Annenin çocuklarına karşı ilk görevi onları dünyaya getirmek, emzirmek ve hayata güçlü ve sağlıklı bir başlangıç yapabilmelerini sağlamaktır. Sadece anne tarafından yapılabilecek görevler sona erdiğinde, çocuğun gelişimi ve yetiştirilmesi görevi ailedeki diğer yetişkinlerle anne arasında paylaşılır.
İslam'a göre çocuklar, Allah'ın anne babalara hatta topluma verdiği bir nimet ve hayatın süsü olmasının yanında, onların aynı zamanda sınavlarıdır. Hiçbir şey bilmeden dünyaya gelen çocukları hayata hazırlamak ve dinini öğretmek anne babanın görevidir.
İlgili 19 soru bulundu
Çocuğuna güzel isim koymak, terbiye etmek, okuyup yazmayı, ok atmayı, yüzmeyi ve zamanın silahlarını kullanmayı öğretmek, ona helal, temiz rızk elde etmesini sağlamak ve yetişince evlendirmektir. CENAB-I HAK'TAN SALİH EVLAT DİLEMEK.
Annen seni aleme sunar, Baban ise alemi sana sunar. Annen sana hayat verir, Baban ise bu hayatı nasıl yaşarsın onu öğretir, yönlendirir, rehberlik yapar. Annen seni karnında 9 ay taşır, Baban ise hayati boyunca taşır. Annen seni doğururken ağlar ama sen duymazsın, Baban ise sen doğduktan sonra ağlar ama sen görmezsin.
Ebeveyn-çocuk İlişkisi, çocuğun fiziksel, duygusal ve sosyal gelişimini besleyen ilişkidir. Her çocuğun ve ebeveynin zevk alacağı ve besleyebileceği eşsiz bir bağdır. Bu ilişki çocuğun kişiliğinin, yaşam seçimlerinin ve genel davranışının temelini oluşturur.
Peygamber (s.a.s.) “Allah'ın rızası, anne babanın rızasında, gazabı da anne babanın gazabındadır.” buyurmuştur. Yüce Allah ise Kur'an-ı Kerim'de “Rabbin, sadece kendisine kulluk etmenizi ve anne babanıza iyi davranmanızı emretti. Onlardan biri veya ikisi senin yanında yaşlanırsa onlara öf bile deme!
Muhammed (s.a.v.)'in, “Kadın, eşinin evinin ve çocuklarının yöneticisidir”[6] anlamındaki hadisinde de haber verildiği gibi, kadının aile içinde yönetim sorumluluğu vardır. Aslında kadın ve erkek, bir nevi görev taksimini yaparak aileyi yönetmektedirler. Esas olan, aralarındaki dürüstlük samimiyettir.
Bu çağda çocuğa bakmak, maddî ihtiyaçlarını yerine getirmek yanında dinî, ahlakî terbiye vermek, ilim öğretmek / okula göndermek anne-babanın görevidir. Yörelere / örfe göre babanın görevi, annenin görevi farklılık arz edebilir. Ancak, ayrılan eşlerden annenin -çocuğa bakma- hakkı önceliklidir.
Bu çerçevede erkek, çalışıp kazanma ve ailenin geçimini temin etme gibi bir sorumluluğu üstlenirken, kadın da ev işlerini düzenleme, çocukları terbiye etme, evde rahat yaşayabilmenin sebeplerini kolaylaştırma, evde huzuru sağlama gibi sorumlulukları üstlenmelidir.
Temizlik sırasında anne ve babamıza yardım etmeliyiz. Anne ve babaların evin geçimini sağlamak, yemek ihtiyacını karşılamak, evi temiz ve düzenli tutmak, tamir ve onarım işlerini yerine getirmek, çocukların eğitiminin takip etmek gibi birçok sorumluluğu vardır. Çocukların da ailede görev ve sorumlulukları vardır.
Madde 328 - Ana ve babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder. Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa, ana ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere, eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler.
Ana ve baba ergin olmayan çocuklarına bakmakla yükümlüdürler. Kural olarak, bu bakım yükümlülüğü çocuk ergin olana kadar devam eder. Ana babanın ergin olmayan çocuklarına bakma yükümlülüğü herhangi bir koşula bağlı değildir. Ergin çocuğa ise kural olarak ana babanın bakma ve nafaka ödeme yükümlülüğü yoktur.
Çocuğun büyümesinde ve gelişmesinde, ailenin çocuğa yaklaşımı sosyal gelişiminin temellerinin atılmasında etkili olabilmektedir. Anne babaların çocuklarına karşı tutarlı ve düzenli olarak gösterdikleri davranış kalıpları, çocukların ruhsal uyumu açısından belirleyici rol oynar.
Anne-babanın bakımından bütün çocuklar sorumludur. Ancak öncelikle maddi durumu iyi olan erkek çocukların bakma mecburiyeti vardır. Eğer onlar bakmıyorsa kız çocukları da bakmak zorunda olurlar. Ana-baba yoksul düşer veya yaşlanıp çalışamaz olursa, ilgi ve bakım yükümlülüğü çocuklara aittir.
çocuğu anne baba ile korumuş ama Anne babayı çocuk ile korumamış. -Allah(c.c.), anne baba hakkı benim hakkımdır diyerek onların hakkını muhafaza etmiştir. Babanın Çocuğu Üzerindeki Hakları -Çocuk babaya borç verirken, şahit gerekmez. Çünkü sen ve malın babanın sayılır.
Büyükanne, nine veya nene, bir kimsenin annesinin veya babasının annesi. Babanın annesine babaanne, annenin annesine anneanne de denir.
- Bu hadislerdeki anne babaya karşı gelmek isyan etmek tam olarak nedir nasıl olur? Değerli kardeşimiz, Evlatların, anne-babalarına karşı görevlerini yerine getirmemeleri, onların kalplerini kırmaları, rencide etmeleri ve onların helal isteklerini yerine getirmemeleri, anne-babaya isyan etmek anlamına gelir.
Bağımlı Anne Sendromu ve Zararları
1 ila 6 yaş arası çocuklarda sık görülen bağımlı anne sendromu, doğum sonrası artarak devam eden anne sevgisinin bazı çocuklarda aşırıya kaçması durumudur. Sosyalleşme becerilerinin artış gösterdiği 3 yaşına kadar çocuklar annelerine bağımlıdırlar.
Dinimiz, kadın çocuğuna bakmakta mecburi değildir, diyor. O zaman çocuğunu doğurup sokağa atanlar günaha girmiyor mu veya çocuğunun hiçbir ihtiyacını umursamayan bencil anneler de mi günaha girmiyor? Kaldı ki, başka bakıcısı olmayan çocuğa anne bakmak zorundadır. (bk. el-Fıkhu'l-İslamî, VV/721).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri