Kedilerde mantar tedavisinde sirke çok kullanılan bir yöntem olduğu için sonuç çoğu zaman olumlu oluyor. Şişe açıldıktan ve ürün su ile karıştırıldığında, karışım 24 saat içinde kullanılmalıdır. Ürünün kullanılmadan önce uygulanacak alanın mümkün olduğunca temizlenmesi etkinliği artıracaktır.
Mantar enfeksiyonlarının tedavisi genellikle antifungal ilaçlarla yapılır. Veteriner hekiminiz, kedinizin mantar enfeksiyonunu doğru şekilde teşhis ettikten sonra, genellikle oral antifungal ilaçlar veya yerel olarak uygulanan antifungal spreyler veya losyonlar önerecektir.
Elma Sirkesi
Mantar enfeksiyonundan şikâyetçi olduğunuz bölge üzerine bir miktar sirke sürün ve bekletin. Elma sirkesinin içerisindeki mantarı öldüren bileşenler sayesinde tahriş durumu ve kaşıntı hissinin azaldığını fark edeceksiniz.
Hastalıkların yanı sıra elma sirkesi parlak ve sağlıklı tüyler için ve eklem kemik problemi yaşayan kedilerde ağrı ve yangıların hafifletilmesi için de başarılı bir destekmiş. Genel olarak kullanımı bir kap suya yarım çay kaşığı kadar, su kabını sabah akşam yenileyin deniyor..
Kedilerde mantar belirtileri baş göstermiş ise yapılması gereken ilk iş deri üzerindeki değişim üzerine sirke ya da baticon sürülmesidir. Bu sürme işlemi ile birlikte bölge kuruduktan sonra aynı bölge üzerine çok etkili olan trivazol krem sürülebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Kedilerde meydana gelen mantar enfeksiyonları için genel olarak kullanılan tedavi yöntemi arasında merhemler, antifungal kremler ve ağız yolu ile alınan ilaçlar yer alır.
Sağlıklı kedilerde mantar hastalığı 1-2 hafta içinde kendiliğinden geçebilir. Yine de mantar belirtileri görüldüğü takdirde vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurulmalı, insanlara ve diğer hayvanlara bulaşma ihtimali yüksek bir hastalık olduğu için mutlaka tedavi edilmelidir.
Elma sirkesi, pireleri kedinizin tüylerinden uzaklaştırmaya katkıda bulunabilir. Eşit miktarda elma sirkesi ve suyu bir sprey şişesinde karıştırabilir, elde ettiğiniz bu karışımı kedinizin tüylerine püskürtebilirsiniz.
Bunun yanı sıra farklı amaçlar için kullanılabilen sirke kokusu da kedilerin pek hoşlanmadığı kokular arasında yer alır. Kedilerin hoşlanmadığı kokular listesinde yer almasıyla pek çok insan için şaşırtıcı olacak bir diğer koku ise kahvedir.
Beyaz sirke, asetik asit ve sudan oluşan fermente bir sıvıdır. Genellikle yemek hazırlama sürecinde, turşu-konserve yapımında, ev temizliğinde ve tarımsal faaliyetlerde kullanılır. Beyaz sirke, uygun olarak ölçeklendiriliğinde bazı tıbbi durumların tedavisine yardımcı olarak da kullanılabilir.
Sirke asidiktir ve cildinizin pH'ını yeniden dengelemek ve mantardan sorumlu mikroorganizmaları ortadan kaldırmak için mükemmeldir. Eşit miktarda beyaz sirkeyi veya elma sirkesini suyla karıştırın. Etkilenen tırnağı 30 dakika bu karışımda bekletin. Ardından iyice kurulayın.
Nemli ve temiz bir bezle üst ve alt yüzeyini kırmadan temizleyin. Eğer çok yoğun toprak, çamur içeriyorsa limonlu sirkeli su içinde de mantarın yüzeyini ovarak temizleme işlemini bitirebilirsiniz.
Ketoral, krem dışında şampuan formu da bulunan ve mantar tedavisinde kullanılan en güçlü ilaçlar arasında yer alan bir ilaçtır.
Sağlıklı kedilerde, mantar enfeksiyonu genellikle 1-2 hafta içinde kendiliğinden iyileşebilir.
Kedinin sürekli kaşınan cildinde tahrişi önlemek için hindistancevizi yağı uygulanabilir. Ev yapımı biberiye ve nane sosunu yaş kedi mamasıyla karıştırıp verdiğinizde kaşıntının azalmasını sağlar. Kuru ciltten kaynaklı kaşıntılarda kedinin günlük düzenli sıvı alımı kontrol edilmelidir.
Kedi aşı takviminde temel ve mutlaka yapılması gereken 3 aşı bulunmaktadır. Karma, kuduz ve lösemi aşısı bu 3 temel aşılardır. Kedi aşılarına baktığımız zaman bunun yanında mantar aşısı da mevcuttur. Kedi aşı takviminde mutlaka olmazsa olmaz parazit uygulamalarıdır.
Eğer minik dostunuza bulaşan pireleri doğal yöntemler ile yok etmek istiyorsanız, bunun için en sık kullanılan yöntem sirke ile temizlemektir. Pire temizliğinde en etkili olan doğal yöntem sirkedir.
Çamaşır Suyu
Siz temizlik yaparken kedinizin merakla gelip çamaşır suyunu kokladığını görmüşsünüzdür. Nedeni tam olarak bilinmese de kediler çamaşır suyu kokusuna ilgi duyarlar. Belki de çamaşır suyu içindeki klor kedilere çekici geliyordur. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise çamaşır suyunun zehirli olduğudur.
Kokulu Kumlar; Hem kumun daha uzun süre kullanılması hem de kediniz tuvaletini yaptıktan sonra kötü kokunun oluşmasının önlenmesi, kokulu kedi kumu ile mümkün olacak. Hoş kokan kumlar, büyük ölçüde kedinizin tuvaletinin kokusunu bastıracaktır. Bu sayede çok daha uzun süre kedi kumunun kullanılması sağlanacaktır.
Sirke ile Kedi Piresi Temizliği Yapmak
Pire temizliğinde en doğal ve en etkili metot sirkedir. Kedide bulunan pireleri temizlemek adına ilk önce ”sprey şişesine” sahip olunması gerekir. Sprey şişesine sirke doldurulduktan hemen sonra kedinin bütün vücuduna dikkatli bir şekilde kedi tedirgin olmadan sıkılması gerekir.
Sirke, yumurtalar üzerinde hiçbir öldürücü etkiye sahip değildir. Yetişkin pireler tadı ve kokusundan nefret eder. Bu nedenle sirke ve su çözeltisi, yetişkin pireler için ev yapımı bir kovucu olarak yardımcı olacaktır. Kısacası, pire yumurtaları inatçı bir problemdir.
Elma sirkesi, sivrisinek ve böcek ısırmalarına karşı hem kaşıntıyı hem de acıyı azaltmak için kullanılabilir.
Kedilerde mantar enfeksiyonu, hızlı bulaşır ve tedavi edilmediğinde başka hastalıklara da sebep olabilir. Kedilerde mantar enfeksiyonu; uyuz, egzama ve sedef gibi farklı hastalıklara dönüşebilir. Bu sebep ile kedi sahiplerinin mantar enfeksiyonu konusunda duyarlı ve bilinçli davranmaları gerekmektedir.
Mantar enfeksiyonları kedilerde ciddi sağlık problemlerine yol açabilir hatta hayati tehlikeye neden olabilir. Bu nedenle kedinizde mantar enfeksiyonu olduğunu düşündüğünüzde vakit kaybetmeden kedinizi veteriner hekime muayeneye götürmeniz tavsiye edilmektedir.
Kedi aşı fiyatları klinikten kliniğe farklılık gösterir. Ama genel olarak Karma aşı için ortalama 400TL, kuduz için 250TL, mantar için 500 TL, lösemi için ise 450 TL verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri