BIOS, temel olarak bilgisayarınızın güç düğmesine her bastığınızda sistemi hazır hale getirmek üzere devreye giren ilk yazılımdır. Başlangıç aşamasında tüm donanımlarınızı test eder ve işletim sistemiyle birlikte sisteminizi hazır hale getirir.
Bilgisayarın temel donanımlarının yüklenmesini ve işletim sistemini önyükleme işine yarıyor. Bilgisayarınızı başlattığınızda BIOS, ana karta takılı olan ekipmanların gücünü ve performansını kontrol ediyor, RAM testini yapıyor, sabit sürücüleri tanıtıp onlara bağlanmasını sağlıyor.
Bilgisayar henüz açılmamışken klavyede F2 tuşunu basılı tutun ve aynı anda [Güç düğmesine] basın (BIOS yapılandırma ekranını görene dek F2 tuşunu bırakmayın).
Çalışması Basic Input Output System (temel giriş çıkış sistemi)ın kısaltması olarak okunan BIOS, işletim sistemiyle donanım arasındaki bütün bağımsız sürücü programlarını yönetir. Donanım üreticileri, sürücüleri her işletim sistemine özgü olarak verir.
BIOS, bilgisayarın açıldıktan sonra mikroişlemcisinin sistemi başlatmak için kullandığı program olarak da tanımlanabilir. BIOS, sistem aygıtlarını (RAM'den sabit diske, klavye ve farenize kadar) kontrol edin ve işletim sisteminizi yükleyen başlatma işlemlerini gerçekleştirir.
İlgili 25 soru bulundu
Bios sıfırlanınca normal olarak bilgisayar tekrar açılıyor. Sıfırlanmaktan kasıt öntanımlı ayarlarına dönmesi ise (anakart üzerindeki jumper'lardan yapılan) açılır. Ancak bozulması yada silinmesi ise tabii ki açılmaz. sıfırlanırsa bilgisayar açılır görüntüde gelir ama silinirse açılmaz...
BIOS, bilgisayarı açtıktan sonra çalışan ilk bellenimdir. Bilgisayarınızdaki BIOS bozulursa bilgisayar Windows'a önyükleme yapamaz. BIOS, normal çalışma sırasında, çevresel koşullar (güç dalgalanması ya da güç kesintisi gibi), başarısız BIOS yükseltmesi veya virüs kaynaklı hasarlar nedeniyle bozulabilir.
Bu yonga bilgisayardaki işletim sisteminin başlatılmasından önce bilgisayarın çalışmasını sağlayan bir bölüm olarak ifade edilebilir. Yani aslında gerçekten çok önemli bir yere sahip ve bilgisayarda bulunan ve nedeninin bilinmediği pek çok sorun anakart BIOS güncellemesi ile giderilebilir.
Bilgisayarın performansını arttırmak için güncelleme yapılır. Ayrıca bilgisayarda oluşan bazı hataları düzeltmek, yeni nesil işlemcilerle uyum sağlamak, bazı donanımların düzgün çalışmasını sağlamak için bios güncellemesi yapılır.
Bu işlem “BIOS flaşlama” olarak da bilinir. BIOS güncelleme, standart bilgisayar bakımı olarak önerilir. Ayrıca bilgisayar performansını artırmaya, donanım bileşenlerine veya Windows yükseltmelere destek sağlamaya veya belirli BIOS güncellemelerini yüklemeye de yardımcı olabilir.
Bu tuşlar genellikle F2, DEL, F10 tuşlarıdır. Fakat bazı markalarda farklılık gösterip F2, DEL ve F10 tuşları dışında F1 ve F12 tuşları da BIOS yazılım sekmesini açan tuşlar aarasında yer alır. Bu tuşlar sayesinde açılan BIOS sekmesinde anakart üzerinde istenilen değişiklikler yapılabilir.
Öncelikle bilgisayarınızı yeniden başlatmalısınız, ardından sistem kapanırken “Del”, “F2”, “F10” ya da “F12” tuşlarına seri şekilde basmanız, “BIOS setup nedir?” sorusunun da yanıtı olan BIOS ayarlarına giriş yapmanızı sağlıyor.
Bilgisayar açıldıktan sonra genellikle sol alt köşede BIOS Setup için hangi tuşun kullanılması gerektiği belirtilmektedir. BU tuş genellikle F2, DEL ve F10 olmaktadır. Belirtilen tuşların kullanılması ile birlikte BIOS ekranına erişim sağlanmaktadır.
Bilgisayarlar için önemli bir yazılım olan BIOS ayarlarına giriş, bazı tuşlar ile gerçekleştirilmektedir. Kullanılan bilgisayar modeline göre değişen bu tuşlar genel olarak “F2”, “F10” ve “DEL” tuşu olarak bilinmektedir. Bilgisayar modellerinin büyük bir çoğunluğunda “F2” tuşu ile BIOS menüsüne giriş yapılır.
Bilgisayarınız tam başlatmayı tamamlamadan önce bile, önyükleme sırasını değiştirmek, donanım bileşenlerini etkinleştirmek, sistem saatini ve tarihini değiştirmek için BIOS arayüzüne girebilirsiniz. Bilgisayarınızın yaşına bağlı olarak BIOS'a girme süreci biraz farklılık gösterebilir.
BIOS'unuz anakartınızdaki bir çipte yani bir bellek yongasında bulunur. PC'nizdeki donanımınızın bileşenlerini uyandırır. Ayrıca donanımınızın tüm parçalarının düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol eder. BIOS'unuz ayrıca donanımınızın yapılandırması ve önyükleme sıranız gibi bir dizi ayarı değiştirmenize olanak tanır.
Hic birsey olmaz. Ama bir BIOS virusu cikarsa guncelleme yapmakta fayda var. Guncellemeler BIOS virusune karsi anakartinizi korur.
Windows 7, 8 veya 10'da Windows+R tuşlarına basın, Çalıştır kutusuna "msinfo32" yazın ve ardından Enter tuşuna basın. BIOS sürüm numarası, Sistem Özeti bölmesinde rahatlıkla görülebilir. “BIOS Sürümü/Tarihi” alanına bakmanız gerekiyor bunun için.
BIOS'u güncelleme veya yenileme
Bilgisayar açılışını hızlandırmak için etkinleştirilmesi gereken bazı BIOS ayarları vardır. Örneğin, başlangıç performansını olumsuz yönde etkileyebilecek başlangıç logolarını devre dışı bırakabilirsiniz.
BIOS güncellenirken PC kapanırsa, anakart işletim sistemsiz kalacağı için PC bir daha açılmaz. Özel bir donanımla yazılım atılabiliyor servisler tarafından.
BIOS güncellemesi esnasında işletim sistemi veya kişisel dosyalar ile alakalı herhangi bir değişiklik yapılmaz. Yani bios güncelleme sonrasında verileriniz silinmez.
Sistem Saati ve Tarihi Sıfırlanır
BIOS pili, sistem saati ve tarihini tutar. Eğer pili bitmişse, bilgisayarın saat ve tarihi sıfırlanır ve her açılışta başlangıç tarihine döner.
Çökmüş biosu kurtarmak için bios dosyasını fat32 formatlı boş bir usb belleğe kopyalayın. Bilgisayardaki disk sürücülerini söküp arkadaki usb 2.0 girişine flash belleği takıp bilgisayarı açın. Bios kurtarma seçenekleri ekrana gelecektir.
Güç bağlantısını yeniden yapıp bilgisayarınızı çalıştırdıktan sonra, ayarları sıfırlamak üzere BIOS'a girmek için klavyenizdeki Delete ya da F2 tuşunu basılı tutun. 2. Bilgisayarınızı yeniden başlatın, klavyenizdeki DEL tuşuna basın, BIOS'a girin ve klavyenizdeki F5 tuşuna basın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri