Marka tescili başvurusu nasıl yapılır? Marka başvurusu, fiziki evrak ile ya da çevrimiçi başvuru ile yapılabilmektedir. Başvuruda bulunabilmek için, başvuru sahibinin tacir olması, ticari işletmesinin bulunması şartı aranmamaktadır, gerçek kişiler de marka tescil başvurusunda bulunabilmektedirler.
Oysa marka tescili başvurusu yapmak için şahıs şirketi de dahil olmak üzere herhangi bir şirkete ya da vergi kimlik numarasına sahip olmak zorunda değilsiniz. Hatta hayatınızda hiç ticaretle uğraşmamış olsanız bile marka tescil başvurusu yapabilirsiniz.
Marka tescil başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden yapılır. Belirlenen evraklarla ya da online başvuru sistemi üzerinden yapılabilir. Marka tescil başvurusu için ilk şart, ticari bir işletmenin olmasıdır. Aynı şirkete ait farklı markalar mevcutsa, her marka için ayrı marka tescili alınmalıdır.
Yani Marka tescil başvurusu ve nihayetinde elde edilen marka tescili ticari bir ürün ve/veya hizmeti rakiplerinden ayırt etmek üzere isimlendirmek için kullanılır. Bunun ile birlikte, Marka tescil başvurusu için bir firma sahibi olmanız gerekmemektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Türkiye'de marka tescil işlemlerini sadece Türk Patent ve Marka Kurumu siciline kayıtlı, her yıl kaydını yenileyen, mesleki sorumluluk sigortası primini ödeyen YETKİLİ marka vekilleri yapabilir.
Marka Başvurusu itiraz olmadığı takdirde Başvuru tarihinden İtibaren 6-8 ay içerisinde sonuçlanmaktadır. Marka koruma süresi 10 yıldır. Süresi sona eren marka yenilenebilir.
Marka başvurusunun sahibi yaklaşık 11 aylık bir süre sonunda Tescil Belgesini temin etmiş olur. Marka tescil işlemleri ile ilgili TPE (Türkiye Patent Enstitüsü) tarafından belirlenen fiyatlar.
Tescilsiz tasarımların koruma süresi 3 yıldır. Tescilli tasarımların koruma süresi ise 5 yıldır ve 5'er yıllık yenilemelerle 25 yıla kadar uzatılabilir. Bir tasarımın korunabilmesi için öncelikle “tasarım” ve “ürün” tanımlarına uyması ve “yenilik” ve “ayırt edici nitelik” kriterlerini taşıması gerekmektedir.
Marka tescili almak için şirket kurmak gerekmez hatta ticari faaliyette bulunmak dahi zorunlu değildir. Fakat tescil tarihinden itibaren 5 yıl içinde kullanılmayan markaların resen veya dava sonucu iptali mümkündür.
Tüm gerçek ve tüzel kişiler marka tescil başvurusu yapabilir. Ancak, Marka tescili için seçilen marka, başkası tarafından daha önce marka tescil başvurusu yapılmamış veya marka tescili onaylanmamış olması gerekir. Marka tescil işinizi ehline veriniz.
Tescillenmemiş markaların satışından gelir elde etmek mümkün değildir. Marka satın alma konularında tescillerin isim değişikliği Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılarak marka siciline kaydedilmektedir.
18 yaşını doldurmamış ve devlet memuru olan kişiler şahıs şirketi kuramaz.
Markanın başvuru süreci, şekli inceleme, başvurunun mutlak ret nedenleri çerçevesinde değerlendirilmesi, karara ve yayıma itiraz, üçüncü kişilerin görüş ve itirazlarının değerlendirilmesi ile başvurunun tescil edilmesi aşamalarından oluşmaktadır.
Ülkemizde marka tescili konusunda yetkili kurum Türk Patent ve Marka Kurumu'dur. Marka tescil başvurusu elden, posta yoluyla veya internet üzerinden yapılabilir.
Marka tescil ile; 10 yıl süreyle marka korunma altına alınır. Sektörleri aynı olan firmaların tescili olan marka ile ilgili kullanımı engellenmiş olacaktır. Markası tescil edilen firmanın kurumsal imajı da tescilli hale gelecektir.
marka tescil edildikten sonra her türlü Hukuki veya cezai talepte bulunulabilir. marka tescil edilmesi sonrası sahibine, tek başına kullanma hakkı veren ve bu yönüyle üzerinde ekonomik olarak yararlanma hakkı sağlayan bir belgedir.
Marka tescil başvurusunun belge ücreti ödendikten sonra marka tescil belgesi düzenlenir ve marka vekili veya sahibine iletilir.
Marka tescil ücretleri sadece ilk marka tescillenmesinde ödenmez. Eğer var olan tescil belgeniz 10 yılını tamamlamış ise yenilemek için de ücret ödemelisiniz. Bu yenileme ücretinin süresi ise 6 aydır. 6 ay içerisinde tescil yenileme ücretinizi yatırmadığınız takdirde markanız otomatik olarak tescilli olmaktan çıkar.
Marka tescili marka işaretinin (logo vb.) yasal olarak güvence altına alınmasıdır. En temel amacı markanın 3. kişiler tarafından herhangi bir amaçla kullanılması engellemektir. Marka tescili sayesinde marka işareti sahibi dışında hiç kimse tarafından herhangi bir sebeple kullanılamaz.
Mutlak ret nedenlerinden birinin varlığı halinde başvuru, tescili talep edilen mal ve hizmetlerin tamamı veya bir kısmı için reddedilmektedir. ZORUNLU MUDUR ? Markaların tescili zorunlu olmamakla birlikte, tescil marka üzerindeki hakları ispatlayan ve marka ihlalini engelleyen en önemli araçtır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri