BIOS'un bir diğer görevi ise bilgisayarın boot seçeneklerinin düzenlenmesidir. Özellikle bilgisayarların formatlanmak istenmesi sırasında çoğu kişinin karşısına çıkan BIOS, bilgisayarın USB, CD-ROM ve hard disk gibi farklı donanımlar üzerinden başlamasına imkan tanınmaktadır.
Bilgisayarın yazılımlarını ve donanımlarını hazır hale getirir. Bu işleme booting denir. BIOS (Basic Input/Output System; Temel Giriş/Çıkış Sistemi), bilgisayarın ilk açılma işlevini yerine getiren yazılımdır.
Daha kolay bir dille ifade etmek gerekirse boot etmek, bilgisayarın açma tuşuna basılması ile işletim sisteminin arayüzünün gelmesi arasındaki süreç olarak tanımlanmaktadır.
BIOS ayarları menüsüne girmek için ekran boşken F10 tuşuna basın. Bazı bilgisayarlarda BIOS ayarları menüsüne F2 veya F6 tuşuna basılarak erişilebilir. BIOS'u açtıktan sonra önyükleme ayarlarına gidin. Dizüstü bilgisayarlar: Storage (Depolama) > Boot Options (Önyükleme Seçenekleri) öğesini seçin.
Windows kurulum USB'si oluşturma
Önyüklemeli USB'ler sadece işletim sistemi kurulumunda değil, üzerinde bulunan portable işletim sistemi sayesinde, arızalı bilgisayarın açılması ve bilgilerin kurtarılmasından tutun da, üzerine işletim sistemi kurulup, işletim sistemini cebinizde taşımaya kadar yararlar sağlayabiliyor.
İlgili 38 soru bulundu
BIOS Güncelleştirmesi Bilgileri
Dell bilgisayar, Tek Seferlik Önyükleme menüsünü kullanarak BIOS'u güncelleştirme yöntemini destekler. NOT: Bu işlevi yalnızca F12 Tek Seferlik Önyükleme menüsünde BIOS Flash Update seçeneğine sahip Dell bilgisayarlar kullanabilir.
Microsoft'un popüler işletim sisteminin önyükleme seçeneklerine erişmek için bilgisayarınızı yeniden başlatırken Shift tuşuna basmanız gerekir. Özelliği kullanabilmeniz için ilk olarak Shift tuşuna basılı tutmanız ve hemen ardından "Başlat>Aç/Kapa>Yeniden Başlat" yolunu izlemelisiniz.
BIOS, bilgisayarınızın ana kartının üzerinde bulunuyor. Bu nedenle bilgisayarın ayrılmayan bir parçası olarak yer alıyor. Bilgisayarı kapattığınızda ya da format bile attığınızda BIOS her zaman yerinde duruyor. Bilgisayarın temel donanımlarının yüklenmesini ve işletim sistemini önyükleme işine yarıyor.
Bilgisayarı yeniden başlatın ve açılış sırasında Önyükleme Menüsüne erişmek için F12 ( Fn+F12 ) tuşuna basın.
legacy+uefi yi seç. secure boot varsa onu da desable yap. uefi yi seçersen işletim sistemini uefi modda kurman gerekir. onun içinde flash belleği fat32 (win7 dvd tool ntfs yapıyor) olarak biçimlendirip, secure boot'u enable yapıp, hdd'yide bütün bölümleri silip mbr'den gpt'ye çevirmen lazım.
Bilgisayar biliminde önyükleme (İngilizce: booting), bir donanım veya bir yazılım komutu ile elektrik verilen bilgisayarı başlatma işlemidir.
Bu özellik, Microsoft ve PC üreticileri tarafından geliştirilmiş olup, UEFI adı verilen bir arayüz üzerinden çalışır. Secure Boot, bilgisayarınızı kötü amaçlı yazılımlara karşı korur ve işletim sisteminin güvenli bir şekilde yüklenmesini sağlar.
BIOS, bilgisayarı açtıktan sonra çalışan ilk bellenimdir. Bilgisayarınızdaki BIOS bozulursa bilgisayar Windows'a önyükleme yapamaz. BIOS, normal çalışma sırasında, çevresel koşullar (güç dalgalanması ya da güç kesintisi gibi), başarısız BIOS yükseltmesi veya virüs kaynaklı hasarlar nedeniyle bozulabilir.
Bu işlem “BIOS flaşlama” olarak da bilinir. BIOS güncelleme, standart bilgisayar bakımı olarak önerilir. Ayrıca bilgisayar performansını artırmaya, donanım bileşenlerine veya Windows yükseltmelere destek sağlamaya veya belirli BIOS güncellemelerini yüklemeye de yardımcı olabilir.
Bios ne demek açılım olarak; Basic İnput Outpu System olarak açılıyor. Açıklama olarak ise giriş ve çıkış işlemlerini kontrol eden kısım olarak açıklanabilir. Genel olarak format atmak isteyen kişilerin girmek zorunda olduğu kısım olarak tanımlanabilir. Kalıcı bir yazılım olduğundan değiştirilemez.
Bu mod, basitçe size telefonunuzun temel dosyalarının belirli kısımlarını değiştirme olanağı verir. Android telefon üreticileri, bu modun açılmasını önlemek amacıyla güvenlik amaçlı bu dosyaları kilitler. Ancak üreticiniz önyükleyici (bootlader) kilidinin açılmasına izin verdiyse, fastboot işlemi yapabilirsiniz.
Bios sıfırlanınca normal olarak bilgisayar tekrar açılıyor. Sıfırlanmaktan kasıt öntanımlı ayarlarına dönmesi ise (anakart üzerindeki jumper'lardan yapılan) açılır. Ancak bozulması yada silinmesi ise tabii ki açılmaz. sıfırlanırsa bilgisayar açılır görüntüde gelir ama silinirse açılmaz...
Bilgisayar açılışında gelen bios şifresini unutmak, yanlış yaptığımız bir ayar yüzenden Windows'un açılmaması veya bazı durumlarda kasaya görüntü gelmemesi gibi sorunlar yüzünden bazen Bios'u sıfırlamamız (Sıfırlamak demek fabrika varsayılan ayarlarına almak demektir) gerekebilir.
Windows veya ekran kartı sürücülerini güncellemenin aksine BIOS güncellemesi rutin bir işlem değildir. Yalnızca PC veya anakart üreticiniz önerdiğinde veya BIOS güncellemesinin düzelttiği bilinen bir sorunla karşılaştığınızda yapmanız önerilir.
BOOT SORUNU NEDİR? Boot sorununun birden fazla nedeni olabilmektedir. Bu hata ile karşılaşmanız durumunda eğer bilgisayarınız açılmıyorsa o zaman ilk önce hard diskin kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu hatanın oluşmasının en önemli nedeni bilgisayarın hard diski görememesinden kaynaklanmaktadır.
Bilgisayar henüz açılmamışken klavyede F2 tuşunu basılı tutun ve aynı anda [Güç düğmesine] basın (BIOS yapılandırma ekranını görene dek F2 tuşunu bırakmayın).
BIOS yapılandırmasına girdikten sonra, [F8] Kısayol tuşuna basın veya ekranda görüntülenen [Önyükleme Menüsüne] tıklamak için imleci kullanın①. Önyükleme Menüsünde② kullanmak istediğiniz USB belleği/CD-ROM'u seçin, ardından sistemi USB bellekten/CD-ROM'dan başlatmak için Enter tuşuna basın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri