Bipolar bozukluk, kişinin hemen her alanda işlevselliğini bozan, oldukça ciddi ek sağlık sorunlarına yol açabilen ve intihar riskini büyük oranda artıran, kronik bir ruh sağlığı hastalığıdır. Hastaların büyük çoğunluğu başlangıçta depresyon tanısı alır ve buna yönelik tedavi girişimleri uygulanır.
Bipolar bozukluk semptomları iş ve okul performansınızı düşürür, ilişkilerinize zarar verir ve günlük yaşamınızı engeller. Bipolar bozukluk tedavi edilebilir olmasına rağmen, birçok kişi belirtileri fark etmemekte ve gerekli yardımı almamaktadır.
Bu dönemin şiddeti arttıkça kişinin muhakemesi bozularak ani dürtüsel kararlar vermelerine ve pervasız davranışlara kapılmalarına yol açar. (örn., aşırı para harcama, gelişigüzel cinsel ilişki veya tehlikeli araba kullanma). Manik dönem sırasında kişi öfkeli, aşırı şüpheci ve hatta saldırgan olabilir.
Tedavi edilmediği takdirde bipolar bozukluk, hayatınızın her alanını etkileyen ciddi sorunlara neden olabilir, örneğin: Uyuşturucu ve alkol kullanımına bağlı sorunlar. İntihar düşünceleri veya intihar girişimleri. Yasal veya mali sorunlar.
Diğer ülkelerde yapılan benzer çalışmalarda bipolar bozukluğu olan kişilerin yaşam sürelerinde erkek- ler için 20 yıl kısaldığı kadınlar için ise 15 yıl kısaldığı bildirilmektedir(16).
İlgili 27 soru bulundu
İlk 10 yıldan sonra, hastalık dönemleri arasında ki süre ortalama 1-2 yıl civarıdır. Bipolar rahatsızlık tedavi edilmez ise mani dönemi ortalama birkaç ay sürebilir. Tedavi edilmeyen depresyon döneminin süresi ise en az 6 aydan başlanıldığı bilinmektedir. Tedavisi yapıldığında ise iyileşmesi 3-4 ay'ı bulabilmektedir.
Bipolar bozukluk iyi tanınan bir hastalıktır ve tüm dünyada milyonlarca insan bipolar bozuklukla birlikte yaşamını sürdürmektedir... Bipolar bozukluk şeker hastalığı(diyabet) veya yüksek tansiyon gibi tedavi edilebilir tıbbi bir hastalıktır....
Manik-depresif psikoz olarak da bilinen bipolar bozukluk, kişinin yaşam kalitesinde oldukça ciddi sorunlara yol açabilen, gerek akademik hayatta gerekse kişiler arası iletişim alanında büyük zorluklara neden olan, son derece ciddi bir ruh sağlığı hastalığıdır.
Gerçek: Bipolar bozukluk etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Bipolar hastaların %15'i bir daha hiç hastalanmayacak şekilde tamamen iyileşir. Hastaların %45'i yaşam boyunca çeşitli dönemlerde ataklar yaşar, atakların arasında tamamen iyilik hali söz konusudur.
Bipoların en belirgin özelliği kişinin ruh halinin uçlarda olmasıdır. Bipolar bozukluk en yüksek seviyedeyken kişi hiperaktif bir ruh haline bürünür ve kendini çok mutlu hisseder. Fakat depresyon haline büründüğünde ise dış dünyaya kendini kapatabilir ve hatta intihar eğilimi gösterebilir.
Bipolar bozukluk yaygınlığı bekar, dul ve boşanmış kişilerde evlilere göre daha yüksek olmakla birlikte hastaların boşanma oranı da topluma göre 3 kat fazladır. Bu durum hastalığın evlilik ilişkilerindeki negatif etkisine bağlanmaktadır (22).
Hastalığın, bebeğinize geçme şansı vardır; ancak bu, hamilelik için kesin bir endişe nedeni değildir. Bipolar bozukluğunuz varsa ve bir bebek sahibi olmak istiyorsanız, gebelik zamanınızı doktorunuz ile görüşerek belirlemeniz, hastalığı ve süreci yönetebilmeniz açısından daha yararlı olacaktır.
Şiddetli manik ve depresif ataklarda hastalar hastaneye yatırılmalı ve gerekirse elektrokovülzif tedavi (EKT; şok tedavisi) yapılmalıdır. Bipolar bozuklukta atak geçse bile hastanın ilaçlarını uzun süre ve düzenli olarak kullanması çok önemlidir. Çünkü atakların tekrarlanma riski ancak bu sayede azaltılabilir.
S9: Bipolar bozukluk tedavisi gören kişiler istediği her mesleği seçebilir mi, devlet memuru olabilir mi? C9: Bipolar hastalar mevzuat gereği polis, subay, pilot, kaptan vs. mesleklerini yapamazlar. Memurluk için genel bir yasak söz konusu değildir, çalışacağı işe bağlıdır.
Anlayışlı Olun: Yakınınıza onun yanında olduğunuzu hissettirin. Onu dinleyin, hastalığın seyri konusunda cesaretlendirin. Genellikle bu rahatsızlığa sahip olan insanlar başkalarına yük olmaktan korktukları için yardım almak istemezler.
Bipolar bozukluğun koruyucu tedavisinde en etkili ilaç lityumdur. Lityum özellikle manik belirtiler üzerinde ve intihar riski üzerinde diğer duygu durumu düzenleyicilerden daha etkilidir.
Aşırı hareketlilik nedeniyle hasta dağınık ve bitkin durumda olabilir. Yüksek ses tonuyla ve hızlı konuşur.
Kişi genelde bu fikirleri istemez, onları rahatsız edici ve müdahaleci bulur, genellikle mantıklı olmadığının farkındadır. Takıntılara, korku, tiksinti veya şüphe gibi rahatsız edici duygular eşlik eder.
Yaş ilerledikçe maniler azalıp depresyonlar baskınlaşabilir. İlk dönemin depresyon olması daha sıktır. Hastalık dönemlerinin sayısı arttıkça, daha sık ve daha ağır bir gidiş eğilimi vardır. Bu nedenle erken koruma tedavisine başlamak büyük bir avantaj sağlar.
Bipolar I bozukluk, bir veya daha fazla majör depresif dönemin eşlik ettiği en az bir manik veya karma dönemin ortaya çıkması şeklinde tanımlanmaktadır. Bipolar II bozukluk ise, bir veya daha fazla majör depresif dönem ve en az bir hipomani dönemi ile tanımlanır.
Bipolar bozukluğun tedavisi mizaç düzenleyici ilaçların yanı sıra antidepresan ve antipsikotik olarak bilinen ilaçlar kullanılarak yapılır. Gereğinde EKT'ye (elektrokonvülzif tedavi) başvurulabilir. Bunların yanında, bipolar duygudurum bozukluğu tedavisinde Derin TMS tedavisi de kullanılmaya başlanmıştır.
Bipolar bozukluğun seyrindeki en önemli özelliklerden bir tanesi ise mevsimsellik göstermesidir. Hastalar ilkbahar – yaz aylarında mani özellikleri ağırlıklı, coşkunluk yaşarken, sonbahar – kış aylarında ise çökkünlük, bunalım hissedebilmektedir.
D vitamini; metabolizmada görev yapan bir çok enzim ve proteinlerin yapısına girerek biyolojik olayların düzenlenmesini sağlar. Kişi bir vitamini yeteri kadar alamadığı taktirde bazı bozukluklar gözlemlenir.
Bipolar Bozukluk Atakları Nedir? Kişinin aşırı enerjik, konuşan, hareketli hissettiği, kendini güçlü olarak tanımladığı bir dönemdir. Kişi hayattan keyif almamaya başlar, sürekli olarak yakınır ve mutsuz olduğu bir dönemdir. Mani ve depresif semptomlarının aynı anda bulunduğu ve karışık bir şekilde olduğu dönemdir.
Bipolar bozukluk tedavisinin temelini farmakolojik tedavi oluşturmaktadır. Bu anlamda bipolar bozukluk ilaçsız tedavi edilebilen bir rahatsızlık değildir. Bazı vakalarda görülen az şiddetli semptomlarda da düşük dozda ilaçlı tedavi uygulanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri