EEG entropileri ölçülerek bipolar tespit edilebilir!
EEG testi sara rahatsızlığının tespit edilmesinde, uyku bozukluğu rahatsızlıklarının tespitinde, zihinsel gelişim geriliği ya da öğrenme güçlüğü gibi durumlarda, beyin iltihabı rahatsızlıklarının teşhis edilmesinde, bilinç kaybı nedeniyle yaşanan psikiyatrik rahatsızlıkların tanısında kullanılır.
Monopolar bir elektrod kulak memesi, diğer elektrod kafa derisinde. Bipolar her iki elektrod kafa derisinde bağlantılar ile yeteri zaman kayıtlama, Göz açma uygulaması, ve. Provokasyon uygulamalarıdır.
Bipolar Bozukluğun Tanısı
Bipolar bozukluk tek bir kan testi, röntgen ya da beyin taramasıyla saptanamaz. Doğru tanı koyabilmek için, tanının mevcut semptomlara, hastalığın gidişine, hastanın öyküsüne ve eğer mümkünse aile öyküsüne dayanması gerekir.
Bipoların en belirgin özelliği kişinin ruh halinin uçlarda olmasıdır. Bipolar bozukluk en yüksek seviyedeyken kişi hiperaktif bir ruh haline bürünür ve kendini çok mutlu hisseder. Fakat depresyon haline büründüğünde ise dış dünyaya kendini kapatabilir ve hatta intihar eğilimi gösterebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Bipolar bozukluğu belirlemek veya kişiselleştirilmiş ilaç eşleştirmesi sağlamak için standartlaştırılmış bir klinik kan biyo-belirteç testi yoktur.
Bipolar Bozukluk kesin tanısını Psikiyatri Uzmanları koyar. Spesifik bir testi ve labaratuvar bulgusu yoktur. Belirtilerin şiddetine göre tiplendirmesi yapılır. Halk arasında çok sık olarak günlük dalgalanan ruh hali değişimleri bipolarite olarak algılansa da aslında bipolar bozukluk böyle bir durum değildir.
Bipolar, taban tabana zıt olan "mani" ve "depresif" duygudurumuna sahip kişilerde iki uçlu bozukluğu tanımlamaktadır. İki ayrı hastalık dönemlerinde görülen mani, coşkulu, taşkın ve enerjik bir ruh halini ifade ederken, depresif ise üzgün olan, intihara kadar uzanabilecek depresyona işaret etmektedir.
Bipolar bozukluk, hastanın duygu durum belirtilerinin dışında 2 haftadan uzun süren psikotik belirtilerin olduğu rahatsızlıktır.
Bipolar hastalar; tedaviyle tam düzelmede %0, kısmi düzelmede %30, tedaviye direnç varsa %70 iş gücü kaybına uğrarlar. Yasa % 40 – 69 arası işgücü kaybını sakatlık, %70 ve üzerini malüllük olarak tanımlar.
EEG, beyindeki elektrik aktiviteyi ölçerek beyinle ilgili bir hastalığın olup olmadığını saptamak için çekilir. Beyinle ilgili bir hastalık olduğu zaman beyindeki elektriksel aktivite bozulabilir.
Beyindeki sinir hücreleri tarafından üretilen elektriksel dalgaları kaydeden EEG cihazı, beyindeki işlevsel bozuklukların olup olmadığını ve yerini tespit eder.
Bu aktivite sayesinde sinir hücreleriyle birbiriyle haberleşebilir, duyu organlarının algıladığı hisler beynin ilgili bölgelerine aktarılabilir veya beyin tarafından verilen komutlar ilgili organa iletilir. EEG tetkikiyle beyinde gerçekleşen elektriksel aktivitenin yoğunluğu, tipi ve şiddeti tespit edilebilir.
Öncelikli olarak çocuklarda hem uyku hem uyanıklık EEG'si gerekmektedir. Çocuklarda sadece uyanıklık EEG'sinin epileptik durumu belirlemedeki başarı oranı yaklaşık %50 olarak ifade edilir. Ancak hem uyku hem uyanıklık toplam 1 saat sürede yapılan bir çekimle başarı oranı %70-80'lere çıkmaktadır.
Anksiyete bozukluklarında EEG, beta ritminda artışla ortaya çıkan bir profil meydana getiriyor.
Beynin biyoelektrik faaliyetleri EEG ile ölçülebiliyor. Beyin görüntüleme depresyon ve panik bozukluk başta olmak üzere pek çok psikiyatrik hastalığın biyolojik boyutu hakkında bilgi verebiliyor.
Bu süreç, hastalığın alevlenmesi açısından en riskli dönem olarak kabul edilir. Bipolar tanısı almış kişilerin yaklaşık olarak %25'i ilkbaharın son günleri ile yazın ilk günleri arasında kötüleşir ve dürtüsellik artışı, öfke patlamaları, saldırganlık yönelimi ve intihar eğiliminde artış gibi davranışlar sergiler.
Dr. Nevzat Tarhan, “Bipolar bozuklukta ilaç tedavisi önemli. Bu tedavi çok başarılı. İlaç tedavisi bir sene içinde kesilirse yüzde 60 tekrarlama olur.
Bipolar bozukluk ya da diğer adıyla iki uçlu duygudurum bozukluğu; önceden manik depresyon olarak adlandırılmış, kişinin ruh hâlindeki değişimlerle karakterize bir duygudurum bozukluğudur. Bu bozukluğa sahip bir birey düşük bir ruh hâli yaşadığında semptomlar klinik bir depresyona benzeyebilir.
Manik depresif bozukluk adıyla da bilinen bipolar bozukluk, riskli davranışlar nedeniyle ilişkilere ve kariyere zarar veren, tedavi edilmediği takdirde intihar yoluyla ölüme yol açabilen ciddi bir psikiyatrik hastalık.
Şizofreni zihinsel ve sosyal işlevlerde daha belirgin bir yıkımla gider ve psikotik belirtiler azalsa bile devam eder. Bipolar bozuklukta ise hastalık dönemleri arasında psikotik belirti görülmez, sosyal ve zihinsel işlevlerde yıkım çok daha az olup normale yakın bir işlevsellik vardır.
Hastalığın ilk on yılında ortalama bir insanda görülen hastalık dönemi sayısı dörttür. İlk on yılın ardından, hastalık dönemleri arasında ortalama süre yaklaşık 1–2 yıldır. Bozukluk tedavi edilmezse, ortalama bir mani dönemi birkaç ay sürebilir. Tedavi edilmeyen depresyon döneminin süresi ise en az 6 aydır.
Bipolar bozukluğun koruyucu tedavisinde en etkili ilaç lityumdur. Lityum özellikle manik belirtiler üzerinde ve intihar riski üzerinde diğer duygu durumu düzenleyicilerden daha etkilidir.
Bipolar bozukluğun tedavisinde duygudurum dönemlerini (mani ve depresyon dönemi gibi) engellemek için ve duygudurum dönemi başladıktan sonra belirtilerin azalması için bazı ilaçlar kullanılır. Bu ilaçların başında duygudurum düzenleyiciler ve antipsikotikler gelir.
Manik Depresyonda manik atak sırasında, depresif dönemde ya da karma (mikst) dönemde hastaneye yatış gerekebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri