1. **Pil Ömrü:** Bios pilleri, sınırlı bir ömre sahiptir ve genellikle 2 ila 5 yıl arasında dayanır.
Sistem Saati ve Tarihi Sıfırlanır
BIOS pili, sistem saati ve tarihini tutar. Eğer pili bitmişse, bilgisayarın saat ve tarihi sıfırlanır ve her açılışta başlangıç tarihine döner. Bu, zamanla yapılan işlemlerde ve programların zamanlamasında sorunlara yol açabilir.
Bir BIOS pilinin ömrü, ortalama 10 yıldır.
Bios pilleri şarj olmayan pillerdir. Ama eski tip anakartlarda şarjlı pil kullanılıyordu.
BIOS pili olmadan bilgisayarı çalıştırmak mümkün fakat yazımızın başında da değindiğimiz gibi saat ve tarih ayarı BIOS pili için oldukça önemli bir etken. BIOS pili bilgisayarınızda takılı değilse bilgisayarınızı her açtığınızda sizden tarih ve saat ayarlarını güncellemenizi isteyecektir.
İlgili 19 soru bulundu
BIOS pili sadece ayarların hafızada tutulmasını sağlar. BIOS pili olmadan PC açılır.
BIOS pili değiştirildiğinde, bilgisayarınızın tarih/saat ayarları ve bazı özel ayarları sıfırlanabilir. Bu da, işletim sisteminin düzgün çalışmamasına veya başlatma sorunlarına neden olabilir. Yedekleme yapmak için, BIOS ayarlarınızı not alabilir veya bir USB sürücü veya harici bir depolama cihazına kaydedebilirsiniz.
BIOS ayarların kaydedilmez ve sistem saatin sürekli sıfırlanır.
İşte bios pili arızasının nedenlerini anlamamıza yardımcı olacak bazı önemli bilgiler: 1. **Pil Ömrü:** Bios pilleri, sınırlı bir ömre sahiptir ve genellikle 2 ila 5 yıl arasında dayanır. Pil ömrü sona erdiğinde, pilin enerji üretme yeteneği azalır ve sonunda tamamen biter.
BIOS, bilgisayarı açtıktan sonra çalışan ilk bellenimdir. Bilgisayarınızdaki BIOS bozulursa bilgisayar Windows'a önyükleme yapamaz. BIOS, normal çalışma sırasında, çevresel koşullar (güç dalgalanması ya da güç kesintisi gibi), başarısız BIOS yükseltmesi veya virüs kaynaklı hasarlar nedeniyle bozulabilir.
3. **BIOS Ayarlarını Sıfırlamamak:** BIOS pilini çıkardığınızda, bilgisayarın BIOS ayarları sıfırlanabilir.
BIOS Pili Değiştirme: Temel Bilgiler
Zaman içinde, BIOS pilinin ömrü tükenir ve değiştirilmesi gerekebilir. Ancak, bu işlemi gerçekleştirmeden önce bazı temel bilgileri anlamak önemlidir. İlk olarak, bilgisayarınızın marka ve modeline bağlı olarak BIOS pilinin türü değişebilir.
Normalde standart 2032 olur. Ancak kalınlık bile çok önemli değil. Çoğu anakart pil yatağı o pillerin çeşitli kalınlıklardaki haline uyacak şekilde tasarlanmıştır. 3 volt tartı pili diyerek alabilirsiniz, çoğu yerde kolaylıkla bulunur. İnternetten alacaksanız 2032 3V pil diye aratıp alabilirsiniz.
Anakart üzerinde genellikle yuvarlak bir pil olarak bulunur.
“Bios pili nedir?” sorusuna verilebilecek en net yanıt ise CR 2032 3V kodlu düğme pildir.
Her anakartta aynı olmayabilir. Ama genel olarak kullanılan pil CR2032.
Mesela BIOS üzerinden RAM'lere veya işlemciye OC yaptınız diyelim, ayarları kaydedip çıkıyorsunuz. Yaptığınız ayarlar hatalı olursa sistem açılmaz. O değişiklikleri sıfırlamak için BIOS pili çıkarılır. Tekrar takıldığında fabrika ayarlarına döner.
BIOS dosyasını bir USB diske kopyalayın, bilgisayarınızı yeniden başlatın ve ardından BIOS veya UEFI ekranına girin. Burada BIOS update seçeneğini seçin, USB diskteki BIOS dosyasını seçin ve BIOS'u son sürüme güncelleyin.
Windows Dosya Gezgini'ni açın ve C sürücüsüne erişin. Burada, HTML dosyası olarak kaydedilen pil ömrü raporunu bulmalısınız. Dosyayı tercih edilen web tarayıcınızda açmak için çift tıklatın. Rapor, dizüstü bilgisayarınızın pilinin durumunu, ne kadar iyi gittiğini ve ne kadar sürebileceğini özetleyecektir.
BIOS pili arızası, bilgisayarınızın donmasına veya işletim sistemi sorunlarına yol açabilir. BIOS pilinin arızalanması, bilgisayarın temel sistem ayarlarını unutmasına neden olur. Bu, işletim sistemi ve donanım arasındaki uyumsuzluğa yol açabilir ve bilgisayarınızın stabilitesini etkileyebilir.
Bios (CMOS) pilini çıkararak sıfırlamak
Kasa içinde ki anakartın (büyük levha) üzerinde ki pili (genelde alt tarafta olur. Yuvarlaktır ve saat piline benzer) kenarında ki metali çekerek çıkarın. Birkaç dakika bekleyip tekrar takın. Böylece CMOS sıfırlanmış olur.
Anakart üzerindeki CMOS (bütünleyici metal oksit yarı iletken) pili (düğme pil olarak da bilinir), BIOS veya UEFI'nin donanım yapılandırma ayarlarını depolamasını sağlar. Bilgisayarın kapatıldığında tarih ve saat bilgilerini tutmaya yardımcı olur. CMOS pil bilgisayarın içindedir ve sistem kartına (anakart) takılıdır.
BIOS pili ters takılı onu düzeltin hemen anakarta zarar verir.
– CMOS battery failed: CMOS pili hatasıdır. BIOS pilimizin bitmiş veya bitmek üzere olduğunu belirtir. – CMOS checksum error – Defaults loaded: Herhangi bir nedenden ötürü ki muhtemelen bitmek üzere olan BIOS pilindendir BIOS ayarlarımızda bozukluk oluşmuştur.
Re: pili biten plc arızası
Pil bittiğinde program değil içerisindeki kalıcı veri alanı ve varsa RTC sıfırlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri