C vitamini içeren sebze ve meyveler, bipolar bozukluk için önemli besinlerdir. Portakal, limon, ananas, mandalina, çilek ve karpuz gibi besinleri tüketenlerde mutluluk hormonu salgılanır. Duygu durum değişikliği kontrol etmek ve olası depresyondan kurtulmak için her mevsim C vitamini desteği alınmalıdır.
Şiddetli manik ve depresif ataklarda hastalar hastaneye yatırılmalı ve gerekirse elektrokovülzif tedavi (EKT; şok tedavisi) yapılmalıdır. Bipolar bozuklukta atak geçse bile hastanın ilaçlarını uzun süre ve düzenli olarak kullanması çok önemlidir. Çünkü atakların tekrarlanma riski ancak bu sayede azaltılabilir.
Bipolar bozukluğun tedavisi mizaç düzenleyici ilaçların yanı sıra antidepresan ve antipsikotik olarak bilinen ilaçlar kullanılarak yapılır. Gereğinde EKT'ye (elektrokonvülzif tedavi) başvurulabilir. Bunların yanında, bipolar duygudurum bozukluğu tedavisinde Derin TMS tedavisi de kullanılmaya başlanmıştır.
Onu dinleyin, hastalığın seyri konusunda cesaretlendirin. Genellikle bu rahatsızlığa sahip olan insanlar başkalarına yük olmaktan korktukları için yardım almak istemezler. Fakat siz onlara her zaman, her durumda yanlarında olduğunuzu ve onları önemsediğinizi hissettirin.
Bipolar bozukluğun ilk on yıllık sürecinde yaşanan hastalık dönemi sayısı ortalama 4'tür. Manik dönem yaklaşık birkaç ay sürerken depresyon dönemi 6 aydan fazla devam edebilir. Ataklar arası dönemde birçok kişi, normal duygu durumuna geri döner ve bu süreçte günlük yaşam aktivitelerinde herhangi bir aksaklık görülmez.
İlgili 39 soru bulundu
İki uçlu bozukluk (bipolar bozukluk, eski adıyla manik-depresif hastalık) iki ayrı hastalık dönemleriyle karakterize bir ruhsal bozukluktur. Bu hastalık dönemlerinden bir tanesinde taşkınlık (mani), diğerinde ise çökkünlük (depresyon) bulunmaktadır.
“İki uçlu mizaç bozukluğu” olarak da bilinen Bipolar Bozukluk, 20'li yaşlarda başlıyor. Bipolar Bozukluğun özellikle bahar aylarında atak gösterebileceğini ifade eden uzmanlar, askerlik gibi stresli dönemlerde, gebelik ve lohusalık gibi özel durumlarda tetiklenebileceğine dikkat çekiyor.
Genetik. Bipolar bozukluğun, genetiğe bağlı olduğu durumlarda vardır. Ailedeki birinci derece akrabalardan genetik aktarım sonucu kazanım yaşanabiliyor. Anne, baba veya kardeşte bipolar bozukluk olanların doktor kontrolüne gitmesi önerilmektedir.
Stres ya da travma gibi çevresel faktörler: Bir yakının kaybı, ağır bir hastalığa yakalanma, boşanma veya finansal zorluklar gibi stresli yaşamsal olaylar; manik veya depresif bir atağı tetikleyebilir. Bu nedenle, stres ve travma, bipolar bozukluğun ortaya çıkışında rol oynayabilir.
Bipolar bozukluk tedavisinin temelini farmakolojik tedavi oluşturmaktadır. Bu anlamda bipolar bozukluk ilaçsız tedavi edilebilen bir rahatsızlık değildir. Bazı vakalarda görülen az şiddetli semptomlarda da düşük dozda ilaçlı tedavi uygulanmaktadır.
Manik atağın ayaktan tedavisi çok zordur. Hastanın genellikle yatırılması gerekir. Beyinde dopamini azaltan ilaçlarla hasta genellikle 2-4 hafta içinde tam veya tama yakın düzelme gösterir. Depresif atak ise, eğer ağır değilse hasta yatırılmadan da tedavi edilebilir.
Gerçek: Bipolar bozukluk etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Bipolar hastaların %15'i bir daha hiç hastalanmayacak şekilde tamamen iyileşir. Hastaların %45'i yaşam boyunca çeşitli dönemlerde ataklar yaşar, atakların arasında tamamen iyilik hali söz konusudur.
Bipolar bir Akıl Hastalığı Değildir
Hastalığın ne olup, ne olmadığı önemlidir. Mesela şu çok net, Bipolar bozukluk olan durum bir akıl hastalığı değildir yada şizofrenik bir durum değildir. Duygularda bir takım dalgalanmalar vardır. Lakin, dönem dönem bir takım düşünce bozuklukları eşlik eder ama geçicidir.
Özellikle uykuların bozulması, sinirlilik artışı dikkat edilmesi gereken atak başlangıcı işaretleri olabilir. Mani nöbetleri genellikle ani başlar ve süresi 2 hafta ile 4-5 ay arasında değişir.
Bipolar, taban tabana zıt olan "mani" ve "depresif" duygudurumuna sahip kişilerde iki uçlu bozukluğu tanımlamaktadır. İki ayrı hastalık dönemlerinde görülen mani, coşkulu, taşkın ve enerjik bir ruh halini ifade ederken, depresif ise üzgün olan, intihara kadar uzanabilecek depresyona işaret etmektedir.
Ne Zaman Hastaneye Yatış Gerekir? Hastalığın manik ya da depresif atak döneminde olan hasta; belirtilerin çok şiddetli olduğu durumda, riskli davranışlarının, intihar düşüncesinin girişimle sonuçlanmaması ya da saldırgan davranışlarının yatıştırılması amacıyla hastaneye yatırılır.
C9: Bipolar hastalar mevzuat gereği polis, subay, pilot, kaptan vs. mesleklerini yapamazlar. Memurluk için genel bir yasak söz konusu değildir, çalışacağı işe bağlıdır.
Bipolar bozukluğun koruyucu tedavisinde en etkili ilaç lityumdur. Lityum özellikle manik belirtiler üzerinde ve intihar riski üzerinde diğer duygu durumu düzenleyicilerden daha etkilidir.
En Tehlikeli Depresyon Hangisi? Klinik depresyon, majör depresif bozukluk şeklinde de bilinmektedir. Depresyon türlerinin en şiddetlisidir. Yoğun üzüntü durumu, mutsuzluk, değersizlik gibi yoğun kötü duygular ile ilerler ve kendi kendine geçmesi beklenemez.
Bipolar bozukluğu olan kişi, sıklıkla duygudurumunda aşırı yükselmelerden (duygudurum yükselmesi veya mani) çöküşlere (depresyon) ve yine yükselmelere dönüşen ve çoğu zaman aralarda normal duygudurum dönemleri bulunan dalgalanmalar yaşar.
Yaş ilerledikçe maniler azalıp depresyonlar baskınlaşabilir. İlk dönemin depresyon olması daha sıktır. Hastalık dönemlerinin sayısı arttıkça, daha sık ve daha ağır bir gidiş eğilimi vardır.
Ataklarda kişinin kendine veya çevresine zarar vermesi söz konusu olabilir. Ancak öfke ve yıkıma yönelik davranışlar çoğunlukla bireyin kendisine yöneliktir. Fark edilmediğinde veya tedavi edilmediğinde bipolar bozukluk intihar veya riskli eylemler yoluyla ölüme yol açabilecek bir rahatsızlıktır.
Manik depresif bozukluk adıyla da bilinen bipolar bozukluk, riskli davranışlar nedeniyle ilişkilere ve kariyere zarar veren, tedavi edilmediği takdirde intihar yoluyla ölüme yol açabilen ciddi bir psikiyatrik hastalık.
Antiepileptik olarak sık kullanılan bir ilaçtır. Bipolar bozukluğun koruyucu tedavisinde, lityuma iyi yanıt alınamayan bipolar bozukluk vakalarında, hızlı döngülü olgularda, ağır manik epizod içindeki hastalarda ve karma epizod gösteren hastalarda tercih edilmektedir.
Doğrusu: Bipolar bozukluk etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Bipolar bozukluğu olan kişilerin %40'ından fazlasında tam düzelme ve yaklaşık yarısında da hastalık belirtilerinde çok belirgin düzelme görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri