DEĞER KAYBI HESAPLAMASINDA ARAÇ ÜZERİNDE BULUNAN SAÇ AKSAM BAZ ALINMAKTADIR. BU SEBEPLE DEĞER KAYBI HESAPLAMASINDA TAMPON, PANJUR, FAR GİBİ PLASTİK PARÇALARI DİKKATE ALMAYINIZ.
İster plastik olsun ister sac lokal boya bile yapılsa hasar kaydına işlenir. İşlenmemesi için bir neden yok. Sanayide kendi cebinden yaptırırsan hasar kaydı işlemez. Ama karşı tarafın kısmen veya tamamen kusurlu olduğu bir kazada karşı tarafın trafik sigortasından sanayide işlem yaptırırsan yine hasar kaydı işler.
Boya ölçüm cihazları plastik aksamda işe yaramıyor ayrıca bazı renklerde,rengin tonu tamponda farklı,metal aksamda farklı olabiliyor o nedenle renk farkından boya olup olmadığını anlayamazsınız.Plastik tamponda ki boyayı inceleyecekseniz eğer sadece boyanın pütürlü olup olmadığına,boyandığı zaman herhangi bir pislik ...
İyi bir ekspertiz veya kaportacı mutlaka farkedecektir ancak tampon plastik parça olduğu için kaporta aksamından sayılmaz, 2.elde pek değer düşüren bir husus değildir.
Yalnız tampon değişikliği sorun edilecek birşey değildir kazadan,değişenden sayılmaz. Araç satın alan kişi bunu dert ediyorsa bilinki bu işten zerre kadar anlamıyordur. Öyle birşey yok.
İlgili 38 soru bulundu
Aracınızın cam, ayna, ön tampon, motor, airbag, şanzımanı, taşıyıcıları ve ön takım gibi malzemeler Araç Değer Kaybı konusuna dâhil değildir.
(Sadece tampon hasarları değer kaybına neden olmamaktadır.)
tampon plastik aksam olduğu için çoğu expertiz de plastik aksam olduğu alıcıya belirtilir. plastik olduğu için boya cihazı ile bakılmaz da zaten. ön arka tamponun değişik olması değişen parça olarak işlemez çoğu expertiz de.
Tampon demiri aracın şase veya podyaların uçlarının şase veya podyaların birbirlerine hem bağlantısını hem de karoser iskeletin sağlamlığını artıran karoser kaporta parçasıdır. Tampon demiri kaza sırasında aracın kazadan alacağı darbeyi ciddi şekilde engelleyen ve aracın yolcu kabinine hasar gelmemesini sağlar.
Cevap: Ekspertiz de Tampon boyalı mı yazar ? As. Rütüşta tampon boyalı çıkmaz rahat ol. Kapılarında gayet iyi duruyor.
Bu durumda, en doğru karar marşpiyeli hemen değiştirmedir. Paslanma, aracın güvenliğini tehlikeye atarak kişileri risk altına sokar ve aracın değerini düşürür. Paslanmış bir marşpiyel, yapısal destek sunma kabiliyetini kaybeder, daha fazla paslanmaya eğilimli hale gelir.
Kara taşıtlarında arka ve önde bulunan şok emici katmana tampon denir. Ön tampon ve arka tampon olarak aracın iki bölümünde de yer alır. Tampon, her taşıt türüne göre farklılık gösterse de genellikle plastik ve varyasyonu maddelerden imal edilir.
Boyaya girer elbette. Marşpiyel kısmı sac oluyor çoğu zaman, tampon gibi plastik olmuyor. Haliyle işlem-boya varsa ekspertizde çıkacaktır.
Bedelsiz ağır hasar kaydı, kaza yapan taraflardan birinin kusurlu olması durumunda alınan kayıttır. Eğer kusurlu bulunan taraf, karşı tarafın masraflarını ödeyecekse bu durumda bedelsiz ağır hasar kaydı oluşturulur.
Kasko sigortası ile ilgili olarak yanıtı en çok merak edilen sorular arasında “Kaskodan cam değişimi hasar kaydı olarak işlenir mi?” bulunmaktadır. Kasko cam değişimi hasar kaydı olarak tramer sistemine işlenmektedir.
BU SEBEPLE PLASTİK OLAN ÖN VE ARKA TAMPON HASARLARI DEĞER KAYBI HESAPLAMASINDA DİKAKATE ALINMAMAKTADIR.
üstüne tampon değişmiş hiçmi hiç problem olmaz. Tampon sonuçta gelen darbelerin gücünü minimize etmeye yarıyor.
Onarım yetkili servisde yapıldıysa alabilirsin.
Ayna, Cam, Far, Tampon, Silecek gibi mekanik aksamdan hasar değer kaybı alınmazken daha çok kaporta aksamı dediğimiz çamurluklar, kapılar, kaput, Havuz, Bagaj Kapağı, şase, Direk, Marşpiyel, Panel gibi metal aksamdan araç değer kaybı alınabilmektedir.
Değer kaybı; Cam, Far, Ayna, Silecek, Tampon ve Mekanik aksamdan alınmazken daha çok kaporta aksamı dediğimiz Kapılar, Çamurluklar, Şase, Direk, Kaput, Marşpiyel, Panel, Havuz, Bagaj Kapağı gibi metal olan kaporta aksamından alınabilmektedir. Kaportadaki onarım, değişim gören parçalardan değer kaybı alınabilmektedir.
Aracın hasar durumuna göre değişen fiyatlar ortalama 100 TL'den başlıyor. Far tırnakları gibi küçük hasarlar yerine göre 50 TL'ye de yapılabiliyor. Ancak tampondaki hasarınız yalnızca plastik tamiriyle çözülemeyeceği için böyle durumlarda boya masrafını da göz önünde bulundurmanız gerekir.
Piyasada ortalama olarak 500 - 2500 TL arasında plastik tampon tamiri yapılır.
Eğer doğru malzeme ve doğru tekniklerle uygulama yapılırsa pasta cila aracın değerini düşürmez, aksine çiziksiz ve daha parlak bir görünüm sağlayarak aracın değerini yükseltir. Pasta cila işleminin aracı yıkamak gibi basit bir işlem olmadığını, bazı teknik bilgiler ve özel malzemeler gerektirdiğini belirtmek isteriz.
Hava yastıgı patladığı zaman aracınız değer kaybetmez. Kaza esnasında emniyet kemerinden sonra ikinci olarak sizi koruyucu hava yastığı gelmektedir. Bu iki koruma sistemi aynı statüdedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri