İlk olarak, sırt ağrısı genellikle ortopedi veya nöroloji uzmanları tarafından tedavi edilir. Bununla birlikte, sırt ağrısı, kas-iskelet sistemi bozuklukları, omurga rahatsızlıkları, sinir sistemi bozuklukları, romatolojik hastalıklar, enfeksiyonlar veya kanser gibi birçok farklı nedenden kaynaklanabilir.
Sırt ağrıları şikayetlerinde öncelikle bir Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü'nden bir hekime başvurulur.
Bel ağrılarının sık sık oluşması halinde hastanın en yakın sağlık kuruluşunun fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümüne gitmesi gereklidir.
Sol sırt ağrısı nedenleri olarak sayabileceğimiz durumlar arasında ise üreme organlarında oluşabilecek hastalıklar, böbrekle ilgili hastalıklar ve bağırsakla ilişkili hastalıklar yer almaktadır. Bunların yanında boyun bölgesinde oluşan fıtıklar da sırt ağrısını tetikleyen sebeplerden birisi olabilir.
Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Candan Hundemir bel ağrısı, boyun ağrısı, fıtık, omurilik ve sinir hastalıkları ile ilgili gidilmesi gereken doktorun beyin, sinir ve omurilik cerrahisi uzmanı olduğunu söyledi.
İlgili 18 soru bulundu
Belin sol arka kısmında yaşanan ağrılar genellikle ani hareketler, bazı kadın hastalıkları, böbrek rahatsızlıkları ve el fıtığı gibi nedenlere bağlı olarak gelişmektedir. Bununla birlikte ters hareketlerde bulunma ve yanlış oturma biçimleri belin sol tarafında ve sol bacakta ağrıya neden olabilmektedir.
Sinir sıkışması problemi için ortopedi ve nöroloji alanında uzman hekimlere gidilmelidir.
Aşırı ruhsal gerilim ve korku gibi ruhsal problemler de sırt ağrısına sebebiyet verebilir. Obezite, viral enfeksiyonlar, kemik bozuklukları, travma, omurga hastalığı, disk kayması, kas veya bağ doku hastalığı, böbrek, kalp, akciğer ve yemek borusu gibi iç hastalıklar, tümörler de sırt ağrısı neden olabilir.
Vücudun sol tarafında kaburgalara yakın bölgelerde kalp, akciğer, dalak, pankreas, mide ve böbrek gibi organlar yer alırken sağ tarafta karaciğer bulunur.
Sırt ağrısı çoğunlukla kaslar, bağ dokuları ve eklemlerde yaşanır. Ağır kaldırmak, ani hareketler, oturuş ve duruşun kötü olması, hareketsiz yaşam, stres sebepli kas gerginlikleri ve aşırı kilo sırt ağrısının sık görülen nedenleri arasındadır.
Stres nedeniyle, omuzlar doğal koruyucu eylemde kamburlaşır ve kamburluk sırttaki ağrıyı artırır. Stres, solunum modellerini değiştirerek omuz ağrısına neden olabilir. İnsanlar stres altındayken orta ve alt sırt kaslarını ve omurgasını zorlayarak daha az aktif olma eğilimindedir.
Böbrek ağrısı için üroloji bölümüne ve bir üroloji uzmanına başvurmak gereklidir.
Özellikle kürek kemiklerinde yoğun hissedilen ciddi sırt ağrılarında kalp krizi veya bununla ilişkili koroner kalp hastalıklarından şüphelenilmelidir. Bazı karaciğer ve safra kesesi hastalıkları da sırta yayılan veya sırtta omuz hizasından kaburgaların bitimine doğru tarif edilen ağrılara neden olabilir.
Hastanın genel durumu iyiyse, ciddi bir travması yoksa ama akut (aniden başlayan) sırt, bel veya boyun ağrısı varsa bu durumda omurga cerrahisi ile ilgilenen ortopedi veya beyin ve sinir cerrahisi bölümlerine başvurulabilir.
Üşütmeye bağlı sırt ağrısı istirahat, sıcak duş, sıcak kompresler ve doktor reçeteli ağrı kesici ilaçlar ile tedavi edilebilir.
Ortopedi ve travmatoloji doktoru kemik ve eklemler dahil olmak üzere kas-iskelet sistemi, bağlar, tendonlar, kaslar ve sinirler gibi hareketi sağlayan yapılar dahil olmak üzere kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarını teşhis eder ve tedavi ile ilgilenir.
Sırt ağrısı ciddi rahatsızlıkların belirtisi olabilir
Çoğu zaman bu ağrıların ardında yanlış yapılan bir haretet, üşütme gibi önemsiz nedenler bulunur.
Sol Kaburga Ağrısı Neden Olur? Kalp ve midenin altında kalan organları korumakla görevli olan sol kaburgada meydana gelen ağrılarda yaygın nedenler, dalağın hasar görmesi, kalp krizi, pankreatit, peptik ülser ve iltihaplı kıkırdak gibi rahatsızlıklardır.
Başka bölgelerde ağrılar Birçok kalp krizinde ağrı göğüste başlar ve oradan omuzlara, kollara, sırta, boyuna, çeneye ya da karın bölgesine sıçrar. Hatta bazen göğüs ağrısı olmasa da bu bölgelerde ağrı olabilir.
Halk dilinde yel girmesi, kulunç girmesi ve damar damar üstüne binmesi olarak bilinen kulunç ağrıları özellikle boyun, omuz başları ve iki kürek kemiği arasında gerilim sonucu kasılmış olan kasların gevşememesi olarak tanımlanır.
Sirt agrisi nedenleri genellikle benign karakterlidir ve çogunlukla yumusak doku kaynaklidir. Ancak nadiren primer veya metastatik maligniteler de sirt agrisina neden olabilir. En yaygin kemik metastazlari meme, akciger, prostat, böbrek karsinomlari ve multipl miyeloma kaynaklidir.
Karın sol alt bölümünde olan ağrılarda, kalın bağırsak iltihapları, yumurtalık sorunları, karın şah damarının hastalıkları, idrar sorunları, dış gebelik sorunu ve apandisit problemi olabilir.
Bel bölgesinde omurilik sıkışırsa, ağrı bir bacağa, bazen de ayağa yayılabilir. Omurilik sıkışması boyun bölgesinden kaynaklanırsa ağrı kollara doğru yayılabilir. Sıkışmanın sebebi tümör, apse veya hematom ise etkilenen bölgedeki sırt veya boyna dokunulduğunda hassasiyet hissedilebilir.
Belde Sinir Sıkışması
Belde meydana gelen sinir sıkışması her bireyde ve her yaş grubunda görülebilecek bir rahatsızlıktır. Özellikle genç ve orta yaşlı bireylerde disk hastalıklarına sebebiyet verebilir. Disk rahatsızlıklarına ek olarak kireçlenmeye de sebep olur.
Sinir sıkışması bir sinirin çevresindeki kemik, kıkırdak, kas veya tendon gibi dokular tarafından oluşturulan basınç nedeniyle meydana gelen durumdur. Bu baskı etkisi sonucunda sinir fonksiyonları olumsuz yönde etkilenir ve ağrı, karıncalanma, uyuşma ya da güçsüzlük gibi belirtiler meydana gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri