Bingöl'ün Karlıova ilçesi ile Elazığ'ın Palu ilçeleri arasında kırılmadı. Bingöl ile Palu arasında bir deprem beklenebilir. Erzincan ve Bingöl arasında Yedisu Fayının da kırılma ihtimali var. Malatya Fayı ile alakalı değildir.”
Bingöl'de yapılan incelemeler sonucunda, 361 yapı içerisinde 165 ağır hasarlı bina tespit edildi. Uzmanlar, olası bir Bingöl depreminde Bingöl merkezi başta olmak üzere Tunceli, Erzincan, Erzurum, Muş, Diyarbakır, Elazığ ve Bitlis illerinin risk altında olacağını belirtti.
Yedisu Fayı'nın kırılması durumunda oluşacak depremden Bingöl, Erzincan, Erzurum ve Tunceli Malatya kentlerini etkileneceği belirtiliyor.
Malatya'yı olası deprem açısından etkileyebilecek üç büyük fay söz konusudur. Birincisi Doğu Anadolu Fay hattı. İkincisi Sürgü'den Akçadağ'ın kenarından Ovacık'a kadar giden Malatya-Ovacık Fay hattı. Üçüncüsü ise Çöşnük Fayıdır.
Saat 16.04'te yaklaşık 14 kilometre derinlikte meydana gelen deprem, Malatya'nın yanı sıra çevre illerden Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep ve Mardin'de de hissedildi. Malatya'daki BBC Türkçe muhabiri Hatice Kamer, şiddetli deprem sonrası halkın panik içinde sokağa çıktığını aktardı.
İlgili 43 soru bulundu
Öğüt, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda; "Sevgili malatyalılar. Malatya 6 şubatta çardak-nurhak-çöşnük fay parçaları ve akçadağ segmentinin bir kısmı kırılıp 7,6 büyüklüğünde depremin oluşması sonucunda ana depremini yaşamıştır.
Son 2 gün içerisinde AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre, Malatya'da Yeşilyurt merkezli 5.3 şiddetinde, Diyarbakır'ın Hani ilçesinde 4,2 büyüklüğünde Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde saat 4,5 büyüklüğünde Bingöl'ün Karlıova ilçesinde 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof.
Fay zonunun Ovacık bölümünde yapılan hareket hızı çalışmaları fayın 3 mm/yıl hız ile hareket ettiğini göstermektedir. Malatya bölümünde yapılan çalışmalar ise fay üzerinde son on bin yıl içerisinde dört büyük deprem meydana geldiğini ve en son depremin günümüzde yaklaşık olarak 2430 sene önce oluştuğunu göstermektedir.
Yer bilimci Prof. Dr. Mehmet Önal, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada:"6 Şubat 2023 7.6 büyüklüğündeki depremden sonra, artçı deprem verilerine göre, Çöşnük Fayının Doğanşehir'den Malatya merkezine kadar kırıldığı artık kesindir.
Malatya fayının etkileyeceği illeri açıklayan Aluçlu, "Bu fay dört parçadan oluşuyor ve Tunceli'nin Ovacık fayıyla birleşiyor. Malatya fayı ilimiz başta olmak üzere Kahramanmaraş, Adıyaman, Sivas, Tunceli, Elazığ ve Erzincan'ı etkileyecek. Malatya fayı 10 bin yılda 4 defa kırıldı.
Munzur Üniversitesi ÇAYDAG Projesi kapsamında yapılan çalışmada, fayın yaşının yaklaşık 6 milyon yıl olduğu ve stabil bir şekilde aktif özelliğini sürdürebileceği sonucuna varıldı.
Malatya'yı olası deprem açısından etkileyebilecek üç büyük fay söz konusu. Birincisi Doğu Anadolu Fay hattı. İkincisi Sürgü'den Akçadağ'ın kenarından Ovacık'a kadar giden Malatya-Ovacık Fay hattı. Üçüncüsü ise Çöşnük Fayıdır.
MALATYA - OVACIK FAY HATTI NEREDEDİR? Malatya-Ovacık Fay Zonu, Orta Anadolu ova bölgesindedir. Erzincan çek-ayır havzasının doğusundan ayrılan sol yönlü doğrultu atımlı Malatya-Ovacık Fay Zonu'nun toplam uzunluğu 240km'dir.
Erzincan ve Bingöl arasında Yedisu Fayının da kırılma ihtimali var. Malatya Fayı ile alakalı değildir.”
75 kilometrelik bir uzunluğa sahip olan bu fay zonu, Serpmekaya ve Sakaören köylerinden de geçtikten sonra, Karlıova'nın doğusunda Kuzey Anadolu fay zonu ile birleşmektedir.
"EN TEHLİKELİ FAY"
Kahramanmaraş depremlerinden sonra daha da tehlikeli hale geldi." dedi. Yedisu Fayı'nın Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Bingöl, Elazığ, Malatya ve Tunceli gibi bir çok ile yakın olduğunu belirten Pampal, "Yedisu Fayı kırılırsa 7-7,5 büyüklüğünde deprem üretme riski var." diye konuştu.
GEÇMİŞTE 7 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREM İZLERİNE RASTLANILMADI
Bilim Rehberine göre, Malatya-Ovacık fayı yıllık 1.2 milimetre kayma hızına sahip. Atılım mesafesi ise 7 büyüklüğünde deprem üretecek seviyede olmadığı ölçüldü. Fayın uzunluğu temel alınarak depremin yaratacağı şiddet hesaplanamaz.
"Malatya-Ovacık fayı yıllık 1.2mm kayma hızına sahiptir, atılım mesafesi ise 7 büyüklüğünde deprem üretecek seviyede olmadığı ölçülmüştür (TÜBİTAK 114Y580 Numaralı Proje'ye bakınız). Fayın uzunluğu temel alınarak depremin yaratacağı şiddet hesaplanamaz.
Çöşnük fayı 265 yıl sonra 06.02.2023 tarihinde 110 km uzunluğunda kırılma yaşayınca üzerinde bulunan enerjiyi çok büyük ölçüde boşalttı. Doğanşehir fayı komple ve Akçadağ segmenti dedeyazı köyüne kadar kırıldı.
Mehmet Önal, sosyal medya hesabından; “ 6 Şubat 2023 7,6 büyüklüğündeki depremden sonra, artçı deprem verilerine göre, Çöşnük Fayının Doğanşehir'den Malatya merkezine kadar kırıldığı artık kesindir.” yorumunda bulunmuştu. ÇÖŞNÜK FAY HATTI NEDEN TEHLİKELİ?
OVACIK FAYI KADAR ETKİLEMEZ
Yedisu fayıyla birlikte birde Malatya'dan, Tunceli'ye doğru giden Ovacık fayı var. Orada olabilecek bir deprem Yedisu'dan daha çok etkiler. Çünkü Bingöl- Elazığ arasında kayaçlar Magmatik Kayaçlardan oluştuğu için Elazığ'a gelene kadar şiddetinin azalacağını düşünüyoruz. Prof.
Malatya-Adıyaman Bölgesinin Depremselliği
Deprem kataloglarını taradığımızda Malatya bölgesinde 3 Mart 1893 depremi haricinde 1900 yılına kadar, miladi 240, 1156, 1158, 1514, Ocak 1544, Mart 1779, 1874, 1789, Kasım 1890, Ekim 1895, 1897, 1899 tarihlerinde toplam on iki adet depremin meydana geldiği tespit edilmiştir.
Malatya'nın Akçadağ ilçesi, Türkiye MTA Diri Fay Haritasına göre, deprem riski olan ilçeler arasında yer alıyor.
Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından 5.2 büyüklüğündeki Malatya depremine yönelik bir paylaşım yaptı. Görür “Muhtemelen 6 Şubat depremleri sonucu kırılmamış bir fay kesimi üzerinde” dedi.
Malatya Ovacık fay hattının geçtiği yerler, fayın konumsal isabetine bakıldığında; Orta Anadolu'nun ova kesimlerinde belirginleşir. Ortalama 140 km uzunluğunda olduğu bilinen Malatya Ovacık fay hattının Malatya içerisindeki konumu ise özellikle Doğanşehir ilçesinde belirginleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri