Aynı zamanda triger zincir değişimi ekonomik yakıt kullanımı sağlar. Eğer araçtan tıkırtı şeklinde ve sert bir ses hissedilirse triger zincirinin değişmesi gerektiği anlamına gelir. Çünkü bu ses zincir gergisinden kaynaklı olabilir. Aynı zamanda motor arıza ışığı yandığı zamanda değişim gerektiği anlaşılabilir.
Triger zinciri zamanında değiştirilmezse kırılma ihtimali çok yüksektir. Böyle durumlarda araç motoru duracaktır. Bu yolda kalmaya neden olabilecek ciddi bir sorun olabilir. Motor, arabanın geri kalanına güç sağlayamaz, bu nedenle araba hareket etmeyi durdurur.
Triger kayışının değişimi sadece kullanım süresi dolunca yapılmamaktadır. Eğer 3 yıl içerisinde 90.000 kilometre yol alındıysa, triger kayışı gözden geçirilir ve genellikle değiştirilir. Özetle, 90.000 kilometre ya da 3 yıl sonunda triger kayışı değişimi gerçekleştirilmelidir.
Triger zinciri genelde kopmadan değişimi geldiğini size sesli olarak hissettirir. Başlarda ufak metal sesi ile başlar ve daha sonra ise şıkır şıkır ses gelir. Daha da inat ederseniz muhtemelen ses artacak ve bir zaman sonra kopacaktır.
Triger kayışı koptuğunda, öncelikle hafif bir patlama sesi duyulur ve motor stop eder. Anahtarı çevirdiğinizde, marş motorunun devreye girdiğini duyarsınız ancak triger kayışı koptuğu için krankı ve eksantrik milini artık döndürmeyecektir.
İlgili 37 soru bulundu
Triger zinciri koptuğunda krank mili ile eksantrik milinin dönme zamanlaması ve motordaki yanma süreci bozulur. Bu durumda piston ve valfler birbirine çarpar. Triger zinciri zamanında değiştirilmediği takdirde kopabilir ve motorun kısmî olarak yenilenmesi sebebiyle çok ciddi tamir masraflarının oluşmasına sebep olur.
Triger kayışının değişimi sadece ömrünü doldurduğu zaman gerçekleştirilmez. 3 yıldan kısa süre içerisinde 90 bin kilometre katedildiyse triger kayışı kontrol edilir ve çoğunlukla değiştirilir. Kısacası 90 bin kilometre ya da 3 yıl içerisinde kayış değiştirilmelidir.
Triger zinciri ne zaman değişir, konusunda da belirli bir süre genel olarak söz konusudur. Zaman içerisinde triger zincirinde de esneme olabilmektedir. Bu esneme değişim vaktinin geldiğini göstermektedir. Aynı zamanda esnemeye bağlı olarak eksantrik zinciri sesi de ortaya çıkmaktadır.
Triger zinciri değişiminde tüm zincirlerin değişmesi gerekir. Aracın triger zinciri, bir set olarak değiştirilmelidir. Triger zincir seti; triger zinciri, yağ pompa zinciri, palet takımı, eksantrik dişlisi, krank dişlisi, eksantrik gergi kütüğü ve yağ pompasından oluşur.
Bunun sebebi zincirin daha sık yıpranması ve kullanılmasıdır. O yüzden motosiklet kullanıcılarının ortalama 10-15 bin km'de bir zincir bakımını yaptırmaları tavsiye edilmektedir. Dişlilerin ise biraz daha fazla dayandıkları için 30 bin km civarında bakımının yapılması yeterlidir.
Araba Motor Kayışı (Triger Zinciri) Neden Kopar? Arabalarda motor triger kayışı veya zinciri kopmasının en büyük nedeni uzun yıllar boyunca kullanılmış olması ve aşınmasıdır. Genellikle motor kayışı koptuğunda motordaki Krank mili, eksantrik mili ve supaplar gibi birçok önemli parçaya da zarar verebilir.
Zamanında değiştirilmeyen triger kayışı bir süre sonra kopabilir. Motorun düzgün bir şekilde çalışmasını sağlayan triger kayışı koparsa, seyir halindeki bir araç için oldukça tehlikelidir. Triger kayışı kopması, kayışın tuttuğu dişli aksamların zarar görmesinin ardından motorun tamamen durmasıyla olur.
Tüm bu bilgiler ışığında “triger değişimi performansı etkiler mi?” Sorusunun cevabı kesin olarak evet denilebilmektedir. Bu sebeple triger kayışlarının periyodik bakımları aksatılmadan yapılmalıdır.
Motor Arızası: Triger kayışı koparsa, valfler açık ya da kapalı durumda kalır. Bu ise beraberinde motor arızasını getirir. Motor çalışamaz ya da düzensiz olarak çalışır. Parçalarda Hasar Meydana Gelir: Triger kayışının kopması, diğer motor bileşenlerinin zarar görmesine yol açar.
Yetkili servisler ve otomobil bayileri aracınızın motor ve şasi numaralarını ilettiğinizde size bilgi verir. Kullanım kılavuzunda teknik detaylarda kayışın özelliği yazar. Üstelik değişim zamanı ve kullanım ömrü gibi bilgiler mevcuttur.
Triger kayışı arıza belirtileri şunlardır: Motor düzensiz çalışır ve durur. Motor rölantide çalışır. Motordan vuruntu sesi gelir.
Motor çalışırken sürekli ve hızlı hareket ettiği için son derece dayanıklı olması gereken sertleştirilmiş metal bir zincirdir. Bu zincir ön motor kapağının arkasında bulunur ve yağ pompasının çalışmasını ve su pompasının işlevini de rolüne dahil edebilir.
Çok fazla dönen ve küçük çaplı olması sebebiyle üzerine daha fazla yük düşer.Yalnız gazı bıraktığınızda daha fazla ses gelmesi:kompresöre düştüğünde boşluk çatalın üst kısımda oluşur.Salınım arttıysa zincir istenmeyen yerlere sürtüyor olabilir.Gerginlik normal sınırlar içinde mi ?
Fiat Doblo 1.3 Multijet safeline triger seti gerekli olan tüm parçaları bir arada sunarak bu sayede kullanıcılara büyük avantaj sağlar. Triger zincirlerinin 100.000 kilometrede bir değiştirilmesi kullanıcıların güvenliği ve aracın verimli bir şekilde çalışabilmesi için önemlidir.
Triger zinciri kullanım süresi açısından daha uzun ömürlü bir yapıya sahip olup motorun ömrünü de uzatmaya katkı sağlarken triger kayışının ise aşınma, yıpranma, esneme ve kopma sorunlarına açık olması sebebiyle belirlenen periyotlarda değişimi gerekir. Triger kayışının yağlanmaya ihtiyacı yoktur.
Genellikle bu değişim 2-3 saatlik bir sürede tamamlanır. Triger setinin değişmesi esnasında başka parçaların da sorunlu olduğu tespit edilirse bunların da değişmesi gerekebilir. Tabi bu durumda triger değişimi için ayrılan süre de uzayacaktır. Bazı araçlarda triger kayışı yerine triger zinciri vardır.
Triger seti motorda bulunduğu yer ve fonksiyonu açısından araçların ayrılmaz bir parçasıdır. Setin içinde kayışı, gergi bilyası ve devirdaim pompası bulunur. Krank mili ile eksantrikleri aynı hizada tutarak onların döndürülmesini sağlayan kayış, motorun çalışmasında çok önemli bir rol üstlenir.
Triger Kayışı Zamanında Değişmez İse Ne Olur? Triger kayışı triger zincirinden farklı olarak değişim zamanı geldiğinde ses yapmaz. Ömrü dolduğunda koparak subapların eğilmesine veya kırılmasına sebep olabilir. Böyle bir şey başınıza geldiğinde aracınız direkt olarak stop edecektir.
Supap ve pistonların ilgili olduğu tüm parçalarda kasmalar meydana gelir ve bu kasmalardan kaynaklı zorlanmalar hasar verir. Zarar gören tüm parçaların değişmesi veya işlem görmesi gerekir. Ve bu da dolayısıyla çok büyük bir maddi masraf anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri