda olan Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay'dan başlıyor ve Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya ve Elazığ'dan geçerek Bingöl'e kadar devam ediyor.
Yaşadığımız bir mucize" dedi. Gaziantep'in Nurdağı ilçesi Başpınar Mahallesi, altından geçen fay hattı nedeniyle depremde en ağır hasar gören yerleşim yerlerinden oldu.
Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan depremin büyüklüğü 7,6 olarak kaydedildi. Deprem felaketine ilişkin son durumu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay açıkladı. Buna göre, can kaybı sayısı 17 bin 674'e yükseldi.
6 Şubat 2023 tarihinde Sofalaca-Şehitkamil Gaziantep dışmerkezli yerel saat ile 04:17'de oldukça şiddetli bir deprem meydana gelmiştir. Depremin moment büyüklüğü (Mw), Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) ve T.C.
GAZİANTEP: Batısı M7,8, içi ile doğusu 6'dan küçük deprem odaksız, güvenli, GİRESUN: 6'dan küçük, deprem odaksız, güvenli, GÜMÜŞHANE: 6'dan küçük, deprem odaksız, güvenli."
*Savrun Fayı ikinci ana şokta kırılan Çardak Fayı'nın doğu ucundan başlar, Göksun güneyinden geçerek Kadirli ilçesine kadar uzanır. *Fay 20 km ve 40 km uzunluğundaki 2 fay segmentinden yapılıdır.
1114 Maraş depremi, 29 Kasım 1114 günü sabahın erken saatlerinde Maraş'ta meydana gelen büyük bir depremdir. Depremin büyüklüğünü 7,4 Mw'den daha büyüktü. Maraş o dönemde içinde büyük bir Hristiyan nüfus barındıran önemli bir şehirdi. Dönemin kaynaklarına göre şehir tamamen toprak altında kalmıştır.
ÜÇÜNCÜ DERECE RİSKLİ BÖLGELER
Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.
Yaşadığımız bir mucize dedi. Gaziantep'in Nurdağı ilçesi Başpınar Mahallesi, altından geçen fay hattı nedeniyle depremde en ağır hasar gören yerleşim yerlerinden oldu.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen 2 büyük depremin etkili olduğu Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde çok sayıda bina yerle bir oldu, yüzlerce kişi yaşamını yitirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri